SUA și aliații săi au ajuns la un acord cu privire la vânzările de petrol rusesc care vor fi supuse unui plafon de preț – Cronica de Business

1. Capitalizarea Apple a fost miercuri, după închiderea sesiunii bursei, de $2307 miliarde, fiind mai mare decât capitalizările însumate ale Alphabet/Google, Amazon și Meta/Facebook care valorau, combinat, $2306 miliarde. (MarketWatch)

2. SUA și aliații săi au ajuns la un acord cu privire la vânzările de petrol rusesc care vor fi supuse unui plafon de preț. Fiecare încărcătură de petrol rusesc transportată pe mare va fi supusă plafonului de preț numai atunci când este vândută pentru prima dată unui cumpărător pe uscat, au stabilit SUA și aliații săi, ceea ce înseamnă că revânzările aceluiași petrol nu vor trebui să scadă sub plafon, potrivit persoanelor familiarizate cu problemă. Livrările de petrol rusesc vor fi supuse embargoului din 5 decembrie. (WSJ)

3. Marea Britanie se îndreaptă către o recesiune profundă, iar măsurile luate de Banca Angliei pentru limitarea inflației ar putea costa economia cel puțin o jumătate de milion de locuri de muncă. Banca centrală a Regatului Unit estimează că șomajul ar putea crește cu puțin peste 5%, chiar dacă costurile îndatorării rămân constante, iar economia s-ar putea reduce cu 1,7% în 18 luni, recuperarea urmând a fi dificilă și de durată. (Bloomberg)

4. Barclays și-a redus, în scădere, previziunile privind creșterea economică a Chinei anul viitor, la 3,8%, justificarea fiind bazată parțial pe așteptările privind o scădere a cererii globale de bunuri chinezești. (CNBC)

5. Grupul BCR a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 1,54 miliarde de lei, în creștere cu aproape 35% față de aceeași perioadă din 2021, pe fondul creșterii rezultatului operațional și al soldului creditelor. Banca a raportat o creștere puternică a veniturilor din dobânzi, un avans al creditării similar ratei anuale a inflației și o scădere a depozitelor de la persoane fizice, compensată de depunerile firmelor. (Profit.ro)

6. Grupul BRD a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 1 miliard de lei, în creștere cu 10,3% față de aceeași perioadă din 2021. Soldul creditelor a crescut cu 11,5%, sub media pieței. Costul cu riscul a rămas scăzut și rata creditelor neperformante a rămas la un nivel minim record. (Profit.ro)

7. Unul dintre cei mai mari furnizori de credite ipotecare din Marea Britanie a avertizat că prețurile locuințelor ar putea scădea cu aproape o treime în cel mai rău scenariu, pe măsură ce creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea economică vor afecta piața. (Bloomberg)

8. Apple a oprit angajările în toate departamentele, mai puțin cel al cercetării și dezvoltării. (Bloomberg). Amazon a declarat că a oprit angajările și se așteaptă să mențină decizia în vigoare pentru următoarele luni. (WSJ)

9. Grupul farmaceutic american Moderna Inc a înrăutățit joi estimările din 2022 privind vânzările pentru vaccinul său COVID-19, menționând problemele de aprovizionare care vor întârzia până în 2023 unele livrări, ceea ce a provocat un declin al acțiunilor de aproape 11%. (Profit.ro)

10. Fondul suveran al Arabiei Saudite a ajuns la un acord cu Foxconn, partenerul celor de la Apple, pentru a produce vehicule electrice în regat, ca parte a eforturilor sale de diversificare a economiei dependente de petrol. Jointventure-ul dintre Fondul de Investiții Publice din Arabia Saudită și Foxconn va funcționa sub numele Ceer, care înseamnă „conducere” în arabă. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Profitul Coca-Cola a crescut cu 65% în primul trimestru – Cronica de Business
Amazon vizează o investiție de $1 miliard în India – Cronica de Business

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău