Simptomele de Covid-19 pot să fie resimţite de persoanele care au contractat boala până la nouă luni de la infectare – Cronica serii

1. Direcţia Naţională Anticorupţie a avut în 2020 6.180 de cauze, sensibil mai puţine decât în 2019, trendul descendent fiind cauzat de pierderea de competenţe, a declarat joi, la bilanţul DNA, şeful instituţiei, Crin Bologa. Procurorii DNA s-au sesizat în 906 cauze faţă de 549 în 2019. (News.ro)

2. Pfizer și BioNTech au anunțat că au demarat un studiu care să testeze pe oameni dacă o a treia doză a vaccinului lor anti-COVID-19 poate oferi protecție suplimentară împotriva noilor variante ale coronavirusului. (Hotnews)

3. România a coborât cinci poziții într-un clasament global al celor mai influente țări pe plan internațional, fiind depășită în regiune de state precum Ungaria și Slovenia. Raportul Global Soft Power Index 2021, realizat de Brand Finance, clasează primele 100 de țări din perspectiva puterii “soft”, sau intangibile, definită ca “abilitatea unei națiuni de a influența comportamentul și preferințele diferiților actori din arena internațională prin atracție și persuasiune mai degrabă decât prin constrângere”. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrală nucleară de la Cernavodă va costa 7 miliarde de euro și va începe cel mai devreme în 2024, potrivit unui anunț făcut de directorul general al Nuclearelectrica. Planul actual este ca unul dintre reactoare să fie pus în funcțiune în 2030 sau cel târziu în 2031. (Digi24)

4. Datele sugerează că simptomele de Covid-19 pot să fie resimţite de persoanele care au contractat boala până la nouă luni de la infectare, a declarat, miercuri, consilierul medical şef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci. Cercetătorii Universităţii din Washington au constatat recent că 30% dintre pacienţi au declarat simptome o perioadă de până la nouă luni, a spus Fauci reporterilor în timpul unui birefing la Casa Albă. (News.ro)

5. Dacia Sandero a obținut locul al treilea în topul înmatriculărilor din Europa pe luna ianuarie, depășind modele precum VW Golf, Renault Clio sau Skoda Octavia. Sandero a fost învins doar de Toyota Yaris și Peugeot 208. (Automarket)

6. Numărul americanilor care au aplicat pentru ajutorul de șomaj a scăzut, săptămâna trecută, la 730.000, cu 111.000 mai puțini decât în săptămâna precedentă. Este cel mai scăzut număr înregistrat de la finalul lunii noiembrie până în prezent. (WSJ)

7. Facebook a anunțat că intenționează să investească $1 miliard pentru „sprijinirea celor care produc știri”, în următorii trei ani, și recunoaște că „a greșit” blocând accesul la știri în Australia. (Axios)

Una din Cronica de Tehnologie: Sistemul Rezervei Federale, folosit de instituțiile financiare americane pentru trimiterea banilor, a fost picat vreme de mai multe ore miercuri. Oficialii spun că nu există dovezi că ar fi vorba de un atac. (CNBC)

8. Guvernul bulgar a schimbat în mod brusc strategia, cu o lună înaintea alegerilor legislative, după ce nu a reuşit să convingă persoanele eligibile să se vaccineze, fie că este vorba despre personalul medical, profesori sau lucrători sociali. Bulgaria devine prima ţară din Uniunea Europeană care abandonează strategia vaccinării grupurilor prioritare şi oferă tuturor imunizarea împotriva Covid-19. (News.ro)

9. Facebook a cenzurat conținutul în timpul ofensivei militare a Turciei din 2018 împotriva minorităților kurde din Siria, la cererea guvernului turc. Nici în prezent, pe Facebook, în Turcia, nu pot fi văzute filmări ale atacurilor brutale asupra kurzilor. “I am fine with this” este răspunsul scurt al numărului 2 de la Facebook, Sheryl Sandberg, la cererea Turciei. (ProPublica)

10. Carantina a transformat Londra într-un paradis al șobolanilor. Numărul rozătoarelor a crescut cu peste 50% și, deoarece multe clădiri de birouri sunt închise, șobolanii au ajuns în grădinile și casele oamenilor, atrași de resturile alimentare. Specialiștii în deratizare au observat că șobolanii sunt mai mari, așa că e nevoie de mai multă otravă și de capcane mai mari ca să fie omorâți. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a înregistrat cea de-a zecea lună consecutivă de creștere – Cronica serii
Directorul general al Unifarm este cercetat sub control judiciar de către DNA – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău