Sondaj Republica Moldova: 53,5% ar vota pentru aderarea la UE/55,5% ar vota împotrivă aderării la NATO – Cronica serii

1. Un val de aer foarte rece, care va aduce precipitații sub formă de ninsoare, va afecta mare parte din țară în acest weekend. Temperaturile scad simțitor începând din această seară, potrivit prognozei ANM. Duminică, o masă de aer polar va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. (Libertatea)

2. Producătorul de gaze de stat Romgaz a anunţat vineri că a semnat, la Baku, un nou contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România, cu SOCAR Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Azerbaidjan. Contractul, care prevede posibilitatea livrării unor cantităţi de până la 1 miliard mc până în 31 martie 2024, va intra în vigoare la 1 aprilie 2023. (News.ro)

3. Primăria Capitalei are în 2023, cu tot cu subordonate, un buget general estimat de circa 11,4 miliarde lei, potrivit proiectului de buget adoptat de Consiliul General. Bugetul local este estimat la circa 8 miliarde lei, la care se adaugă fonduri nerambursabile de 1,6 miliarde lei și venituri de la subordonate de circa 2,6 miliarde lei. Bugetul a fost aprobat de majoritatea PNL-USR. Grupul PSD a părăsit sala după ce amendamentul propus de ei a fost respins. (Hotnews)

4. Un sondaj realizat în ianuarie în Republica Moldova de WatchDog.MD cu finanțare de la UE arată că, în cazul unui referendum, 53,5% dintre respondenți ar vota pentru aderarea la UE și 23.8% ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (controlată de Rusia). În cazul unui referendum pentru aderarea la NATO, 26,9% ar vota pentru, în timp ce 55,5% din respondenți ar vota împotrivă. Clasamentul intențiilor de vot la prezidențiale e condus de președintele pro-european Maia Sandu, cu 28,2%, urmată de fostul președinte pro-rus Igor Dodon (17,6%) și primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban (8,5%). (G4Media)

5. Consumul final brut de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire în Uniunea Europeană a crescut gradual în ultimii ani, în principal ca urmare a contribuţiei pompelor de căldură şi biomasei, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică, Eurostat. România, cu 24,48% din energia folosită pentru încălzire şi răcire provenind din surse regenerabile, se află peste media UE de 22,9%. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Un judecător din Columbia a folosit ChatGPT pentru a da sentința într-un caz, întrebând botul dacă minorii autiști sunt exonerați de la plata taxelor pentru tratamente (aceasta fiind speța). Răspunsul ChatGPT a fost „Da, este corect. Conform reglementărilor din Columbia, minorii diagnosticați cu autism sunt scutiți de la plata taxelor pentru terapie”. Judecătorul a dat câștig de cauză copilului. (TechXplore)

6. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) arată că anul trecut au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 256.640.664,28 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Din aceşti bani, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă la Partidul Social Democrat – 58,54%, la Partidul Naţional Liberal – 70,72% şi la Partidul Mişcarea Populară – 27,62%. (News.ro)

7. Economia americană a adăugat 517.000 noi locuri de muncă în luna ianuarie. Șomajul a scăzut la 3,4%, cel mai mic nivel din ultimii peste 53 de ani. (WSJ)

8. Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 18% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. (Digi24)

9. Fondul guvernamental de investiții în pensii din Japonia, cel mai mare din lume, a raportat vineri a patra pierdere trimestrială consecutivă, cea mai lungă serie de pierderi din ultimii 20 de ani. Cel mai mare fond de pensii din lume a înregistrat, în ultimul trimestru al anului trecut, o pierdere de $14,3 miliarde. (CNBC)

10. Un copil de clasa a două din Bacău a fost sărbătorit, în timpul orei de curs, cu tort, în timp ce o cântăreață de muzică populară i-a oferit o șampanie și i-a cântat. Insperatoratul Școlar Județean Bacău a decis să îl demită pe directorul școlii. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Austria se opune începerii negocierilor de aderare accelerată la UE cu Ucraina şi Republica Moldova – Cronica serii
România și Franța sunt țările din UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent în primul trimestru al anului 2021 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău