Zelenski: Afirmațiile lui Donald Trump că ar putea opri războiul în 24 de ore sunt „foarte periculoase” – Cronica dimineții

1. Protestul fermierilor şi transportatorilor are loc, duminică, între orele 9.30 şi 22.00, în București. Jandarmeria face apel la participanţi şi la ceilalţi cetăţeni să manifeste înţelegere faţă de măsurile luate. (News.ro)

2. Pensiile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate nici în 2024, ci doar cele care depășesc această sumă, iar singurele modificări sunt la pensiile de serviciu, unde a fost introdusă impozitarea graduală, a anunțat Ministerul Muncii. (Libertatea)

3. Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități de a preveni că cele mai sensibile tehnologii, companii și active ale sale „să ajungă în mâini greșite”, susține Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț. UE trebuie să rămână competitivă în industriile importante, cum ar fi software-ul, semiconductorii și construcția de avioane, iar pentru asta trebuie să reducă potențialul puterilor rivale, inclusiv China, de a controla infrastructură vitală într-o perioadă de instabilitate globală. (FT)

4, Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se teme că dacă Donald Trump se întoarce la Casa Alb el ar putea face concesii unilaterale Rusiei care vor afecta interesele Ucrainei. Zelenski a calificat afirmațiile fostului președinte american că ar putea opri războiul în 24 de ore drept „foarte periculoase” (TheGuardian). Fostul premier britanic Boris Johnson îl susţine pe Donald Trump înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA, afirmând că revenirea acestuia la Casa Albă ar putea fi „exact ceea ce lumea are nevoie”. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Japonia a devenit a cincea țară care a trimis cu succes un lander pe Lună. Lansat în septembrie, landerul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a ajuns cu bine pe Lună și include două mici rovere și o serie de instrumente științifice. Totuși, panourile fotovoltaice ale landerului nu funționează, motiv pentru care acesta poate utiliza doar energia electrică deja stocată în baterie, ceea ce va reduce semnificativ durata misiunii. (BBC)

5. Premierul slovac Robert Fico a susținut, într-o declarație pentru radioul slovac, că va bloca aderarea Ucrainei la NATO. El susține că Ucraina va trebui să facă un „compromis” și să cedeze din teritoriul său Rusiei. (Hotnews)

6. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, sâmbătă, că dorinţa sa privind un control total de securitate asupra întregului teritoriu de la vest de Iordan este în contradicţie cu existenţa unui stat palestinian. (News.ro)

7. Trei anticorpi diferiţi împotriva virusului imunodeficienţei umane (HIV) au protejat fiecare, în mod independent, maimuțele de contractarea virusului HIV simian (SHIV) în cadrul unui studiu de verificare a conceptului controlat cu placebo, conform Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din Statele Unite. Studiul a avut drept scop să ofere informaţii pentru dezvoltarea unui vaccin preventiv împotriva HIV destinat oamenilor. (G4Media)

8. NASA a pierdut contactul cu elicopterul Ingenuity de pe Marte, chiar în momentul în care acesta efectua cel de-al 72-lea său zbor, a anunţat agenţia spaţială americană, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea. (News.ro)

9. În 10 ani, aproximativ 95% dintre companiile tehnologice de top din lume vor fi americane datorită leadershipului american în domeniul inteligenței artificiale, a declarat CEO-ul și cofondatorul Palantir, Alex Karp, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Karp a prezis că, în timp, inteligența artificială va genera o creștere foarte mare a PIB-ului – dar de asta vor beneficia doar câteva țări și companii. (Axios)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs s-a calificat în penultimul act la Europa Top 16. Ea a trecut de poloneza Natalia Bajor, cu 4-3 (11-6, 8-11, 4-11, 10-12, 11-4, 11-7, 11-6).

10. O companie israeliană a primit undă verde din partea autorităţilor sanitare pentru a vinde primele fripturi din lume realizate din celule de vită cultivate, şi nu din întregul animal, au declarat oficialităţile sanitare din această ţară. Anul trecut, în Statele Unite, a fost aprobată carnea de pui cultivată în laborator. (News.ro)

Fotografia dimineții – Australia a înregistrat ieri probabil cea mai ridicată temperatură din istoria măsurătorilor oficiale: 51,7 grade Celsius în vestul continentului:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – 29 de milioane de conturi afectate de atacul hackerilor asupra Facebook
Partidul Comunist din Austria intră în parlamentul local din Salzburg pentru prima dată după anul 1945 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău