Statul intenționează să devină acționar majoritar la Blue Air – Cronica de Business

1. Statul intenționează să devină acționar majoritar al companiei aeriene low-cost Blue Air, având o garanție de 75% din acțiunile companiei pentru creditul-ajutor de stat acordat în urmă cu doi ani, conform planului discutat astăzi la nivelul Guvernului. (Profit.ro)

2. Bursa americană a deschis sesiunea în scădere în timp ce dolarul a crescut după informațiile referitoare la o nouă creștere a dobânzii de referință operată de Rezervă Federală. S&P 500 și Nasdaq 100 au scăzut cu mai mult de 1%, în timp ce randamentele trezoreriei americane pe 10 ani au crescut după ce președintele Rezervei Federale din St. Louis, James Bullard, a semnalat că va continua creșterea rațelei dobânzii de referință. (Bloomberg)

3. Goldman Sachs a adăugat un sfert de punct procentual la prognoza sa pentru creșterea ratei dobânzii de referință a Rezervei Federale. Economiștii băncii au declarat că anticipează că Fed va majora dobânda cheie până la un interval de 5% la 5,25%, în creștere față de estimarea anterioară de 4,75% la 5%. (Bloomberg)

4. România s-a situat, în septembrie, pe primul loc în Uniunea Europeană în funcție de evoluția lucrărilor de construcții, atât în ritm anual, cât și în ritm lunar, relevă datele Eurostat. Volumul lucrărilor de construcții din România a crescut, în septembrie, cu 26,2% față de perioada echivalentă a anului precedent. (Profit.ro)

5. Guvernul Marii Britanii a anunțat cele mai mari creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli din ultimul deceniu, devenind prima economie majora care a decis să limiteze creșterea costurilor după mai mulți ani de stimulare fiscală care s-a intensificat în timpul pandemiei și recent, cu subvențiile pentru energie. (WSJ)

6. Regatul Unit urmează să introducă o taxă pentru mașinile electrice începând cu 2025, a declarat Ministrul Finanțelor, Jeremy Hunt, punând capăt unei scutiri care a fost menită să stimuleze adoptarea vehiculelor cu emisii zero. (Bloomberg)

7. Turcia a confirmat joi o prelungire – cu patru luni şi ”în aceleaşi condiţii” – a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, declară sub protecţia anonimatului un oficial turc de rang înalt. (News.ro)

8. Gigantul energetic italian Enel intenționează să construiască cea mai mare unitate de producție energie solară construită vreodată în SUA. (WSJ)

9. Revolut a depăşit pragul de 25 de milioane de clienţi persoane fizice, adăugând încă 5 milioane de utilizatori din iulie până în noiembrie. În regiunea Europa Centrală şi de Est, aplicaţia a ajuns la 7,5 milioane de clienţi, cu România lider regional (2,5 milioane clienţi) şi Polonia pe poziţia secundă (2 milioane de clienţi). (News.ro)

10. Genesis Global Capital oprește achitările și împrumuturile noi, după colapsul FTX. La finele celui de-al treilea trimestru, acesta avea împrumuturi active în valoare de $2.8 miliarde. (CoinDesk)

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj Bloomberg: Riscul unei recesiuni în zona Euro a atins cel mai înalt nivel din noiembrie 2020 – Cronica de Business
H&M, profit de cinci ori peste așteptări – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău