Selecția inițială pentru Premiul Goncourt 2024 – Cronica de Carte

1. A fost anunțată selecția inițială pentru prestigiosul Premiu Goncourt pentru anul 2024, a 122-a ediție, care cuprinde 16 romane, printre care se află „Jour de ressac”, de Maylis de Kerangal, „Vous êtes l’amour malheureux du Führer”, de Jean-Noël Orengo și „Paris Musée du XXIe siècle”, de Thomas Clerc. Anul trecut, Premiul Goncourt a fost acordat romanului „Veiller sur elle”, de Jean-Baptiste Andrea. (ActuaLitte)

2. „The Life Impossible”, de Matt Haig, „Tell Me Everything”, de Elizabeth Strout, „Intermezzo”, de Sally Rooney, „The Empusium”, de Olga Tokarczuk și „The City and Its Uncertain Walls”, de Haruki Murakami, se află printre cele mai așteptate cărți ale toamnei anului 2024, în viziunea abonaților Goodreads.

3. „Cât aur ascund aceste coline”, de C Pam Zhang (Editura Nemira), „Până nu se răcește cafeaua”, de Toshikazu Kawaguchi (Editura Litera) și „La marginea bună a corpului”, de Raluca Boantă (Editura OMG) sunt printre cele mai bune șase cărți cu care să ne încheiem vara. (Panorama.ro)

4. Romanul „Inocenții”, apărut inițial în 2016 la Editura Humanitas, a depășit, în această vară, pragul de 100.000 de exemplare vândute, un record pentru o carte a unui autor român contemporan. (BookHub)

5. Scriitoare neozeelandeză Heather Morris, cunoscută pentru volumele „Tatuatorul de la Auschwitz”, „Călătoria Cilkăi” și „Trei surori”, va reveni la București pe 12 septembrie pentru lansarea în limba română a noului său roman, „Surori sub dogoarea Soarelui Răsare”. Evenimentul va avea loc joi, 12 septembrie, la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. (Litera13.ro)

6. În cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, pentru anul literar 2023, au fost acordate, printre altele, următoarele distincții: Cea mai bună carte de proză: Lorina Bălteanu pentru romanul „Legată cu funia de pământ” (Editura Cartier) și Grigore Chiper pentru „Cu romanul în vacanță” (Editura Prut); Cea mai bună carte de poezie: Liliana Armași pentru „Cât mai avem mâinile libere” (Editura Arc). Filiala Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România a acordat premiul pentru Cartea anului 2023 romanului Spinoza. Capricii de Val Butnaru, Editura Arc. (Blog Editura Cartier)

7. Pentru a marca cea de-a zecea aniversare a Kindle, Amazon Books a dat publicității cele mai mari succese ale ofertei sale de pe piața franceză din ultimii 10 ani, unde cărțile de dragoste reprezintă cel mai popular gen literar. Astfel, cele mai citite cărți cu abonamentul Kindle din Franța din ultimul deceniu sunt „La Promise de l’Alpha (Les Loups du X-Clan t.1)”, de Lexi Foss, „Harry Potter à L’école des Sorciers”, de J.K. Rowling și „Native – Le berceau des élus, Tome 1”, de Laurence Chevallier, iar cei mai citiți scriitori sunt Susan Stoker, Jupiter Phaeton, Emma Quinn, Nicole Fox și Maddie D. (Livres Hebdo)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Daydream”, de Hannah Grace (al treilea volum din seria Maple Hills); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Anxious Generation”, de Jonathan Haidt, despre impactul telefoanelor mobile asupra sănătății mintale a copiilor (a 23-a săptămână în top). O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „At War with Ourselves”, de H.R. McMaster, despre perioada acestuia la Casa Albă în timpul regimului Trump. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Corespondență. „Fiecare rând e o infernală suferință”, de Jeni Acterian, Editura Vremea

-Boala & Războiul. Jurnal, 2020-2024, de Radu Vancu, Editura Polirom

-Femei la graniță. Ce ne scriem când nu ne citește nimeni, de Alexandra Rusu și Maria Tănăsescu, Editura Trei

-Toată furia mea, de Sabaa Tahir, Editura YoungArt

-Ușa îngustă, de Andre Gide, Editura Tracus Arte

-Loxandra, de Maria Iordanidou, Curtea Veche Publishing

-Băiatul meu frumos. Lupta unui tată cu dependenţa fiului său, de David Sheff, Editura Trei

-Tăcerea, de Don DeLillo, Editura Trei

-Viața e mai dreaptă decât moartea, de Narine Abgarian, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Au fost anunțate cele 14 romane aflate în cursa pentru Premiul Goncourt des Lycéens 2024 (ActuaLitte);

-Scriitorul român Mircea Cărtărescu a devenit profesor rezident la Universitatea Columbia din New York. Acesta va preda studenților americani cursul „Postmodernism vs. Tiranie: O revoluție literară românească” (Edupedu);

-A fost anunțată prima selecție a Premiului Décembre 2024 (Livres Hebdo);

-Un client al librăriei Grande Libreria Internazionale Hoepli din Milano a cumpărat într-o zi peste 200 de istoria artei și fotografiei, eseuri de actualitate și istorie, în italiană și engleză, o achiziție estimată la aproximativ 10.000 de euro (ActuaLitte);

-Au fost anunțate cele patru volume nominalizate la Premiul Deux Magots 2024 (Livres Hebdo);

-Maryline Desbiolles a primit Premiul literar Le Monde 2024, pentru volumul „L’Agrafe”, publicat la Editura Sabine Wespieser (Livres Hebdo);

-Cele mai bune cărți de non-ficțiune despre mistere ale istoriei (Mental Floss);

-Opt romane excelente despre călătoria în timp (Literary Hub).

Fotografia săptămânii: Traducerea în limba engleză a volumului „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars”, de Alexandra Furnea (apărută inițial la Editura Humanitas în 2022), a primit Medalia de Aur pentru cea mai bună carte de memorii la Readers’ Favorite Book Awards. Sursa: Histria Books Facebook.

Ți-ar mai putea plăcea
„Oameni mari”, de Maria Orban, selectat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022 – Cronica de carte
”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, cea mai bună carte de proză din anii 2010-2019 – Cronica de Carte