„Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, cea mai bună carte de ficțiune din 2022, conform Los Angeles Times – Cronica de Carte

1. „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Sean Cotter, a fost desemnat cea mai bună carte de ficțiune a anului 2022, conform juriului Los Angeles Times Book Prize. Romanul a fost descris ca „o explorare borgesiană a vieții și a artei în care diverse dimensiuni monstruoase erup în România comunistă”. (LA Times)

2. A șasea ediție a festivalului de conferințe și dialoguri culturale „Despre lumea în care trăim” va avea loc la Ateneul Român în perioada 6-9 mai 2023. Printre invitații români și străini se numără Olof Gränström, Noreena Hertz, Daniel și Maximilian Zielinski, Rodica Zafiu, Oliver Jens Schmitt, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu și Gabriel Liiceanu. (Link)

3. Juriul a votat şi a stabilit lista scurtă a finaliştilor celei de-a XX-a ediţii a Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, care revine în fiecare an autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior. Cei cinci finaliști sunt Florin Chirculescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Petre Barbu, Lilia Calancea și Mihai Buzea. (Ziarul de Iași)

4. „Când corpul spune nu”, de Gabor Mate (Curtea Veche Publishing), „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu (Editura Humanitas), „Umbrele care ne despart”, de Tricia Levenseller (Editura Storia Books) și „Țigan. Țăndări”, de Valeriu Nicolae (Editura Asociația Casa Bună) sunt în topul celor mai citite 18 cărți din librăria Cărturești în anul 2022. (Blog Cărturești)

5. Prima ediție a evenimentului iCarte, iParte Book Fair se va desfășura pe data de 7 mai, în București, la Tucano Coffee Guatemala. Evenimentul va debuta cu o discuție despre Eminescu, între scriitorul Florin Chirculescu și Alin Comşa, urmat de o discuție despre rolul poveștilor în viața noastră, între scriitoarea Camelia Cavadia și Roxana Brănișteanu, om de radio și inițiatorul asociației iCarte, iParte. (Daily Magazine)

6. „Victory City”, de Salman Rushdie, „Pineapple Street”, de Jenny Jackson, „Old Babes in the Wood”, de Margaret Atwood și „Old God’s Time”, de Sebastian Barry, sunt printre cele mai bune 12 cărți ale anului 2023, în viziunea BBC.

7. În viziunea New Yorker, printre cele mai bune cărți ale anului 2023 de până acum se numără volume precum „The Blazing World”, de Jonathan Healey, „Benjamin Banneker and Us”, de Rachel Jamison Webster, „A Spell of Good Things”, de Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ și „Picasso the Foreigner”, de Annie Cohen-Solal. (New Yorker)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv „Simply Lies”, de David Baldacci; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Wager”, de David Grann, despre supraviețuitorii unei nave britanice naufragiate. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „You Can’t Joke about That”, aparținând realizatoarei Fox News Kat Timpf. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Acasă, departe, de Adrian G. Romila, Editura Polirom

-Kiwi 2023. Antologia de proză scurtă, editura Marius Chivu, Editura Polirom

-Plăcerea spectacolului, de T.S. Khasis, Editura Tracus Arte

-Second Life, de Adrian Christescu, Editura Lebăda Neagră

-Teatru de hârtie, de Milorad Pavic, Editura Corint

-Autostrada Lincoln, de Amor Towles, Editura Nemira

-Ghidul drumețului. Cum să interpretăm indiciile și semnele din natură, de Tristan Gooley, Editura Pilot Books

-Biografia lui Iisus. După Evanghelii, de Gianfranco Ravasi, Editura Spandugino

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Volumul „1599: A Year in the Life of William Shakespeare”, de James Shapiro, a câștigat Premiul Baillie Gifford pentru non-ficțiune (BookSeller);

-În cadrul târgului de carte de la Londra, a fost anunțat un nou premiu literar, în valoare de 1.000 de lire sterline, acordat scriitorilor care debutează după vârsta de 50 de ani (The Guardian); 

-Mai mult de jumătate dintre scriitorii care au răspuns la un sondaj Bookseller, respectiv 54%, au spus că experiența publicării cărții de debut le-au afectat în mod negativ sănătatea mintală. Doar 22% au spus că au avut o experiență pozitivă în urma publicării primei lor cărți. Din cei 54%, 47% au publicat la o editură „independentă”, în timp ce 44% au publicat la editurile cele mai importante (Penguin Random House, HarperCollins, Pan Macmillan și Hachette) (BookSeller); 

-Au fost anunțate lista scurtă a cărților nominalizate pentru Women’s Prize for Fiction, printre autoarele aflate pe listă numărându-se Barbara Kingsolver, Maggie O’Farrell și Jacqueline Crooks (BookSeller); 

-Cele mai bune 5 cărți pe care să le citești când ești singur (Literary Hub); 

-8 cărți despre impactul imperialismului japonez în timpul celui de-al doilea război mondial (Electric Literature). 

Fotografia ediției: Mona Vlai a organizat în satul Fibiș, județul Timiș, BiblioZaurul, un autobuz scos din uz și transformat într-o bibliotecă pentru elevii școlii, un loc de lectură pentru aceștia. Sursă: De la sat.

Ți-ar mai putea plăcea
100 de cărți ”must-read” ale anului 2020, conform revistei Time – Cronica de carte
21 de cărți de citit la 21 de ani – Cronica de carte
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău