Sute de persoane protestează, luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern – Cronica serii

1. Sute de persoane protestează, luni, în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de noile restricţii impuse de Guvern. Oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, în piaţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor şi scandează lozinci împotriva autorităţilor, reclamă dictatura medicală şi dau foc măştilor de protecţie. ”Libertate, te iubim” se scandează pe străzi. În Bucureşti, protestatarii s-au strâns în Piaţa Universităţii. Reprezentanţii AUR au anunţat că vor participa la protestele din întreaga ţară, dar şi din Capitală. (News.ro)

2. Premierul Florin Cîţu a afirmat că oamenii pot protesta atât timp cât nu încalcă legislaţia, precizând că îi înţelege pe români că au obosit după un an de pandemie şi că este gata să se aşeze la masă cu oricine vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă. „Am văzut în spaţiul public, şi în special la cei de la PSD, mesaje puţin confuze. Pe de o parte, acum câteva luni de zile spuneau că suntem prea relaxaţi şi spuneau că România este singura ţara din Uniunea Europeană relaxată, acum vin şi spun că impunem restricţii. Eu sunt pregătit să ascult şi opinia specialiştilor, specialiştii nu au culoare politică”, a declarat Cîţu. (News.ro)

3. BNR a anunțat un curs de referință de 4,8972 lei pentru un euro, în urcare cu 0,21% față de nivelul de 4,8869 lei pentru un euro consemnat vineri. Dolarul a avansat cu 0,24%, la 4,1570 lei pe unitate. Este un nou maxim istoric pentru moneda europeană. (Profit.ro)

Una din Sinteza săptămânii: Invitații de la o petrecere din Constanța s-au ascuns de polițiști în bucătăria localului, regulile pe terase nu se respectă, iar un club de fițe bucureștean plătește amenda primită doar dintr-o sticlă de șampanie. Cum, restricții de noapte? Rezolvăm. Poftim, folosește mașina asta pentru livrări de mâncare, că doar “o mică ilegalitate nu omoară pe nimeni”.

4. Ministerul Educaţiei a transmis că, potrivit datelor preliminare, aproape 91% dintre elevii eligibili să susţină proba scrisă la Limba şi literatura română în cadrul simulării Evaluării Naţionale pentru clasa a VIII-a au fost prezenţi, luni. Alţi 6.120 de elevi din 149 de unităţi de învăţământ aflate în localităţi cu incidenţa peste 6 la mie locuitori nu au putut participa la această probă. (News.ro)

5. România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerțul cu produse agroalimentare. Importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (Profit.ro)

6. Ghișeul.ro a devenit prima platformă digitală a statului român care a depășit 1.000.000 de utilizatori. De la începutul anului, peste 230.000 de utilizatori s-au înscris pe www.ghiseul.ro – o medie de aproape 2700 de utilizatori noi în fiecare zi.

7. Echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, care a fost în China pentru a analiza originea noului coronavirus, a ajuns la concluzia că datele colectate sunt insuficiente pentru a putea răspunde la întrebările când, unde și cum a început virusul să se răspândească. Raportul nu a fost făcut public dar a fost analizat de jurnaliștii WSJ. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: UiPath a avut venituri de $607 milioane (+81% YoY) și o pierdere de $92 milioane în ultimul an fiscal, conform documentelor depuse în vederea listării la bursa din New York (unde va folosi indicativul PATH). Până în februarie, UiPath primise finanțări de $750 de milioane, la o evaluare de $35 de miliarde. (CNBC)

8. Nava cargo care a blocat canalul Suez pentru 6 zile a fost eliberată complet. Navele aflate în zona de tranzit își vor putea relua traseul prin canal de astăzi, cel târziu de mâine, conform unor surse egiptene. (WSJ)

9. Miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, proprietarul postului Pro TV, a murit într-un accident de elicopter în Alaska. El se numără între cele cinci persoane care au fost ucise în accidentul de elicopter petrecut sâmbătă. Kellner, care avea o avere estimată la $17,5 miliarde, potrivit Forbes, era parte din grupul care a întreprins o excursie, sâmbătă, în apropierea unui gheţar din Alaska. (NYTimes)

10. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost fotografiat luni, fără mască de protecţie COVID-19, pe holurile Parlamentului. Fostul consilier onorific al MS, Răzvan Cherecheş s-a declarat profund şocat că ministrul nu poartă mască în plin val 3 al pandemiei şi în condiţiile în care secţiile de terapie intensivă sunt aglomerate. Voiculescu a declarat că era într-o conferinţă video şi şi-a dat jos masca pentru intervenţie şi că nu era nici o persoană la mai puţin de 10 metri. ”Fără îndoială, am greşit şi toate criticile sunt justificate”, conchide ministrul. (StirileProtv)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că „revenirea la normalitate” va începe cu data de 1 iunie – Cronica serii
Fitch: Riscul unei retrogradări a ratingului de țară al României s-a redus ușor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău