SpaceX ar putea începe luna viitoare testarea navei spațiale Starship – Cronica serii

1. România a înregistrat în iulie cea mai mare scădere a producţiei industriale din UE faţă de iunie şi a treia ca mărime în termeni anuali. (News.ro)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că premierul îi cere cere o remaniere guvernamentală, în opinia sa fiind o remaniere ”neavenită, nepotrivită”, pe care o refuză clar. (News.ro)

3. Numărul mediu de pensionari a fost, în trimestrul II al anului, de 5,159 milioane persoane, în scădere cu 21.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 1.235 lei, în creṣtere cu 0,7% faṭă de trimestrul precedent. (News.ro)

4. Guvernul britanic a publicat concluziile dosarului ”Operaţiunea Yellowhammer”, care evaluează consecinţele cele mai brutale ale unui Brexit fără acord (”no deal”). Raportul relevă nepregătirea Regatului Unit în faţa pericolelor cu care se confruntă la 31 octombrie: inflaţia, penuriile şi tensiuni sociale. (News.ro)

5. Banca Centrală Europeană a anunțat un nou pachet de măsuri de stimulare, în contextul creșterii economice modeste și al încetinirii inflației. Instituția a decis să reducă dobânda la facilitatea de depozit cu 0,1 puncte procentuale, la un nou minim record, de -0,5%. (WSJ)

6. Avocatul Poporului a formulat o excepție de neconstituționalitate cu privire la Ordonanța de Urgență care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul și prevede stocarea datelor. ”Nu se justifică situația extraordinară și nici urgența”. (Profit.ro)

7. SpaceX ar putea începe testarea navei spațiale Starship încă de luna viitoare. Compania americană a depus deja actele prin care cere permisiunea de a comunica cu nava la o altitudine de 22.5 km. (Futurism)

8. Abonamentul lunar la Apple TV+ va fi de doar $1,4 în India, unde va costa mai puțin decât Netflix și Amazon. (Profit.ro)

9. Hasankeyf, una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pământ, datând de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte va dispărea curând. Cele mai multe dintre aşezări vor fi inundate, din cauza barajului hidroelectric Ilsu, construit în aval de râul Tigru. (News.ro)

10. Simona Halep a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că va relua colaborarea cu antrenorul australian Darren Cahill din sezonul viitor. (News.ro)

Fotografia serii – Premierul Canadei, Justin Trudeau, a început campania electorală pentru alegerile generale. Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Creștere de aproape 10% a investiţiilor nete realizate în economia naţională pe primele trei luni – Cronica serii
Populaţia României, după domiciliu, la 1 iulie 2022 a ajuns la 21,943 milioane de persoane – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău