Surse: Cancelarul german Olaf Scholz ar urma să vină în România în 3 aprilie – Cronica serii

1. Rise Moldova a publicat un document confidențial scurs de la Kremlin care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Documentul, obținut de un consorțiu internațional de publicații independente, a fost elaborat de Administrația Prezidențială Rusă și de serviciile secrete FSB, SVR și GRU. 2030 este în strategia Rusiei data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri. (Rise)

2. Un număr de 13.881 de copii s-au născut în ianuarie 2023, cu 651 mai mulți copii decât în luna decembrie 2022, și s-au înregistrat 24.236 de decese (12.663 bărbați și 11.573 femei), cu 532 de decese (262 bărbați și 270 femei) mai multe decât în luna decembrie 2022, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

3. Cancelarul german Olaf Scholz ar urma să vină în România în 3 aprilie, au declarat surse politice. Aceasta ar fi prima vizită a cancelarului german la București de la preluarea funcției de șef al guvernului federal. De la preluarea mandatului, Olaf Scholz a avut o atitudine favorabilă României, renunțând în premieră la blocarea aderării la Schegen. El a anunțat public în august 2022 că Germania susține intrarea României în spațiul Schengen, dar aderarea a fost blocată de Austria. (G4Media)

4. Câștigul salarial mediu net în luna ianuarie a fost de 4.254 lei, în scădere cu 144 lei (-3,3%) față de luna decembrie 2022 și a crescut cu 15% comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Turiștii care vor petrece vacanța în Constanța sau Mamaia vor plăti o taxă turistică de 1% din valoarea cazării. Această taxă era deja în vigoare, însă până acum era plătită de agenții economici. (Airlines Travel)

5. Drona MQ-9, doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc, decolase marţi dimineaţă de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaştere programată în mod obişnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore. Drona era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt citat de „The New York Times”. (News.ro)

6. Vânzările din retailul american au scăzut cu 0,4% în februarie, comparativ cu luna ianuarie. (WSJ)

7. Pentru prima oară din decembrie 2021, prețul barilului de petrol WTI, de referință pe piața americană, a scăzut sub $70. (Profit.ro)

8. Numărul nopților de cazare turistică în Uniunea Europeana, în 2022, a ajuns aproape de nivelul celui din 2019, potrivit Eurostat. Comparativ cu 2021, însă, turismul a înregistrat o creștere vertiginoasă, de aproape 50%. (Digi24)

9. Potrivit economistului Alison Pennington, generația Z din Australia, înalt educată, născută după 1995, va fi prima generație mai săracă decât generația părinților lor, deoarece locurile de muncă nesigure, deficitul de locuințe și încălzirea globală le afectectează perspectivele. (Bloomberg)

10. Mașinile Tesla cu Autopilot au înregistrat un accident la 4,85 de milioane de mile, conform datelor companiei pe al patrulea trimestru. În cazul mașinilor fără Autopilot, rata accidentelor este de unul la 1,40 de milioane de mile. Ambele sunt mult sub media statisticilor oficiale din SUA, unde un accident survine la fiecare 652.000 de mile. (Tesla)

Ți-ar mai putea plăcea
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, își încheie mandatul – Cronica serii
Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze un nou guvern – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău