Secretarul General ONU: Liderii mondiali ar trebui să declarare „Stare de Urgenţă Climatică” în ţările lor – Cronica dimineții

1. Liderii mondiali ar trebui să declarare „Stare de Urgenţă Climatică” în ţările lor, stimulând astfel acţiunile pentru evitarea încălzirii globale catastrofice, a spus sâmbătă Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în deschiderea summitului virtual pe probleme de climă. (News.ro)

2. PNL, USR Plus și UDMR au transmis sâmbătă după-amiază un comunicat de presă comun prin care anunță că au suspendat până azi negocierile pentru formarea coaliției de guvernare și susțin că au făcut o serie de progrese în ceea ce privește programul de guvernare și activitățile din Parlament. Cele trei partide nu au ajuns la un consens asupra împărțirii funcțiilor de premier, președinte de Cameră și președinte de Senat. De asemenea, nu s-a decis structura guvernului și nici împărțirea ministerelor. (G4Media)

3. Guvernul britanic le-a cerut rețelelor de supermarketuri să-și facă stocuri de alimente pentru eventualitatea în care negocierile comerciale pentru Brexit vor eșua. De asemenea vor fi făcute stocuri de medicamente, echipamente medicale și vaccinuri. (Reuters)

Una din Cronica Externă: Mogulul media Jimmy Lai, un proeminent critic al Partidului Comunist Chinez, a fost acuzat de conspirație cu forțe străine sub noua lege de securitate națională a Hong Kong. Lai, o persoană cu profil public important, a fost arestat în august. (NYTimes)

4. După ce capacitatea paturilor de Terapie Intensivă a ajuns la 99% grad de ocupare în Stockholm, zilele trecute, Suedia se confruntă cu o altă problemă: numărul mare de asistenți medicali din ATI care își dau demisia din cauza epuizării. Suedia are acum mai puțini asistenți medicali la Terapie Intensivă decât avea în primăvară, la începutul pandemiei. (Bloomberg)

5. Japonia a anunțat că a depășit, pentru prima oară, 3000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, la nivelul unei zile. (Reuters) Și Coreea de Sud a anunțat o creștere, înregistrând în această dimineață peste 1000 de cazuri, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. (Reuters)

6. Analiștii de pe Wall Street estimează că producătorii farma Pfizer și Moderna vor avea venituri de 32 miliarde de dolari din vaccinul Covid-19 doar anul viitor. (Hotnews)

7. „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost desemnat documentarul european al anului, sâmbătă seară, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film. Nanau a mulţumit protagoniştilor „pentru curajul de a se opune corupţiei din sistemul românesc şi pentru curajul de a ne lăsa să intrăm în vieţile lor”. „colectiv” este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Documentarul este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2021. (News.ro)

8. O tânără în vârstă de 15 ani din Iași a devenit campioană europeană la șah rapid, turneu desfășurat online, cu un indice de performanță 2.489. Ema Obada este eleva în clasa a IX-a la Colegiul Național din Iași, iar în luna noiembrie devenind și campioană balcanică. (Ziare)

Una din Cronica Sportivă: Sorana Cîrstea a învins-o pe Katerina Siniakova în finala turneului ITF W100+H de la Dubai, cu scorul de 4-6, 6-3, 6-3, după două ore și 4 minute de joc. Pentru Sorana, este primul turneu câștigat în ultimii patru ani și cel mai important din 2011 încoace. Ea este, după acest trofeu, pe primul loc în clasamentul WTA Race pentru anul 2021. (Treizecizero)

9. După 16 ani, World of Warcraft rămâne un titlu de referință în lumea gaming-ului, ajungând cel mai bine vândut joc de PC din istorie cu cel mai recent expansion. Lansat pe 23 noiembrie, cel mai nou expansion pentru World of Warcraft, Shadowlands, a devenit cel mai bine vândut joc de PC din toate timpurile, după ce au fost cumpărate 3,7 milioane de copii în 30 zile (incluzând și comenzile făcute înaintea lansării oficiale). Shadowlands doboară, astfel, recordul deținut anterior de alt joc dezvoltat de Blizzard, Diablo III, care se vânduse în 3,5 milioane de copii. (Profit.ro)

10. Casa lui Paolo Rossi, decedat joi la 64 de ani, a fost jefuită în timp ce acesta era înmormântat. Rossi a contribuit decisiv, prin golurile marcate, la cucerirea titlului mondial cucerit de Italia în 1982, la Cupa Mondială din Spania. (BBC)

Fotografia dimineții – Ultima lucrare semnată de Banksy, apărută pe peretele unei case din Bristol, Anglia. Geoff Caddick/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Alianța USR PLUS câștigă contestația și poate participa la Europarlamentare
600.000 de mașini noi și second-hand vândute în primele 6 luni – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău