Șomajul în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani rămâne la un nivel ridicat: 22,3% – Cronica serii

1. Pompierii români, care au fost trimiși să-i ajute pe cei greci în lupta cu incendiile devastatoare, au fost lăudați de localnicii din Grecia, dar și de autorități. Un sătean a spus despre ei, pentru The New York Times, că „sunt niște mașini” și că „suntem norocoși cu ei aici”. (NYTimes)

2. Rata șomajului în luna iulie 2023 a fost de 5,5%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna iunie 2023 (5,6%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (ÎNS). Șomajul în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani rămâne la un nivel ridicat: 22,3%. (Profit.ro)

3. SUA colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei, folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat, miercuri, un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA. (Digi24)

4. Posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limită de vârstă a fost prelungită până la sfârşitul anului 2024. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Consumatorii vor cheltui anul acesta $108 miliarde pe jocurile mobile, $43 de miliarde pe jocurile de console și $40 de miliarde pe jocurile de Windows și Mac, estimează analiștii. Consolele portabile, precum Switch și Steam Deck, vor atrage sub $3 miliarde. (VentureBeat)

5. Forţele ucrainene au străpuns principala linie defensivă rusă din sud-estul ţării conform The Wall Street Journal. Paraşutiştii ucraineni se luptă în zona tranşeelor ruseşti săpate la marginea satului Verbove, a declarat un ofiţer ucrainean. Forţele ucrainene au ajuns, de asemenea, la linia principală de apărare aflată la sud de satul Robotîne. (WSJ)

6. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o reacție nervoasă la adresa celor care critică tacticile Kievului în contraofensiva sa împotriva trupelor rusești. Potrivit oficialului, aceștia „scuipă în față” soldații ucraineni și ar trebui să „tacă”. (Digi24)

7. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, va fi demis în viitorul apropiat, iar în locul său ar putea fi numit șeful Fondului Proprietății de Stat, Rustem Umerov, scrie publicația ucraineană Pravda. (G4Media)

8. Guvernul chinez a făcut apel la „calm” și „reținere” după ce noua sa hartă națională publicată săptămâna aceasta a stârnit furia țărilor vecine, care au formulat proteste diplomatice neobișnuit de dure. Filipine a devenit a treia țară care a obiectat față de această nouă hartă, alăturându-se astfel Malaysiei și Indiei, care au publicat la rândul lor comunicate dure în care acuză Beijingul că le revendică din teritoriul lor. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Prețul mediu pentru o călătorie dus-întors cu avionul în luna septembrie este de 230 de euro, comparativ cu 289 euro în august, ceea ce reprezintă o scădere de 20%, potrivit unui studiu realizat de agenția de turism Vola. Cele mai mari scăderi de prețuri sunt pentru Bruxelles (-37%), Dublin (-28%) și Amsterdam (-19%). (News.ro)

9. Banca elvețiană UBS a înregistrat cel mai mare profit trimestrial raportat de o bancă. USB a raportat un profit de $29 de miliarde în al doilea trimestru, ca urmare a diferenței contabile dintre prețul de $3,8 miliarde pe care UBS l-a plătit pentru Credit Suisse și valoarea bilanțului băncii cumpărate. (Bloomberg)

10. Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a cerut Agenției de aplicare a legii privind drogurile (DEA) să relaxeze normele federale privind canabisul. Drogul este ilegal la nivel federal, în ciuda faptului că 40 din cele 50 de state americane au adoptat legi care legalizează utilizarea sa într-o anumită formă. În prezent, canabisul este inclus în aceeași clasă de droguri ca și heroina și LSD. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Depozitele populaţiei şi firmelor au crescut și în august, ajungând la 342 miliarde lei – Cronica serii
Cronica serii – Aramco/Arabia Saudită, cea mai profitabilă companie din lume, pe 2018

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău