SUA ar putea trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri seară, că a fost gestionată bine pandemia şi s-a reuşit, în valul al cincilea, scăderea numărului de decese de patru ori, comparativ cu valul al patrulea de COVID-19. Pentru aceasta a crescut testarea şi au fost dezvoltate servicii medicale în ambulatorii. (News.ro)

2. Consiliul Naţional al PNL a votat noile funcţii de conducere din cadrul partidului. Lucian Bode a fost ales secretar general, Dan Motreanu a fost ales prim-vicepreşedinte, iar Virgil Guran a fost ales vicepreşedinte. (News.ro)

3. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că, potrivit rezultatelor a cinci sondaje de opinie PNL ar putea să obţină la alegerile din 2024 între 33 şi 36%. (Digi24)

4. Administrația Biden ar putea să anunțe săptămâna viitoare că va trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Kievul a cerut astfel de rachete pentru a contracara atacul rus în regiunea Donbas. (WSJ)

Din Cronica de Business: Guvernul Chinei a organizat miercuri o teleconferință, la nivel național, pentru a transmite mesaje de susținere a economiei afectată de Covid. „Dificultățile, în unele zone și într-o anumită măsură, sunt chiar mai mari decât șocul sever al pandemiei din 2020”, a declarat premierul Li Keqiang în timpul videoconferinței. El a avertizat că economia se află într-un „punct critic” pentru atingerea obiectivului de creștere PIB pe acest an și a cerut oficialilor „să muncească din greu” pentru a genera creștere în trimestrul al doilea și pentru o scădere a șomajului. (CNBC)

5. Uniunea Europeană se apropie de un compromis pe embargoul petrolier împotriva Rusiei. Pentru a debloca refuzul Ungariei, vor fi interzise importurile de petrol rusesc pe mare însă va fi permis permis prin conducte. Acordul ar putea fi încheiat duminică și aprobat la Summitul din 30-31 mai. (Reuters)

6. Declaraţiile recente ale unui consilier din Ministerul ucrainean al Energiei despre conducta petrolieră ce aprovizionează Ungaria cu petrol din Rusia sunt ”şocante şi inacceptabile”, a transmis vineri un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar. Ungaria se opune unui embargo petrolier european împotriva Rusiei cerut de Ucraina. În acest context, un consilier din Ministerul ucrainean al Energiei a sugerat recent că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta care trece pe teritoriul Ucrainei (oleoductul Drujba) şi care aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Liverpool şi Real Madrid dispută, sâmbătă, de la ora 22.00, la Paris, finala celei mai importante competiţii europene la nivel de cluburi, Liga Campionilor. Liverpool a câştigat şase trofee în istorie, ultimul în 2019, iar Real Madrid, 13, ultimul în 2018.

7. Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. (Hotnews)

8. Discuțiile dintre oficialii turci și delegații din Suedia și Finlanda purtate în această săptămână în Turcia au înregistrat puține progrese în ceea ce privește depășirea obiecțiilor Ankarei față de aderarea celor două țări nordice la NATO și nu este încă clar când va avea loc o nouă rundă de negocieri. (Digi24)

Promo: Vinul de azi de pe Unvinpezi.ro are cel mai bun preț online. 16 experți în vin testează anual peste 500 de etichete și doar vinurile care trec de filtrul lor sunt vândute pe site.

9. Alexandru Belc a fost premiat la Festivalul de la Cannes, vineri seară, în secțiunea Un Certain Regard, a doua ca importanță după Competiție din Selecția Oficială. Filmul “Metronom” i-a adus trofeul pentru regie. (Libertatea)

10. 95% dintre angajaţii români spun că lucrează în domenii diferite de cele la care visau atunci când erau copii, potrivit unui sondaj. 45% dintre respondenţi se visau învăţători/învăţătoare în perioada copilăriei, alţi 18% aviatori, 10% avocaţi, 9% bucătari/bucătărese, în timp ce 7% visau să fie doctori. (News.ro)

Fotografia dimineții – Doi copii se joacă de-a soldații la intrarea într-un sat din Ucraina. Christopher Furlong/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cota unică de 16% nu mai este competitivă în regiune – Cronica dimineții
Ministrul de Interne: Analizăm o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău