„Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, nominalizat la Prix Médicis 2019 – Cronica de Carte

1. Juriul unuia dintre cele mai prestigioase premii literare franceze, Prix Médicis, a anunțat lista lungă de cărți nominalizate pentru anul 2019, ce cuprinde 15 romane franțuzești și 13 romane traduse din alte limbi. Între cele din urmă se află și romanul ”Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, tradus de Laure Hinckel, la editura Noir sur Blanc. Câștigătorul va fi anunțat pe 8 noiembrie. (ActuaLitte)

2. Între 19 și 22 septembrie, la Teatrul Național din Târgu Mureș, va avea loc o nouă ediție a  Salonului de Carte Bookfest. Printre scriitorii care-și vor lansa cărți: Ioana Nicolaie, Radu Paraschivescu, Ioana Bâldea Constantinescu, T.O. Bobe, Cătălin Pavel. Intrarea publicului este liberă. (Observator cultural)

3. Adam Michnik, Evgheni Vodolazkin, Andrei Codrescu și José Luís Peixoto sunt printre invitații Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, ce va avea loc între 23-26 octombrie. Programul din acest an include și dezbateri pornind de la tema celei de-a opta ediții – „Libertatea. Între istorie și literatură”, aleasă pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluția din 1989. (FILTm.ro)

4. Două cluburi de carte se reunesc săptămâna viitoare în București:

  • Pe 17 septembrie, la ora 19:00, se inaugurează Clubul de Carte #ROZ, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Moderatoarea Carla-Maria Teaha a ales pentru prima ediție o discuție despre ”Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert (+un interviu în exclusivitate cu autoarea), alături de invitatele sale, actrițele Mirela Oprisor și Emilia Popescu. (Eveniment)
  • Pe 20 septembrie, la Librarium TNB, de la ora 19.00, are loc o nouă ediție a Clubului de carte Paladin. Cartea care se va discuta este „Giganții adormiți” de Sylvain Neuvel, cartea întâi din „Dosarele Themis”. Moderator: Liviu Szoke. (Eveniment)

5. Într-un raport al Asociației Editorilor din SUA (AAP), pentru primele 6 luni ale anului 2019, vânzările de carte au ajuns la cifra de 6 miliarde, reprezentând o creștere de 6,9% față de aceeași perioadă a anului 2018. Alte statistici: vânzările de carte în format print înseamnă 72% din total; volumul cărților electronice a scăzut cu 3.8%; a crescut semnificativ suma alocată pentru cărți pentru copii și Young Adult, dar și pentru carte religioasă. (Publishers.org)

6. Celebra și misterioasa romancieră din Italia, Elena Ferrante, autoarea tetralogiei ”Prietena mea genială”, adaptată pentru micul ecran de către HBO, a anunțat prin intermediul rețelei sociale Twitter, publicarea unui nou roman pentru luna noiembrie 2019. Încă nu se cunoaște titlul, dar acțiunea va avea loc tot în Italia, tot în zona Napoli. (The Guardian)

7. Deși nu s-au anunțat încă cifre oficiale, ”The Testaments”, de Margaret Atwood, poate fi cartea anului în ceea ce privește vânzările. A apărut în librării marți, pe 10 septembrie, și are deja cifre importante: tirajul inițial este de 500.000 de copii, dar s-au comandat deja tiraje noi; s-au vândut 125.000 de exemplare în primele zile; pentru Penguin Random House, 10 septembrie a fost cea mai bună primă zi de vânzare a oricărui titlu din anul 2019. (Publishers Weekly)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, avem din o noutate pe primul loc, a doua săptămână consecutive, respectiv ”Vendetta in Death”, de J.D. Robb (a 49-a carte din seria In Death); și la categoria Non-Fiction avem o noutate în frunte și anume, ”Call Sign Chaos”, de Jim Mattis și Bing West (carte scrisă de doi foști înalți funcționari ai statului american). O singură altă noutate în top: la ficțiune, un fantasy numit ”Dark Illusion”, de Christine Feehan. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

  • Biroul de întrebări ridicole, de Dan Ciupureanu, Editura Polirom
  • Hoinar prin România. Jurnalul unui călător francez, de Grégory Rateau, Editura Polirom
  • Brisbane, de Evgheni Vodolazkin, Editura Humanitas Fiction
  • Dorință, de Mathias Enard, Editura Nemira
  • Amiralul Horthy. Regentul Ungariei, de Catherine Horel, Editura Humanitas
  • Crimeea. Ultima cruciadă, de Orlando Figes, Editura Polirom

10. Pe scurt, din lumea literară:

  • Revânzarea cărților electronice a fost declarată ilegală în Uniunea Europeană (Publishers Weekly);
  • Ian McEwan va publica luna aceasta un nou roman, The Cockroach, considerat deja una dintre cele mai usturătoare satire la adresa Brexit-ului. Personajul principal se trezește, într-o dimineață, în postura de prim-ministru (The Irish Times);
  • S-au anunțat nominalizările inițiale la Prix Femina 2019. Printre autorii romanelor de pe listă: Sylvain Prudhomme, Nathacha Appanah, Sergei Lebedev și Edna O’Brien (ActuaLitte).

Fotografia ediției: Timbru onorific, tipărit de Poșta din SUA, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea scriitorului Walt Whitman. Sursă: USPS.com:

Ți-ar mai putea plăcea
O carte pentru copii cu texte inedite scrise de Nichita Stănescu a apărut la patru decenii de la moartea poetului – Cronica de Carte
Ruth Ozeki a câștigat Women’s Prize for Fiction 2022 – Cronica de carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău