Sondaj: PNL ar obține 47,5% dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare – Cronica serii

1. Guvernul ia în calcul interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare sub nivelul Euro 5, relevă un document oficial. (Profit.ro)

2. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare 47,4% dintre români care ar merge la vot ar vota PNL, potrivit unui sondaj IMAS realizat în ianuarie la comanda Europa FM. Pe locul doi în preferințele celor chestionați sunt social-democrații, PSD fiind creditat cu un scor electoral de 20,6%, cu două procente în plus față de ultima lună a anului trecut. Cu un procent a crescut și USR, care în ianuarie a fost preferat de 12,4% dintre respondenții IMAS. Partenerii politici ai USR, PLUS, au o cotă de 3,4%, în staționare. (Hotnews)

3. Teodor Meleşcanu şi-a anunţat azi demisia din funcţia de preşedinte al Senatului. El a precizat că face acest gest deşi nu a fost publicată motivarea deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit că alegerea sa a fost neconstituţională. (News.ro)

4. Valeriu Zgonea (PSD), fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Zgonea a fost acuzat că ar fi intervenit în favoarea angajării unei persoane într-o funcţie de conducere în Ministerul pentru Societatea Informaţională. Decizia nu este definitivă. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (43 de ani) a decis să iasă din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-o tranzacție ce depășește €230 milioane. (Profit.ro)

5. Banca Națională a României a anunțat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 31 ianuarie, de 35,505 miliarde euro, cu 2,579 miliarde euro mai mari decât în 31 decembrie 2019. (Profit.ro)

6. Volumul reprezentat de M&A (fuziuni și achiziții) pe ianuarie a fost de $164 miliarde, la nivel global. Este cel mai slab început de an, în domeniu, din 2013 până în prezent. (Axios)

7. Primul medicament creat cu ajutorul inteligenței artificiale va începe testele clinice în martie. Producătorul britanic Exscientia spune că substanța creată pentru tulburarea obsesiv-compulsivă, numită DSP-1181, va fi mai eficientă și va funcționa pe termen mai lung decât alte medicamente. (VOX)

8. Skyrora, un startup scoțian din domeniul rachetelor, a anunțat că a testat cu succes rachete printate 3D care sunt alimentate cu Ecosen, un nou tip de combustibil dezvoltat din deșeuri din plastic. (TechCrunch)

9. Activista pentru climă Greta Thunberg a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace. (HuffPost)

10. Cea mai înaltă instanță din Kenya a suspendat programul național de identitate biometrică, pe considerente de securitate și discriminare. Legea prevede ca accesul la multe servicii publice să poată fi făcut doar pe baza acestei identități, însă instanța a decis suspendarea aplicării până când Guvernul ia măsurile necesare pentru protejarea datelor și asigurarea accesului pentru minorități. (NYTimes)

Fotografia serii – Shakira în spectacolul de azi noapte, din pauză Super Bowl de la Miami. Shannon Stapleton/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Vot pozitiv în Camera Deputaților pentru amânarea ratelor la bănci fără ca dobânzile și comisioanele restante să mai fie plătite ulterior – Cronica serii
Cronica serii – Președintele USR nu exclude varianta unei liste comune de candidați la europarlamentare cu partidul lui Dacian Cioloș

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău