Statele Unite și contractorii lor se pregătesc să demareze implementarea unui proiect de întărire a bazei militare aeriene de la Mihail Kogălniceanu – Cronica dimineții
1. Statele Unite și contractorii lor se pregătesc să demareze efectiv implementarea unui proiect mult întârziat de întărire a bazei militare aeriene din România de la Mihail Kogălniceanu, planificată să devină cea mai mare de profil a NATO din Europa, într-un moment în care voci conservatoare din SUA cer administrației Trump 2.0 să retragă trupele americane din România. (Profit.ro)
2. Agenția de rating Fitch arată, într-o analiză, că incertitudinea politică din România va întârzia reformele fiscale necesare corectării deficitului bugetar. În decembrie 2024 Fitch a revizuit perspectiva ţării noastre la BBB- cu perspectivă negativă, fiind astfel la un pas de retrogradarea în „junk”. „Evoluţiile din acest an sunt în concordanţă cu perspectiva Fitch, exprimată încă din revizuirea ratingului din decembrie 2024, când perspectiva României a fost modificată la negativă, potrivit căreia incertitudinea politică va rămâne ridicată cel puţin până la alegerile prezidenţiale”. (ZF)
3. Marcel Ciolacu l-a criticat pe ministrul de Externe pentru modul în care a comunicat cu Administrația Trump în ultima perioadă. Premierul Ciolacu susține că „nu este fan Emil Hurezeanu”, pentru că acesta „nu reușește să țină pasul cu dinamica diplomației din ziua de azi”. Ciolacu a mai declarat că el personal ar avea o linie de comunicare cu Donald Trump, cu care ar fi vorbit de două ori la telefon, înainte ca acesta să ajungă președinte (Digi24). Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a descris decizia Statelor Unite de a suspenda intrarea României în Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver) drept o „nedreptate similară cu nedreptatea Schengen” și a sugerat că ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, ar trebui să facă un pas în spate. (Hotnews)
4. Statele Unite, Rusia şi Ucraina s-au pus de acord să înceteze ostilităţile la Marea Neagră. Rusia și Ucraina au acceptat armistițiul în Marea Neagră și cel privind oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice, a anunțat Casa Albă, în urma discuțiilor din Arabia Saudită. De asemenea, Rusia va începe să exporte din nou produse agricole și îngrășăminte. Rusia cere ridicarea unor sancțiuni în schimb. Kremlinul a declarat că restabilirea accesului pentru exporturile agricole și îngrășămintele rusești, împreună cu o reducere a costului asigurărilor pentru transportul maritim și un acces extins la porturi și sisteme de plată, va avea loc numai după ridicarea anumitor sancțiuni și restricții impuse Rusiei.(News.ro)
Din Cronica Sportivă: Emma Răducanu, locul 60 mondial, s-a calificat în primul său sfert de finală WTA 1000, după o victorie în faţa Amandei Anisimova, cap de serie numărul 17, la Miami, cu 6-1, 6-3.
5. Litoralul românesc se pregătește să-i primească pe turiștii care aleg să își petreacă vacanța de Paște la malul mării. Aproape 130 de unități de cazare, cele mai multe din stațiunile Mamaia, Mamaia Nord și Eforie Nord, dar și din Neptun-Olimp ori Costinești, își vor deschide porțile special pentru minivacanța de Paște, în perioada 18-21 aprilie. Prețurile variază în funcție de facilități și clasificarea unității de cazare. Tarifele la cazare pornesc de la 134 de lei pe noapte pentru doi adulți, preț valabil la o vilă de trei stele din Costinești. (Profit.ro)
6. Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, regiune autonomă din Republica Moldova, a fost reținută marți seară pe Aeroportul din Chișinău. Guțul este o apropiată a oligarhului fugar pro-rus Ilan Șor, ea fiind acuzată „de complicitate la finanțare ilegală a partidului politic” Șor. (Link)
7. Indicele S&P 500 și indicele dolarului american au scăzut cu -6,5% și, respectiv, cu -3,5% de la 31 ianuarie. Ultima dată când indicele bursier și dolarul au scăzut în tandem, la un asemenea nivel, a fost în 2008. Între decembrie 2007 și martie 2008, indicele S&P 500 și indicele dolarului american au scăzut cu -10,2%, respectiv -5,4%. (Link)
8. China rămâne principala amenințare militară și cibernetică pentru SUA, se arată într-un raport al serviciilor americane de informații care a fost publicat marți și în care este menționat că Beijingul face progrese „constante” în privința capacităților pe care le-ar putea folosi pentru a captura Taiwanul. Conform Evaluării anuale, China are capacitatea de a lovi SUA cu arme convenționale și de a compromite infrastructura SUA prin atacuri cibernetice, iar Beijingul caută să înlocuiască SUA ca principală putere în sectorul inteligenței artificiale până în 2030. (Hotnews)
9. Președintele american Donald Trump a declarat marţi că europenii sunt „profitori”, reluând acuzaţia adusă de înalţi oficiali americani într-un grup de discuţii Signal. „Da, cred că au fost profitori”, a afirmat preşedintele SUA. „Uniunea Europeană a fost absolut oribilă cu noi”, a adăugat Trump, referindu-se apoi la NATO şi la cheltuielile asumate de Statele Unite pentru a sprijini Ucraina. (G4Media)
10. Federaţia Internaţională de Atletism a anunţat, marţi, că a aprobat introducerea unui test cu tamponul bucal pentru a determina dacă un atlet este biologic de sex feminin. Pentru Sebastian Coe, care prezidează World Athletics, această decizie este „o modalitate foarte importantă de a crea încredere şi de a menţine un accent absolut pe integritatea competiţiei feminine”. (News.ro)
Fotografia dimineții – Un protestatar turc ridică o floare în timpul unui miting împotriva arestării primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu. Francisco Seco/AP: