Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Două săptămâni de carantină ar face minuni. Cîţu: Nu va exista un lockdown general – Cronica serii

1. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, la Digi FM, că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, însă termenul carantină sperie și aceasta ar fi cu greu acceptată, mai ales de populație (G4Media). Premierul Florin Cîţu a afirmat că nu va exista un lockdown general, întrebat dacă ia în calcul o măsură a carantinării de două săptămâni. Şeful Executivului a adăugat că mergem spre direcţia unei relaxări, însă condiţia principală este cea ca lumea să se vaccineze. (News.ro)

2. În anul 2019, în România speranța de viață la naștere era de 78,2 ani, cu 5,9 ani mai puțin față de nivelul mediu al speranței de viață în cele 27 de țări ale UE, transmite Institutul Național de Statistică, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Valori mai mici ale speranței de viață se înregistrează doar în Letonia, Lituania și Bulgaria. (Digi24)

3. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat azi că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Peste 1.800 de angajați ai unor agenții publice din SUA au folosit sistemul de recunoaștere facială furnizat de Clearview, fără ca șefii agențiilor să știe. La acesta au acces peste 7.000 de persoane din cadrul a aproape 2.000 de instituții. (BuzzFeed News)

4. Premierul Cîțu a constatat că execuția bugetară pe primele trei luni ale acestui an indică o creștere a cheltuielilor de personal peste sumele alocate în buget. Cîțu a arătat însă că limita de 110 miliarde lei a cheltuieilor de personal, prevăzută în buget, nu va fi depășită. (Profit.ro)

5. România a ieșit astăzi să se împrumute de pe piețele internaționale, prima astfel de ieșire în acest an. Guvernul vrea să vândă investitorilor străini obligațiuni pe 12 ani și pe 20 de ani, ambele fiind emisiuni noi, lansate acum. Anul trecut, statul a împrumutat de pe piețele externe 8,8 miliarde de euro și 3,3 miliarde de dolari, în contextul unui deficit bugetar record, de 102 miliarde de lei (9,8% din PIB). (Profit.ro)

6. Vaccinul împotriva Covid-19, produs de compania Moderna, administrat în două doze, continuă să stimuleze producţia de anticorpi chiar și după şase luni de la administrare, arată cel mai recent studiu. Un nivel ridicat de anticorpi a fost detectat la toate grupele de vârstă, persoanele mai tinere prezentând niveluri mai mari decât persoanele în vârstă. (Digi24)

Promo: Printre cele 10 motive pentru care executivii din România alocă bugete considerabile garderobei business sunt Încrederea, Proiecția, Autoritatea, Mindsetul și Respectul. Află care sunt celelalte 5 motive pentru care costumele puternice încă au o valoare incontestabilă în mediul de business. Link

7. Numărul de tranzacţii imobiliare înregistrate în luna martie in 2021 în România a fost de 62.891, cu 30% mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele transmise miercuri de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. (News.ro)

8. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat că în ședința de guvern de miercuri, 7 aprilie, va fi adoptată o ordonanță prin care părinții vor fi încurajați să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de șase luni a copilului, prin oferirea unui stimulent de reinserție de 1.500 de lei. (Profit.ro)

9. Unu din trei supravieţuitori ai unei forme severe de Covid-19 a dezvoltat o afecţiune psihiatrică sau neurologică după şase luni, arată rezultatele celui mai amplu studiu de acest fel realizat până în prezent. Cercetarea observaţională a folosit fişele medicale electronice a 236.379 de pacienţi, majoritatea din SUA, şi a conchis că 34% dintre aceştia au prezentat afecţiuni neurologice şi de sănătate mintală. Cea mai comună este anxietatea, pentru 17% dintre pacienţi. (News.ro)

10. Serviciile de streaming au început să aibă dificultăți în a găsi seriale pe care să le ofere, din cauza pandemiei – mai ales cele care pun mare accent pe creațiile originale și nu sunt foarte dispuse să investească prea mult în achiziții. Pe Netflix, numărul serialelor originale a scăzut anul acesta cu 12%, iar la Amazon Prime Video cel mai important titlu este unul cumpărat, „Coming 2 America”. (Bloomberg)

Fotografia serii – Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, înconjurat de presă la acțiunea de demolare a chioșcurilor din stația de metrou Ștefan cel Mare. Inquam Photos / George Calin:

Ți-ar mai putea plăcea
Sindicatele din Educație: Greva continuă – Cronica serii
Cronica serii – România conduce cu 2-1 Cehia în FedCup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău