Suedia mai are 30 de pacienți cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă – Cronica Stirilor Pozitive

1. În ultimii 25 de ani, progresul înregistrat de femei, la nivel global, e remarcabil: o creștere de 110% pentru femeile care au devenit parlamentare, o creștere de 49% pentru femeile care au devenit miniștri, o scădere de 38% a deceselor la naștere și o creștere de 18% a alfabetizării. (Link)

2. Naveta NASA OSIRIS a reușit să ia mostre de pe asteroidul Benuu a anunțat agenția spațială americană. Cercetătorii spera ca datele din aceste mostre să ne dea mai multe detalii despre apariția vieții pe planeta noastră. (Reuters)

3. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că Guvernul va adopta azi o ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii vor fi verificaţi de autorităţi pentru a se asigura că vor rămâne acasă pe durata acestei perioade. (News.ro)

4. Producția de autovehicule din România a înregistrat o creștere semnificativă în luna septembrie, atât la uzina din Mioveni, unde sunt fabricate automobilele Dacia, cât și la Craiova, în uzina Ford. Este un record al industriei auto din România, cu cea mai bună lună din istorie, luna septembrie fiind cea mai bună lună din istoria industriei auto de la noi din țară. Este pentru prima dată când se depășește pragul de 50.000 de automobile fabricate într-o singură lună, cele două uzine fiind la un pas de depășirea și a pragului de 60.000 de unități. (Profit.ro)

5. Rata mortalității, inclusiv pentru persoanele în vârstă, a pacienților afectați de Covid-19, a scăzut cu 18 procente comparativ cu cea înregistrată la începutul pandemiei, relevă două noi studii. (NPR)

6. Suedia mai are 30 de pacienți cu Covid-19 internați la Terapie Intensivă iar 9 regiuni ale țării nu mai au nici un pacient afectat de noul virus la Terapie Intensivă. (Link)

7. Anul trecut, numărul persoanelor care nu au acces la electricitate, la nivel global, a scăzut de la 860 de milioane la 770 milioane. (Link)

8. Papa Francisc îndeamnă, într-un documentar prezentat miercuri la Roma, ca homosexualii să fie protejaţi prin legi privind uniunea civilă. Este cea mai clară declaraţie cu privire la acest subiect de până acum a Suveranului Pontif. (News.ro)

9. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că părinţii copiilor care învaţă în unităţi care funcţionează în scenariile 2 şi 3 vor putea beneficia de indeminizaţie de 75 % din salariu, completările legislative urmând a intra în şedinţa de Guvern. (News.ro)

10. Ministerul Finanțelor a împrumutat anul acesta, de la populație, prin programul Tezaur, program care ar trebui să se desfășoare lunar prin unitățile Trezoreriei și prin oficiile Poștei Române, 1,38 miliarde de lei. Suma a fost obținută în numai trei luni, iulie, august și septembrie. (Profit.ro)

11. Pentru prima oară din 16 martie, duminică, numărul celor care au folosit avionul, în SUA, a atins un milion. În aceeași zi, anul trecut, pe aeroporturile din SUA s-au înregistrat 2,6 milioane de pasageri. (CNN)

12. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în acest moment nu se discută, la nivel de conducere a statului, despre „un aşa-numit lockdown”, adică închiderea tuturor activităţilor, ci se caută soluţii pentru prevenirea răspândirii virusului, dar continuarea activităţilor esenţiale, în acelaşi timp. „Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem? Iar trebuie să începem de la zero. Nu putem să ne gândim că ne întoarcem într-o lună sau două la normalitate”, a adăugat Iohannis. (News.ro)

13. Julie Sweet, CEO-ul Accenture, este cea mai puternică femeie de afaceri din lume anul acesta, conform topului Fortune 50. (Link)

14. Negociatorul șef al Uniunii Europene a declarat miercuri în fața Parlamentului European că un acord post-Brexit este posibil, ”dacă ambele părți sunt dispuse să lucreze constructiv”. (Politico)

15. Startup-ul românesc Soleadify, un motor de căutare pentru companii, folosit de echipe de marketing și vânzări pentru a-și găsi clienți şi care foloseşte tehnologia machine learning pentru a crea bazele de date, primeşte o finanţare de $1,5 milioane. (Startup Cafe)

16. O echipă de cercetători de la Institutul de Știință Weizmann din Israel a dezvoltat un hidrogel pe bază de lipide, care este mai alunecos decât hidrogelurile pe bază de apă. Hidrogelurile sunt folosite în special în biomedicină și inginerie, iar rezistență senzorilor care-i folosesc depinde de cât de alunecoase sunt acestea. (Phys)

17. Facebook a dezvoltat un algoritm de învățare mecanică ce poate să facă traduceri directe în peste 100 de limbi. M2M-100 a fost antrenat pe un set de date de 7,5 miliarde de fraze și nu are nevoie să folosească limba engleză ca intermediară pentru traduceri. (Engadget)

18. Xiaomi a prezentat un încărcător wireless de 80W, care poate încărca o baterie de 4.000mAh în 19 minute și are nevoie de doar 8 minute pentru a ajunge de la 0% la 50%. Spre comparație, MagSafe-ul anunțat de Apple odată cu iPhone 12 are 15W. (Profit.ro)

19. Pentru prima dată în istoria industriei de game development din România, cifra de afaceri înregistrată de cele peste 100 de studiouri ce activează local a depășit $200 milioane. Suma reprezintă o creștere de 14,65% față de anul 2018. 59% dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașele mici ale țării. (Profit.ro)

20. Peste 3,4 milioane de japonezi, aproximativ 3% din populația țării, au ignorat pandemia și au mers weekendul trecut la cinema pentru a vedea premiera animației “Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba”. Este cel mai mare număr de spectatori înregistrat vreodată în cinematografele japoneze. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Un bărbat, o lebădă, un răsărit și un lac, Geneva. Fabrice Coffrîni/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
România a urcat 10 poziții în “Topul celor mai bune locuri în care să fii în timpul pandemiei” – Cronica Știrilor Pozitive
Imunitatea de turmă atinsă în unele din cele mai sărace suburbii din India – Cronica Știrilor Pozitive
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău