Sinteza săptămânii 26-30 Aprilie 2021

Sinteza săptămânii este o rubrică scrisă de Paul Alexandru pentru Cronica.ro.

Fenomenul de îmbătrânire, sacoșe pline cu bujori, blocuri strâmbe și cadouri de iepuraș. 

Vaccinat în România

O săptămână fără tragedii în spitale, dar cu o potențială tragedie națională, cea în care ajungem la limita doritorilor de vaccin anti-COVID. La 120 de locuri libere, se ocupă doar 50, iar erodarea încrederii cetățenilor în autorități face acum ca România să aibă cele mai mari probleme dintre țările est-europene în a-și convinge cetățenii să se vaccineze anti-COVID. 

N-avem, dar nici nu e

Statul a considerat că-i prea costisitor să afle cum au rămas însărcnate trei femei dintr-un sanatoriu de boli psihice, iar  din cauza unui funcționar DSP Sector 3, 817 pacienți cu tuberculoză din Bucureşti nu au primit, de trei luni de zile, indemnizația de hrană la care au dreptul legal.

PNR, NPNR

Planul Național de Reziliență, dar și bugetele locale, noi motive de conflict în interiorul coaliției de guvernare. PNRR a fost trimis înapoi de Comisia Europeană din cauză ca ar fi bifat prea mulți bani la autostrăzi și prea puțină digitalizare. Dacă după o lună de certuri, bugetul Sectorului 1 a fost aprobat, la Iași situația încă nu a fost depășită […].

Justiție (ne)colectivă

Inculpații din dosarul Colectiv s-ar putea alege cu pedepse mici, nesemnificative, după ce ar fi schimbate încadrările juridice ale faptelor. DNA a vrut fără succes schimbarea judecătorilor care au propus acestea.
La un an după ultimatumul dat de judecători, Parchetul Suceava încă lucrează la rechizitoriu în cazul bebelușilor morți cu infecție în 2016, iar seria clasărilor de răsunet cu închiderea dosaruui de șantaj al lui Dan Voiculescu. 

Klaus Iohannis a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, deși avea dreptul să returneze din nou legea Parlamentului. Acum, legea retroactivează și ar fi utilă pentru mii de inculpați ca: Nelu Iordache, Adrian Sârbu, Cristian Burci, Bogdan Buzăianu, Tel Drum, companiile controlate de Sebastian Ghiță. 

 

Ți-ar mai putea plăcea
România ocupă primul loc în UE la rata de decese care ar fi putut fi evitate cu ajutorul tehnologiei și a cunoștințelor medicale – Sinteza Săptămânii 21 – 27 Iunie
Sinteza săptămânii 16-22.11.2020

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău