Ministerul Sănătății: Elevii vor fi testați pentru COVID în fiecare luni și joi, la începutul orelor de curs – Cronica serii

1. Ministerul Sănătății a finalizat procedura pentru folosirea în școli a testelor rapide antigenice pe bază de salivă, care vor fi realizate în fiecare luni și joi, la începutul orelor de curs, în sala de clasă. (G4Media)

2. Conform Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, România a ieșit din grupa țărilor UE în care situaţie e „foarte îngrijorătoare” în ceea ce privește pandemie. Belgia, Polonia, Olanda, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria şi Slovenia se află într-o astfel de situaţie . Țara noastră, alături de Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg şi Slovacia se află într-o situaţie „îngrijorătoare”.

3. Romania a căzut anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană în topul privind economia și societatea digitală, care abordează cinci domenii cheie: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale, se arată în raportul DESI 2021 publicat vineri de Comisia Europeană. Anterior, România se afla pe penultimul loc în UE, având rezultate mai bune decât Grecia și Bulgaria. (Hotnews)

4. Aproape 48% dintre participanţii la un sondaj realizat de INSCOP Research au declarat că s-au vaccinat, în timp ce 36,9% ar putea fi convinşi să se vaccineze, prin eforturi rezonabile. Doar 20%-25% din populaţia nevaccinată este radical anti-vaccinare. Aproape 80% dintre respondenţii nevaccinaţi apreciază că nu au încă destule informaţii şi nu înţeleg ce conţine vaccinul. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Serverele Booking.com au fost accesate în 2016 de un agent al unei structuri de informații din SUA, care a furat date ale utilizatorilor din Orientul Mijlociu. La sfatul serviciului olandez de informații, s-a decis ca incidentul să fie ținut secret, iar utilizatorii vizați să nu fie informați. (ArsTechnica)

5. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, vineri, că nu este de acord cu soluţia acceptată iniţial în negocierile PNL şi PSD, pe certificatul verde, potrivit căreia angajaţii de la stat se pot testa timp de 60 de zile, pentru accesul la locul de muncă. Punctul de vedere al preşedintelui PNL este în totală contradicţie cu înţelegerea anunţată de Nelu Tătaru şi Alexandru Rafila, joi, după negocierile pe domeniul sănătate, potrivit căreia este posibil ca angajaţii de la stat să se testeze gratuit, timp de 60 de zile, după introducerea obligativităţii certificatului verde. (News.ro)

6. România a avut, în luna septembrie, a patra scădere anuală a producției industriale din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Astfel, producția industrială din România a scăzut cu 3,7% comparativ cu septembrie 2020. Scăderi mai mari au avut doar Slovacia (-4,9%), Portugalia (-4,8%) și Cehia (-4%). (Profit.ro)

7. Consumul național de energie electrică al țării a fost mai mare cu 5,6% în primele nouă luni ale anului, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la 41,4 TWh, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Consumul populației a crescut cu 7,7%, în timp ce consumul industrial a înregistrat o creștere de 5%. (Profit.ro)

8. Fostul lider liberal Ludovic Orban a primit decizie de excludere din PNL în şedinţa de vineri a Biroului Executiv al partidului, care urmează să fie validată de Consiliul Politic Naţional. (News.ro)

Din Cronica de Divertisment: Astăzi s-au pun în vânzare biletele la concertul pe care cântărețul Stâng îl va susține la Cluj-Napoca în 15 martie 2022. Concertul se numește My Songs și include cele mai îndrăgite cântece ale sale, printre care se numără hit-uri precum „Fields of Gold”, „Shape of my Heart”, „Roxanne” și „Demolition Man”. Cel mai nou album al lui Sing se numește The Bridge și va fi lansat oficial în 19 noiembrie. (IaBilet)

9. Președintele PMP, Cristian Diaconescu, a declarat că mâine va avea o discuție cu PNL, dar nu despre fuziune, ci despre ”cooperare”. El a negat că partidul ar fi discutat sau decis fuziunea cu liberalii. Precizările sale vin la câteva ore după ce liderul PNL, Florin Cîțu, a confirmat că au loc negocieri cu PMP în vederea fuziunii, iar liberalii au decis chiar, în ședința BEX de vineri, cine va face parte din echipa de negociere. (G4Media)

10. Comisia Europeană a autorizat vineri un nou aliment pentru comercializare în UE – lăcusta călătoare (Locusta migratoria). Este a doua insectă care primește autorizația Comisiei, după viermele de făină. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru bugetari – Cronica serii
Sondaj: Aproape jumătate din cetățenii moldoveni ar vota împotriva unirii cu România – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău