Studiu Italia: Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire de Covid-19 – Cronica serii

1. Anticorpii care neutralizează SARS-CoV-2 rămân în sânge timp de cel puţin opt luni de la o îmbolnăvire de Covid-19, arată un studiu italian. Această constatare este valabilă ”indiferent de gravitatea bolii (Covid-19), a vârstei pacienţilor sau prezenţei altor patologii”, relevă acest studiu, realizat de prestigiosul Spital San Raffaele din Milano, în colaborare cu Institutul Superior de Sănătate (ISS), organismul care consiliază Guvernul italian în domeniul sănătăţii publice. (News.ro)

2. Dacă vineri rata de infectare e mai mică de 1 la mie, atunci școlile din localitățile cu această rată vor funcționa cu prezență fizică în săptămâna 17 – 21 mai, a declarat ministrul Educației. “Referința e ziua de vineri pentru toată săptămâna următoare”, a precizat Sorin Cîmpeanu, după ce Capitala și județul Cluj au trecut sub pragul de 1,5 cazuri de COVID la mie. (Edupedu)

3. Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie pentru pierderile suferite de această industrie în timpul pandemiei, a declarat Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), într-o conferință de presă. (Profit.ro)

O stire din Cronica de Tehnologie:  Oamenii de știință au creat o serie de roboți, simpli ca design, dar capabili să învețe singuri și să se adapteze la situațiile în care sunt puși. Roboții sunt conectați și funcționează ca un grup, iar în afara unui algoritm integrat dinainte, toate acțiunile apar ca urmare a învățării. În demonstrația cercetătorilor, roboții s-au adaptat singuri la un traseu, ajustându-și viteza și direcția pentru a înainta în funcție de obstacole. (TechXplore)

4. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, dacă vor fi vaccinate cel puţin 50.000 de persoane în fiecare zi, cu prima doză, România va putea atinge ţinta de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie (News.ro). Bucureștiul a ajuns la rata de acoperire vaccinală pentru populația peste 16 ani de 40%. Județul Cluj este la peste 35%, urmat de Brașov cu aproape 29% / Suceava, Botoșani, Giurgiu sunt pe ultimele locuri, cu o proporție de 13% (G4Media). Rata de infectare în Capitală a scăzut marţi sub 1,5 la mia de locuitori, iar joi Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă ar putea decide noi măsuri de relaxare, dacă trendul se menţine descendent. (News.ro)

5. Un angajat al ambasadei României în Rusia a fost declarat persona non grata în replică la expulzarea unui diplomat rus de la Bucureşti, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe. Ministerul Afacerilor Externe confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, în reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie 2021, a domnului Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. (News.ro)

Promo: Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – HORA a anunțat campania „Dor de bun și bine”, o inițiativă pentru susținerea industriei HoReCa, prin facilitarea unui cadru de funcționare în siguranță, adaptat contextului actual. Inițiativa are în prim-plan „Ghidul de siguranță în restaurante”, dezvoltat împreună cu MedLife, fiind primul material din România care definește, într-o manieră cuprinzătoare, măsurile optime de siguranță și responsabilitate destinate atât operatorilor din industrie, cât și consumatorilor. Campania invită la solidaritate și încurajează atât operatorii HoReCa, cât și consumatorii să adopte conduita optimă în această perioadă, prin respectarea măsurilor de prevenție adecvate în spațiul public. Mai multe informații sunt disponibile la https://dordebunsibine.ro/

6. Prețul porumbului românesc la export aproape s-a dublat în ultimii 8 ani. Săptămâna trecută, porumbul românesc s-a vândut cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preț din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe piețele internaționale. (Digi24)

7. Parlamentul a respins, marți rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și astfel a demis conducerile celor două instituții. Doina Gradea și Georgică Severin plecă din fruntea TVR și respectiv, Radio. Parlamentul urmează să valideze o nouă conducere a celor două instituții. PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună Parlamentului pe Ramona Săseanu pentru interimatul la șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRTV (propunerea USR-PLUS). (Hotnews)

8. Creşterea populaţiei în China în ultimul deceniu a scăzut la cel mai mic nivel înregistrat oficial, din anii 1950. Creşterea a încetinit de când a fost introdusă politica „un copil” la finalul anilor 1970. Rezultatele recensământului din 2020, publicate marţi, arată că numărul populaţiei din China continentală a crescut cu 5,38%, la 1,41 miliarde. La recensământul din 2010, a fost observată o creştere de 5,84%, la 1,34 de miliarde de locuitori, iar la toate celelalte şase recensăminte oficiale, derulate din 1953, creşterea a fost de peste 10%. (News.ro)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

9. Facebook este obligată să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania, după ce o autoritate de reglementare din această țară a decis că tentativele sale de a încerca să forțeze userii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale. (Hotnews)

10. Dan Barna a declarat, marți, la Parlament, că în cazul în care va porni urmărirea penală împotriva sa se va retrage din funcții. DLAF a anunțat că a trimis la DNA dosarul privind afacerea cu fonduri europene în care au fost implicați Dan Barna și sora acestuia. Președintele USR PLUS a anunțat că a solicitat notă de constatare de la DLAF, deoarece el nu a fost informat în legătură cu acest demers și a subliniat că el nu face parte din grupul de 4 persoane acuzate în acel dosar. (Digi24)

Foto Promo – Unul dintre afișele campaniei #dordebunsibine:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape jumătate din suma încasată la bugetul de stat din impozitul pe salarii și venit este colectată în București – Cronica serii
Cronica serii – Peste 1 milion de salariați în București

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău