Surse: Cîrstoiu retras, vor candida Firea și Burduja la Primăria Capitalei – Cronica dimineții

1. Coaliția PSD-PNL a decis, imediat după miezul nopții, să renunțe la candidatura doctorului Cîrstoiu și să meargă cu candidaturi separate, respectiv Gabriela Firea – PSD și Sebastian Burduja – PNl, pentru a maximiza electoratele celor două partide, au declarat surse din Coaliție. (G4Media)

2. Cu investiții anunțate de un miliard de dolari, România reintră pe piața europeană de magneziu, dominată într-un procent de 90% de chinezi. În premieră în ultimii zece ani, se va deschide o nouă exploatare de magneziu în Europa, în România, scrie „Financial Times“. Zilele trecute, autoritățile de la București au acordat licența companiei Verde Magnesium, firmă din București aparținând fondului de investiții american Amerocap. (Adevarul)

3. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iniţiat de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor. (Digi24)

4. Black Sea Oil&Gas (BSOG), Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, concesionarii exploatării offshore de gaze naturale Midia, cea mai nouă din Marea Neagră românească, unde extracția a debutat în vara lui 2022, au fost informați oficial de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) că din toamna trecută au fost majorate cotele de redevență prevăzute de Legea petrolului, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului din 27 octombrie 2023. În replică, cele 3 companii au atacat în instanță adresa primită de la ANRM, reclamând inclusiv elemente de neconstituționalitate. (Profit.ro)

Știrea Hope.ro: Defrișările pădurii tropicale amazoniene de pe teritoriul Braziliei au scăzut cu 30% în februarie față de aceeași lună a anului trecut, arată datele făcute publice de guvern.

5. Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului ridică îngrijorări puternice cu privire la războiul dintre Hamas şi Israel în Gaza, citând acuzaţii de crime de război. (News.ro)

6. Armata ucraineană susține că un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia Doneţk, din estul Ucrainei, localitate devenită principală ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului. (G4Media)

7. Cele mai mari 12 companii low-cost din Europa au transportat anul trecut cu 112 milioane de pasageri mai mulți decât companiile de linie, arată o analiză realizată de CAPA Centre for Aviation. În total, cele 12 companii au transportat 512 milioane de pasageri. Comparativ, în 2019, anul dinaintea pandemiei, diferența era de 26 de milioane în favoarea operatorilor low-cost. (Economica)

8. Sonda Voyager 1, cel mai îndepărtat obiect creat de om, a transmis date fiabile pentru prima dată în cinci luni, a anunțat NASA. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Inter Milano a învins în deplasare, cu 2-0, pe AC Milan, în Derby della Madonnina și a câștigat, pentru a 20-a oară, titlul în Serie A.

9. „NASTY”, documentarul despre viaţa şi cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecţia celei de-a 77-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume. Filmul regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu va putea fi urmărit în secţiunea Proiecţii Speciale. Festivalul de la Cannes va avea loc între 14 şi 25 mai. (News.ro)

10. Prim-ministrul Australiei l-a etichetat pe proprietarul X, Elon Musk, un „miliardar arogant care crede că este deasupra legii”, după ce platformă a refuzat să șteargă materialele video care prezintă o înjunghiere violentă într-o biserică din Sydney. X a blocat accesul materialelor în Australia, permițând accesul lor în restul lumii. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Nostalgici ai comunismului s-au strâns în Piața Roșie din Moscova pentru a marca 154 de ani de la nașterea lui Lenin. Maxim Shipenkov/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Barna admite că există în USR-PLUS „un filon, o grupare” care doreşte ieşirea de la guvernare a formaţiunii – Cronica dimineții
Ministrul Muncii: Pregătim un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău