Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert din Produsul Intern Brut al României – Cronica dimineții

1. Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert, respectiv 24,3%, din Produsul Intern Brut al României (PIB). Economia Capitalei a fost cât cea a primelor șase cele mai puternice județe la un loc, respectiv Cluj, Timiș, Constanța, Prahova, Brașov și Iași (”campioanele” regiunilor pe care le reprezintă). Dacă adăugăm și județul Ilfov, regiunea a generat 27,2% din economia națională, mai mult decât dublul regiunii de pe locul al doilea, Nord-Vest. Contribuția celorlalte șapte regiuni de dezvoltare la economia națională a variat în 2021 de la 7,7% Regiunea Sud-Vest Oltenia la 12,1% Regiunea Nord-Vest, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Prognoză.  (Cursdeguvernare)

2. Pachetul de modificări fiscale adoptat în iulie de Guvern introduce o serie de schimbări cu aplicabilitate chiar din luna august. Astfel, de astăzi, contribuțiile la contractele part time sub nivelul salariului minim pe economie vor fi calculate la salariul minim, costurile suplimentare fiind stabilite în sarcina angajatorului. Restricția privind contractele part time are, însă, și un număr foarte mare de excepții. De asemenea, tot din august cresc accizele la țigarete, produse din categoria tutun încălzit și alcool, iar câștigurile din jocuri de noroc vor fi impozitate mai dur. (Profit.ro)

3. Ministerul Finanțelor a planificat, în luna august 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de cinci miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 5,585 miliarde de lei, este cu 1,335 miliarde de lei peste cea anunțată inițial în iulie, de 4,25 miliarde lei, și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. (Profit.ro)

Din Cronica de Mediu: O echipă de cercetători condusă de profesorul Seiji Yamazoe de la Universitatea Metropolitană din Tokyo (TMU) a dezvoltat o nouă metodă de captare directă a aerului pentru a înmagazina dioxidul de carbon. Funcționează cu o eficiență de 99 la sută. În această metodă de captare a carbonului, dioxidul de carbon este extras direct din aer. Carbonul captat poate fi fie stocat în formațiuni geologice adânci, fie folosit în diferite activități umane, cum ar fi prelucrarea alimentelor sau fabricarea de combustibili sintetici, spune Agenția Internațională pentru Energie (IEA) pe site-ul său. (interestingengineering.com)

4. Seceta accentuată din ultima perioadă îngrijorează autoritățile din Constanța. În mai multe localități accesul la apa potabilă a fost restricționat și se furnizează după un program zilnic. Primăriile din zonele rurale fac eforturi pentru refacerea rezervei de apă stocată în rezervoare. (EuropaFM)

5. Preşedintele Ucrainei a afirmat duminică că recolta ţării ar putea fi în acest an jumătate din cantitatea obişnuită, din cauza invaziei ruse în ţară. (News.ro)

6. Preşedintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală ce prezintă Statele Unite ca principal rival al Rusiei şi stabileşte ambiţiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica şi în Marea Neagră. (Hotnews)

7. Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput”. Atacul asupra închisorii unde erau deţinuţi membri ai Regimentului Azov a avut loc vineri, iar Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Separaţiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei. Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă. (News.ro)

Din Cronica de Carte: Barack Obama și-a împărtășit pe Twitter lista celor 14 cărți pe care le recomandă pentru vara anului 2022. Printre acestea, se află volume precum „Proiectul Silverview”, de John le Carré, „Gustul dulce de acasă”, de Charmaine Wilkerson (ambele au apărut în traducere românească la Editura Litera), „Sea of Tranquility”, de Emily St. John Mandel și „To Paradise”, de Hanya Yanagihara. (Twitter)

8. Guvernul de la Priștina a anunțat, în cursul nopții de duminică spre luni, că amână până la 1 septembrie implementarea măsurii care i-a scos în stradă pe etnicii sârbi din nordul Kosovo. Aceștia au blocat duminică drumurile spre Serbia, au tras cu focuri de armă înspre polițiști și i-au agresat pe mai mulți șoferi kosovari, nemulțumiți că de la 1 august ar fi trebuit să-și schimbe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor – emise de autoritățile de la Belgrad – cu unele care să fie emise de autoritățile din Kosovo. (Digi24)

9. Peste 5,15 milioane de persoane ucrainene s-au refugiat în Polonia de la începutul invaziei militare declanşate de Rusia pe 24 februarie, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră Poloneză. În aceeaşi perioadă, 3,25 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor natală. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Ana Bogdan a pierdut finala turneului de la Varșovia, în fața lui Caroline Garcia. Românca a ajuns pentru prima dată în ultimul act al unei competiții WTA. Franțuzoaica a început foarte bine, a condus cu 3-0, dar Bogdan a revenit pentru 3-2, însă numărul 45 mondial a închis setul la 6-4. Al doilea set nu a avut istoric, Garcia impunându-se cu 6-1.

10. Începând cu 1 august, plățile cash sunt limitate în Israel. O nouă lege, al cărui scop este combaterea spălării banilor și a activităților infracționale, limitează la maxim $1700 plățile cash între două companii. Persoanele private pot face tranzacții cash în valoare de maxim $4360. Plățile cash peste aceste sume vor fi considerate infracțiuni. (JPost)

Fotografia dimineții – Actrița Nichelle Nichols, care a jucat în seria originală Start Trek, a decedat la vârsta de 89 de ani. După ce a jucat în Star Trek, Nichols a ajutat NASA să recruteze personal din rândul minorităților pentru programul spațial. CBS via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Nu există niciun pericol de holeră pe litoralul românesc – Cronica dimineții
România a rămas pe poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori europeni de cereale – Cronica dimineții