Simona Antonescu este câștigătoarea Premiului Național de Proză „Ziarul de Iași” – Cronica de Carte

1. Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași” 2024 a fost acordat scriitoarei Simona Antonescu, pentru cartea „Chiajna din Casa Mușatinilor”, apărută la Editura Polirom. Câștigătorul Premiului pentru Debut este Ioan Ciprian Bursuc, cu volumul Fenomenologia mirării. Homer, Platon și Heidegger, apărut la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. (Ziarul de Iași)

2. Asociația AdLittera a lansat sondajul „Ce fel de cititor ești?”, un proiect de cercetare a pieței inedit în România, menit să aducă lumină asupra preferințelor, obiceiurilor și percepțiilor cititorilor și consumatorilor de cultură, cât și relația lor cu tehnologia. Acest sondaj are ca obiectiv cercetarea preferințelor și comportamentelor cititorilor români în ceea ce privește consumul de cultură și interacțiunea cu tehnologia, inclusiv cu inteligența artificială. (Filme-cărți.ro)

3. Între 14 și 18 mai 2024, va avea loc festivalul Zilele Literaturii Române la Chișinău, ediția a VIII-a, având în program zeci de evenimente cu zeci de scriitori, jurnaliști, profesori și elevi din România și Republica Moldova. Printre invitați se numără Vitalie Ciobanu, Gheorghe Erizanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Tatiana Niculescu și Carmen Mușat. (Link)

4. Un raport realizat în Marea Britanie de Editura HarperCollins arată că mai mult de un sfert dintre cititorii cărților Young Adult (considerate de multe ori apanajul adolescenților) au peste 28 de ani. Potrivit acestui raport, 74% dintre cititorii Young Adult erau adulți și 28% au peste 28 de ani, lucru datorat schimbărilor comportamentale descrise ca „vârsta adultă emergentă”: tinerii cresc mai lent și întârzie viața „adultă”, care i-au determinat pe aceștia să caute alinare în ficțiunea Young Adult. (The Guardian)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Revista de cultură Familia, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Consiliul Județean Bihor, a anunțat prima ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară Familia. Organizatorii oferă în total 3 burse în valoare de 1200 de euro fiecare, respectiv 3 rezidențe de creație în cuantum de 1000 de euro (întreținere și utilități) fiecare, astfel: câte o bursă, respectiv o rezidență pentru fiecare dintre categoriile: proză, poezie și literatură pentru copii (Revista Familia);

-Clădirea-monument istoric de la 1918, în care funcţionează încă de la înfiinţare librăria „Şt.O. Iosif” din Braşov, sediul Libris.ro, a fost redeschisă publicului săptămâna trecută, după un proiect de reabilitare şi reamenajare care a costat 500.000 de euro (News.ro);

-„The Great Book of Water”, o carte de popularizare pentru copii despre înțelegerea circuitului apei în natură, poate fi descărcată acum gratuit (Link).

6. În ciuda temerilor privind scăderea piețelor globale de carte, americanii cumpără încă peste un miliard de cărți pe an, din care aproximativ 900 de milioane de cărți în format de hârtie, restul fiind cărți electronice sau în format audio. Cele mai multe dintre acestea sunt cărți de non-ficțiune pentru adulți (aproape 300 de milioane de exemplare), urmate de cărți de ficțiune, adulți și copii. (Counter Craft)

7. „E ok să nu fii ok. Cum să faci față doliului și pierderii într-o lume care nu te înțelege”, de Megan Devine (la noi, la Curtea Veche Publishing), „Omul în căutarea sensului vieții”, de Viktor E. Frankl (Editura Vellant) și „Note despre suferință”, Chimamanda Ngozi Adichie (Black Button Books) sunt printre cele mai bune 7 cărți despre felul în care putem gestiona suferința, despre care psihologii cred că pot ajuta în această privință. (New York Times)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Funny Story”, de Emily Henry; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „The Anxious Generation”, de Jonathan Haidt, despre impactul telefoanelor mobile asupra sănătății mintale a copiilor (a cincea săptămână în top). O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, cartea „The Backyard Bird Chronicles”, de Amy Tan. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Muntele cu uși, de Cătălin Pavel, Editura Humanitas Junior

-Sunt liniștită, mi-e frică, de Ștefania Mihalache, Editura Paralela 45

-Anton Pann. Până când nu te iubeam, de Cosmin Ciotloș, Editura Polirom

-Aurul pisicii, de Ioana Pârvulescu, Editura Humanitas

-Umbre, de Jon Fosse, Editura Casa Cărții de Știință

-Brooklyn, de Colm Toibin, Editura Humanitas Fiction

-Jurnalul unui om dezamăgit, de W.N.P. Berbellion, Editura Humanitas

-Ochelarii cu ramă de aur, de Giorgio Bassani, Editura Pandora M

-Familia Radley, de Matt Haig, Editura Nemira

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitorul Paul Auster, autorul a 34 de cărţi, printre care se numără şi apreciata Trilogie New Yorkului”, a murit la vârsta de 77 de ani. Cele mai recente traduceri din Paul Auster (volumele „Băiatul sclipitor”, „Noaptea oracolului” și „Palatul lunii”) au apărut la Editura Pandora M (News.ro);

-Cărțile esențiale ale lui Paul Auster (New York Times);

-Toate cele şapte cărţi „Harry Potter” vor fi înregistrate ca producţii audio cu mai mult de 100 de actori şi vor fi lansate în exclusivitate pe Audible (News.ro);

-Biblioteca Naţională a Franţei a anunțat că a pus în carantină patru cărţi din secolul al XIX-lea decorate cu arsenic, pentru a evita orice risc legat de acest produs toxic. Printre volumele analizate se află și o antologie bilingvă de poezie românească realizată de Henry Stanley în 1856 (News.ro);

-Aproape 200 de cărți rare rusești din secolului al XIX-lea – cele mai multe aparținând lui Aleksandr Pușkin – au dispărut din bibliotecile din Europa, într-un posibil atac țintit (New York Times);

-Cărțile preferate ale scriitoarei Jeanette Winterson (Radical Reads);

-20 de moduri simple și plăcute de a citi cărți, sfaturi provenite de la bibliotecari (The Guardian).

Fotografia săptămânii: Rafturi în spirală, dintr-o librărie din Guangzhou, China, fotografie realizată pe 23 aprilie 2024. Sursa: John Ricky / Anadolu / Getty.

Ți-ar mai putea plăcea
13 recomandări de cărți, citite în 2021 de Barack Obama – Cronica de carte
Laureaţii celor mai importante premii literare ale anului 2023 – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău