Statul american Utah adoptă o lege ce are potențialul de a reduce semnificativ utilizarea platformelor sociale de către minori – Cronica de Tehnologie

1. Instrumentele de AI facilitează crearea deepfake-urilor, care pot fi realizate cu ușurință și investiții minime. Cu ChatGPT care să scrie textul și $11 dolari investiți în două aplicații de clonare a vocii, respectiv de generare a filmărilor pornind de la o imagine și o coloană sonoră, un profesor de afaceri de la Universitatea din Pennsylvania a demonstrat cât de simplu poate fi creat un deepfake în prezent. (NPR)

2. Statul american Utah adoptă o lege ce are potențialul de a reduce semnificativ utilizarea platformelor sociale de către minori. Legea prevede că rețele sociale trebuie să verifice vârsta tuturor utilizatorilor, iar minorii pot avea acces la acestea doar după ce obțin permisiunea părinților. Platformele sociale trebuie să blocheze accesul minorilor între orele 22:30 și 6:30, aceste limite putând fi modificare doar de către părinți. (NYTimes)

3. Germania nu este de acord cu grăbirea după 2035 a eliminării motoarelor cu ardere. Țările Uniunii Europene s-au înțeles încă de anul trecut asupra acestui aspect, însă, ministrul german al transporturilor a venit cu obiecții înainte doar cu câteva zile de votul final. Germania vrea să fie permisă și după 2035 vânzarea mașinilor noi cu e-combustibili. (Reuters)

4. Angajații ByteDance din China au încă acces la o parte din datele utilizatorilor americani, a recunoscut șeful TikTok în fața congresmenilor. Acesta promite, însă, că accesul va fi tăiat după implementarea unui plan de diminuare a riscurilor, numit intern Project Texas. (CNBC)

5. Oamenii de știință au putut să depisteze mutațiile genetice ale tumorilor cerebrale canceroase, cu ajutorul inteligenței artificiale, în mai puțin de 90 de secunde. Aceștia au creat un sistem de diagnostic bazat pe AI, numit DeepGlioma, care folosește imagistica rapidă pentru a analiza specimenele tumorale prelevate în timpul operațiilor și a detecta rapid mutațiile genetice. (MedicalXpress)

6. Funcționalitatea ChatGPT va putea fi extinsă cu ajutorul plugin-urilor, anunță OpenAI, care a și prezentat două astfel de plugin-uri – unul navighează internetul în căutarea informațiilor, celălalt interpretează cod Python într-un mediu izolat. Vor putea fi activate și plugin-uri terțe, printre primii dezvoltatori de plugin-uri pentru ChatGPT numărându-se deja Expedia, FiscalNote, Instacart, Kayak, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram și Zapier. (Profit.ro)

7. Co-fondatorul Terraform Labs, Do Kwon, a fost arestat în Muntenegru, când încerca să zboare spre Dubai cu documente false. Coreea de Sub încearcă să-l prindă pe Do Kwon încă din luna septembrie a anului trecut, acesta fiind chemat în judecată și în SUA în urmă cu o lună. (Bloomberg)

8. Accenture va disponibiliza 19.000 de angajați în următoarele 18 luni, adică aproximativ 2,5% din forța globală de muncă a gigantului care numără 738.000 de angajați. Acțiunile companiei ce are peste 4.000 de angajați în România s-au apreciat în urma anunțului cu 7%. (Profit.ro)

9. Canalul de YouTube „Linus Tech Tips”, cu 15,3 milioane de urmăritori, a fost spart, iar atacatorul a postat clipuri cu escrocherii crypto. În ultimele luni, au fost sparte mai multe canale de YouTube, una dintre victime spunând că operațiunea începe cu o ofertă din partea unui fals sponsor, care păcălește creatorul de conținut să descarce un fișiere ce plasează un malware. (The Verge)

10. Aplicația WhatsApp pentru Windows primește un update important, care aduce optimizări de performanță și ridică limitele pentru apeluri audio și video la nivelul aplicațiilor mobile. Astfel, aplicația se încarcă mai repede și poate realiza apeluri audio cu până la 32 de participanți, respectiv apeluri video cu maxim 8 participanți. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Mai multe bănci americane, printre care Wells Fargo, Bank of America și JPMorgan, lucrează la un portofel digital – Cronica de Tehnologie
Numărul atacurilor DDoS pentru recompensă a crescut anul trecut cu 29% comparativ cu 2019 – Cronica de Tehnologie