Sondaj NYTimes: Trump 48%, Biden 43% – Cronica dimineții

1. Veniturile totale la bugetul general consolidat au crescut în prima lună din acest an cu 7,8 miliarde lei până la 47,4 miliarde lei, cu cu aproape 20% mai mult comparativ cu ianuarie 2023. Această creștere a fost susținută în principal de măsurile fiscal-bugetare adoptate anul trecut, înregistrându-se majorări importante la încasările din contribuțiile sociale, impozitul pe salarii, TVA și accize. La acestea s-au adăugat și sumele rambursate din fonduri europene. (Cursdeguvernare)

2. Inspectorii de muncă au depistat în urma controalelor făcute anul trecut în țară aproximativ 9000 de români care lucrau fără acte legale (la negru), 64 dintre aceștia având vârste între 15 și 18 ani, arătă cele mai recente date al Ministerului Muncii. Cei mai mulți au fost găsiți în Arad, București și Timiș. Estimările unor economiști indică faptul că în România ar munci la negru 1,9 – 2 milioane de oameni. (Hotnews)

3. Comerțul online continuat să scadă în 2023 față de anul anterior după ce în 2022 s-a consemnat schimbarea de trend pe acest segment, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică. Cea mai abruptă diminuare a avut loc în decembrie față de luna anterioară, noiembrie, luna Black Friday, vânzările scăzând cu peste 28%. (Economica)

4. Deranjarea vecinilor prin organizarea de petreceri sau prin muzică la un volum ridicat, indiferent de oră, va fi sancționată cu amenzi substanțial majorate față de cele din prezent, sancțiuni care vor ajunge la 6.000 lei și chiar 12.000 lei, în caz de repetare. Vecinii care nu respectă programul de liniște noaptea sau la ora prânzului vor fi amendați cu până la 2.000 lei, iar în caz de recidivă, cu până la 6.000 lei. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Între 1 și 8 martie, persoanele care sună la numărul de telefon +40748659110, pot asculta literatură scrisă de femei, în lectura unor scriitoare sau cititoare pasionate (Katia Pascariu, Ruxandra Gîdei, Ioana Nicolaie, Alina Purcaru, Sabina Yamamoto, Irisz Kovacs, Anca Chimoiu și Oana Barbonie), o inițiativă pornită de Editura Vellant. (Link)

5. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a cerut duminică încetarea imediată a focului în Gaza şi a făcut presiuni puternice asupra Israelului pentru a creşte fluxul de ajutor în scopul atenuării a ceea ce a numit ea condiţii „inumane” şi o „catastrofă umanitară” pentru poporul palestinian. (News.ro)

6. Joe Biden pierde teren în faţa rivalului său republican Donald Trump, care îl devansează cu 5 procente, 48% vs 43%, într-un sondaj publicat sâmbătă de jurnalul New York Times. (G4Media)

7. Indicele Nikkei al bursei japoneze a depășit 40.000 de puncte pentru prima oară, după ce luna trecută a egalat recordul atins în 1989. (Bloomberg)

8. Autoritatea de reglementare în domeniul sănătăţii din SUA a aprobat o nouă terapie de la Johnson & Johnson, în combinaţie cu alte chimioterapii, pentru tratamentul de primă linie al unui tip de cancer pulmonar. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a trecut de reprezentativa Croaţiei, 25-23 (11-11), în cea de-a patra partidă din grupa 1 preliminară a Campionatului European din 2024. ”Tricolorele” şi-au asigurat calificarea directă la turneul final.

9. Oamenii de ştiinţă chinezi, împreună cu omologii lor internaţionali, au dezvoltat un nou tip de „frunză artificială”, o peliculă fotoactivă cu metal lichid. Aceasta valorifică energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând calea pentru o producţie la scară largă a unor dispozitive ecologice. (Digi24)

10. Fostul președinte Ion Iliescu, care a împlinit duminică, 3 martie, 94 de ani, a declarat într-un podcast al fostului său consilier și fost ministru al culturii, Ionuț Vulpescu, că știe glumele care se fac pe rețelele sociale despre vârsta lui și apropierea decesului, dar spune că nu îl deranjează, cât timp au umor, „adică sunt inteligente”. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Mark Zuckerberg și soția sa Pricilla au participat la nunta fiului unuia dintre cei mai bogați oameni din India:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Asalt final asupra ISIS în Siria
Ministrul Finanțelor: Nu vor fi alte creșteri de taxe pentru următorii doi ani, în afara celor anunțate deja – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău