Sinteza săptămânii 9-15.11.2020

Current situation.

Cu siguranță cronica acestei săptămâni ar trebui să înceapă cu tragedia de la Piatra Neamț.

6 percheziții sunt în desfășurare în ancheta de acolo, așa că unele informații privind ce s-a întâmplat nu sunt certe, voi centraliza peste o săptămână toate cele aflate. Ce știm sigur e că Lucian Micu – managerul spitalului de la Piatra Neamț – este un traseist prin trei partide și numit de PSD la conducerea spitalului, că e al 8-lea în această funcție în ultimul an și că Spitalul Județean Piatra Neamț prezenta nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților. Cu siguranță, nu este ultima secție ori ultimul spital care pune cetățenii în pericol. Spitalul Județean Giurgiu a avertizat deja că nu are autorizație de securitate la incendiu, greu de obținut, de altfel.
Dacă doar atât ne-ar lipsi, am fi bine.

Să fim optimiști, #nusuntbani

Alternativa politică

 • Alternativa din Brașov a început, deja, cu stângul. Primarul Allen Coliban este acuzat că a mințit în CV. Prodecanul Facultății de Automatica si Calculatoare din Bucuresti spune că acesta nu doar că nu a absolvit facultatea, ci că a fost și exmatriculat și nu a sustinut niciodată licența.
  După ce inițial a insistat că nu a mințit, că “În CV nu am scris că am absolvit”, Coliban a prezentat un mesaj cu scuze. Să fie prea puțin, prea mult? Coliban are în față 4 ani de mandat în care să arate că aptitudinile sale nu stau într-o hârtie.
 • Inițiativa #FărăPenali în funcții publice, faza pe Senat. Aici, USR a picat din nou în capcana blatului cu PSD, căci senatorul Edward Dircă a făcut cvorum în Biroul Permanent, dar nu pentru legea PSD privind amânarea alegerilor, ci pentru inițiativa “Fără penali”.
  Aceasta a ajuns miercuri pe ordinea de zi în Senat și, așa cum mulți ne așteptam, votul nu a fost posibil, din lipsă de cvorum. Pretenții nu putem afișa pretenții față de PSD, așa că cel mai important absent în plen a fost PNL.
  Îmi asum că par subiectiv în această privință, dar declarația Alinei Gorghiu mi se pare de noaptea minții: “PNL nu va gira plenul Senatului convocat de PSD. Vom participa doar dacă va fi cvorum fără noi, pentru a vota pentru inițiativa ”Fără penali” și împotriva amânării alegerilor”. Cum adică să patricipi dacă oricum ar fi cvorum fără tine? Păi nu de asta ești al doilea cel mai mare partid parlamentar? Nu ca să faci cvorum?
  Votul nu a mai avut loc nici joi, din cauză că ședința Biroului Permanent din Senat nu s-a putut întruni din lipsă de cvorum. Doar doi prezenți, reprezentanți ai USR și PSD.
 • Cel mai mare fault primit de către USR+ și – cred – prea puțin exploatat a fost decizia BEJ Dâmbovița, care le-a interzis mesajul „O Românie fără hoție”, pe motiv că ar defăima competitorii. Ba mai mult, vineri le-a fost interzisă și afișarea celorlaltor mesaje, ca “Fără pensii speciale”. USR-PLUS a câștigat, însă, la Biroul Electoral Central, așa că votanții din BEJ Dâmbovița ai deciziei respective ar trebui scoși la tablă.
  Important mi se pare că printre aceștia se află și Angelica Coman, reprezentanta PNL, care a votat alături de PSD.
  Ce șanse ar mai avea, deci, o majoritate parlamentară PNL-USR-PLUS? Nu pare să aibă. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a și declarat săptămâna aceasta că PMP și UDMR sunt primele variante de partener de guvernare. O altă analiză privind noul Executiv puteți citi în Adevărul sau în Europa Liberă.
Ți-ar mai putea plăcea
Sinteza săptămânii 8-14 martie 2021
Sinteza ultimelor două săptămâni

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău