Sondaj: 58% dintre români consideră că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate – Cronica serii

1. Un sondaj realizat de Avangarde arată că 58% dintre români consideră că vaccinurile și strategia de vaccinare anti-COVID nu au fost benefice pentru sănătate, iar 36% sunt de acord că acestea au fost benefice. Cel mai mare procent al celor care au un punct de vedere negativ este în rândul populației de 51-65 de ani (61%). (G4Media)

2. IRCC va crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele românilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește. În prezent, se aplică valoarea IRCC aferentă trimestrului 3 din 2022 (perioada iulie-septembrie), de 5,71%. Valoarea de la 1 aprilie va fi de 5,98%. Aceasta va fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC. (Digi24)

3. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, că România şi Ucraina vor organiza, în comun, în aprilie, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea. (Digi24)

4. Prețul de referință al gazelor din Europa a coborât la minimul ultimelor 20 de luni. Gazele naturale europene au coborât luni sub 40 de euro pe megawatt-oră (MWh), cel mai scăzut nivel de după iulie 2021, cotațiile fiind trase în jos de vremea blândă și de nivelul ridicat al stocurilor. (Profit.ro)

5. Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit luni într-o vizită de trei zile la Moscova, prima după aproape patru ani, pe care a catalogat-o drept o ”vizită de prietenie, de cooperare şi de pace”, în toiul Războiului rus din Ucraina. Xi urmează să discute cu Vladimir Putin, în cadrul unui summit, un plan chinez de soluţionare a conflictului şi să se afişeze uniţi împotriva Occidentului. (News.ro)

6. Presedintele Cehiei, Petr Pavel, fost general NATO, a declarat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita că „oboseala războiului” se va instala în rândul aliaților Ucrainei după iarna viitoare, iar Ucraina are „o singură fereastră” pentru a lansa o contraofensivă. O încercare eșuată de contraatac va face ca obținerea de fonduri pentru o a doua încercare să fie „extrem de dificilă”, a adăugat el. „După iarna viitoare, va fi extrem de dificil să se mențină nivelul actual de ajutor. Oboseala de război nu înseamnă doar epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii din Ucraina, ci și oboseala țărilor care oferă ajutor”, a explicat liderul ceh. (G4Media)

7. Guvernul Elveției și banca centrală a acestei țări pot aloca până la $280 miliarde în ajutoare pentru băncile Credit Suisse și UBS. Suma este echivalentă cu 90% din PIB-ul României și e egală cu o treime din PIB-ul Elveției. (Reuters)

8. O coaliție de bănci mijlocii din SUA a cerut autorităților federale de reglementare să extindă asigurarea la toate depozitele în următorii doi ani, argumentând că garanția este necesară pentru a evita riscurile ca populația să-și retragă banii din bănci. În prezent, depozitele din bănci sunt asigurate și garantate în limita a $250.000. (Bloomberg)

9. TikTok plătește zeci de creatori de conținut să meargă zilele acestea la Washington și să facă lobby pe lângă legiuitorii americani împotriva vânzării forțate a platformei. Mișcarea vine în ajunul mărturiei pe care șeful TikTok urmează să o depună pe 23 martie. (Politico)

10. Ministrul Familiei Gabriela Firea a anunţat un proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor, care este în 19 noiembrie, în condiţiile în care în prezent Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. Firea argumentează că ”egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci şi despre cele ale bărbaţilor, discriminaţi mai puţin ce-i drept”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Uniunea Europeană a criticat aprobarea rapidă de către Marea Britanie a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech – Cronica serii
Premierul Ciucă este acuzat că și-a plagiat părți din teza de doctorat – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău