Specialiştii au decis că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate – Cronica serii

1. Specialiştii au decis că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală. Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca măsura să se aplice din 4 octombrie. (News.ro)

2. Ministerul Educaţiei a anunţat că 8.470 de elevi şi preşcolari s-au infectat de la începutul anului şcolar, numărul fiind cu peste 5.100 mai mare decât săptămâna trecută, la ultima raportare. De asemenea, 2.688 de angajaţi sunt pozitivi, iar 167.298 de elevi au activitatea faţă în faţă suspendată. (News.ro)

3. 74.7% dintre infectările cu coronavirus și 92% dintre decesele COVID înregistrate săptămâna trecută în România au fost la persoane nevaccinate, a anunțat Institutul Național de Sănătate Publică. (G4Media)

4. Avocatul Poporului a transmis, miercuri, că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, mai ales având în vedere testarea periodică din fonduri proprii, încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor. Instituţia consideră că este o măsură restrictivă care nu poate fi impusă decât prin lege. (News.ro)

5. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) investighează 26 de companii energetice pentru manipularea pieței, iar amenzile vor fi între 5 și 10% din cifra lor de afaceri, a anunțat Dumitru Chiriță, președintele ANRE. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii chinezi au terminat designul și unitatea de testare pentru un reactor de fuziune nucleară de mari dimensiuni, supranumit soarele artificial. Dacă va primi aprobarea guvernului, acesta ar putea fi construit în 10 ani și va deveni primul reactor de acest gen capabil să producă energie electrică. (SCMP)

6. Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, a afirmat că partidul pe care îl conduce va vota moţiunea de cenzură inițiată de PSD. El a amintit că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. „Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat Barna. (G4Media)

7. Fumio Kishida, un fost ministru de externe care a cerut consolidarea apărării antirachetă a Japoniei, a fost ales lider al partidului de guvernământ. El va deveni cel mai probabil noul premier al tarii. (WSJ)

8. Cel puțin un simptom Covid-19 a fost observat la 37% dintre pacienți în perioada de 3-6 luni după ce au fost infectați cu coronavirusul, arată un studiu de amploare al Oxford University și National Institute for Health Research. (Hotnews)

9. Decongestionantele nazale cu vitamina A ar putea trata pierderea sau alterarea simţului mirosului la anumite persoane care au avut Covid-19, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la University of East Anglia. (News.ro)

10. O echipă specială din cadrul Facebook lucra la produse pentru preadolescenți și o strategie pe termen lung pentru atragerea acestora. Motivată de concurenți precum Snapchat și TikTok, Facebook a introdus în ultimii cinci ani mai multe funcții gândite special să atragă copii între 10 și 13 ani. Săptămâna aceasta, compania americană a anunțat că întrerupe aceste planuri. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Suntem primii în UE în ceea ce privește rata nașterilor la adolescente
Cronica serii – Consilierii au votat oferirea de internet Wi-fi gratuit in Bucuresti

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău