Streinu-Cercel: “Noul virus COVID-19 este de 10 ori mai slab decât virusul gripal” – Cronica dimineții

1. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel a declarat că noul virus COVID-19 este „de 10 ori mai slab decât virusul gripal”. Medicul a mai subliniat că igiena este foarte importantă, în astfel de cazuri. (Link)

2. Bursa americană continuă să scadă, indicele Dow Jones Industrial înregistrând cea mare scădere, la nivelul unei zile, din istorie, peste Joia Neagră din 1929. Ceilalți doi indici, S&P 500 și Nasdaq, au pierdut 4+% și au intrat în zona de corecție, scăderea fiind de peste 10% comparativ cele mai recente peak-uri. (WSJ)

3. Senatorii din comisia economică au întocmit din nou un raport de adoptare proiectului de lege care ar anula interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată. Si obligația ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă ar fi anulată. Președintele Iohannis a retrimis luna trecută proiectul pentru reexaminare, considerând că măsurile pot îngreuna combaterea evaziunii fiscale și scad gradul de responsabilitate a acționarilor. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Un controversat program de supraveghere al NSA, care a costat $100 milioane și a accesat listele de apeluri și mesaje ale americanilor în perioada 2015 – 2019, a fost util doar pentru o singură investigație semnificativă. (NYTimes)

4. Comisia Europeană a scos Bulgaria din grupul țărilor cu dezechilibre macroeconomice în Uniunea Europeană. Bulgaria este menţionată drept singurul stat membru al UE care a înregistrat îmbunătățiri suficiente pentru a obține o notă mai bună. Grecia, Italia și Cipru rămân în grupul țărilor cu dezechilibre excesive, în timp ce Germania, Irlanda, Spania, Olanda, Franța, Croația, Portugalia, România și Suedia rămân în grupul cu dezechilibre. (Hotnews)

5. USR-PLUS a anunțat că vrea să vadă şi la PNL şi la celelalte partide o dorinţă de reformă reală, nu doar calcule de oportunitate politică. “Acelaşi PNL care a anunţat că-l susţine pe Nicuşor Dan anunţă săptămâna trecută că îl susţine pe pesedistul Chirică la Iași”. (News.ro)

6. Dezvoltarea aeroportului Heathrow/Londra, prin construirea celei de-a treia piste, a fost blocată de un judecător la cererea organizațiilor ecologiste. Conform acestora, construcția nu ar respecta mediul. (BBC)

7. Companiile de telefonie americane, AT&T, Sprint, T-Mobile și Verizon Communications, ar putea plăti amenzi de sute de milioane de dolari deoarece nu au asigurat protecția localizării în real time a  clienților. (WSJ)

Bonus: Oamenii de știință au depistat dovezi ale celei mai mari explozii înregistrată în spațiu, de la Big Bang. Este vorba de o explozie de cinci ori mai mare decât orice s-a observat până acum. (BBC)

8. Catherine Pugh, fostul primar din Baltimore, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru frauda și evaziune fiscală. Pugh a strâns peste $800.000 de la diferite organizații care aveaU nevoie de aprobări, vânzându-le o carte pentru copii scrisă de ea. (WashingtonPost)

9. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a afirmat că stocurile autorităţilor române în ceea ce priveşte echipamentele şi materialele sanitare necesare gestionării problemelor cauzate de coronavirus sunt „limitate”, dar “am găsit, se pare furnizori cu care vom discuta mâine” (azi, n.r.). (News.ro)

10. Partidul Social-Democrat a anunţat că se amână Congresul partidului, care ar fi urmat să aibă loc sâmbătă, motivul invocat pentru această amânare fiind confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 în România. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un robot verifică identitatea unui vizitator la un spital din Shenyang, China. Robotul mai poate verifica temperatura și dezinfecta vizitatorii:

Ți-ar mai putea plăcea
Spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe – Cronica dimineții
”Parasite” a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău