Rusia admite pentru prima dată de la impunerea sancțiunilor occidentale că are probleme cu exporturile de gaze naturale și petrol – Cronica de Business

1. Contracţia economică a Statelor Unite de la începutul anului a depăşit aşteptările a raportat joi Departamentul pentru Comerţ. Produsul intern brut a scăzut în primul trimestru cu un ritm anual de 1,5%, potrivit celei de-a doua estimări a Biroului de Analiză Economică. Acest declin este peste estimarea Dow Jones de 1,3% şi peste scăderea de la 1,4% raportată iniţial. (News.ro)

2. Guvernul Chinei a organizat miercuri o teleconferință, la nivel național, pentru a transmite mesaje de susținere a economiei afectată de Covid. „Dificultățile, în unele zone și într-o anumită măsură, sunt chiar mai mari decât șocul sever al pandemiei din 2020”, a declarat premierul Li Keqiang în timpul videoconferinței. El a avertizat că economia se află într-un „punct critic” pentru atingerea obiectivului de creștere PIB pe acest an și a cerut oficialilor „să muncească din greu” pentru a genera creștere în trimestrul al doilea și pentru o scădere a șomajului. (CNBC)

3. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este dispus să faciliteze exporturile de cereale și îngrășăminte, in conditiile in care creste îngrijorarea globală cu privire la penuria alimentelor și creșterea prețurilor, dar numai dacă sancțiunile împotriva țării sale vor fi ridicate. (Bloomberg)

4. Investitorii ar trebui să primească vineri dobânzi de aproximativ $100 de milioane pentru datoria externă a Rusiei. Guvernul susține că a operat deja aceste plăți. Ar fi prima plată efectuată de Rusia după ce Trezoreria SUA a interzis băncilor și persoanelor fizice americane să accepte astfel de plăți. (Bloomberg)

5. Rusia admite pentru prima dată de la impunerea sancțiunilor occidentale că are probleme cu exporturile de gaze naturale și petrol, vicepremierul Yuri Borisov afirmând că este necesară construirea de noi lanțuri logistice pentru hidrocarburi. (Profit.ro)

Din Cronica diminetii: Șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat, în emisiunea Talk News de la PROFIT NEWS TV, că nu este o prioritate pentru el să alerge după un profesor sau după o manichiuristă, dar a ținut să precizeze că profesorii trebuie să plătească impozit pentru meditații. ANAF a trimis scrisori în care aceștia sunt sfătuiți să lucreze sub formă de PFA. El a precizat că preferă ca, „pe mica evaziune”, să meargă pe prevenție, pe programe de informare. (Profit.ro)

6. Telekom Romania Mobile Communications, operator controlat de grupul elen OTE, a raportat un profit net de 179,4 milioane de lei în 2021, după opt ani consecutivi de pierdere, care au generat un minus total de 2,64 miliarde de lei. Ultimul an când compania a consemnat un rezultat pozitiv a fost 2012 și a atins atunci 43,83 milioane de lei. (Profit.ro)

7. Retailerul Profi, deținut de fondul de investiții Mid Europa, cu cea mai extinsă rețea de magazine din țară, a înregistrat anul trecut afaceri de 9,523 miliarde lei, de la 8,837 miliarde lei în anul precedent, dar și-a majorat și pierderile, la 130,7 milioane lei, față de 124,3 milioane lei în 2020. (Profit.ro)

8. Rezultatele Alibaba pe trimestrul 4 au depășit așteptările, compania crescându-și veniturile cu 9%, până la $30,3 miliarde. Pierderea a crescut însă la $2,4 miliarde, de la $813 milioane cât a fost în perioada similară a anului trecut. (Bloomberg)

9. Acționarii Twitter dau în judecată Elon Musk și compania Twitter pentru modul „haotic” încare au gestionat procesul de achiziție. Acționarii acuză scăderea prețului acțiunilor companiei din cauza felul în care este gestionată achiziția. (CNBC)

10. Getir, platforma de livrare mâncare, evaluată la aproape $12 miliarde în urmă cu două luni, se pregătește să concedieze 14% din angajați, ceea ce înseamnă aproape 4500 de persoane. Getir, lansată în Turcia, activează în nouă țări. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru prima oară în ultimii 4 ani, investițiile în startup-urile crypto și blockchain din SUA le-au depășit pe cele din Asia/China – Cronica de Business
O cafenea din Iași vinde vouchere pentru după criza Covid-19 – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău