Telescopul Hubble a fotografiat efectul astronomic de lentilă gravitațională – Cronica Spațială

1. Telescopul spațial Hubble a obținut o imagine cu efectul astronomic cunoscut sub numele de “lentilă gravitațională” sau “inelul lui Einstein”, datorită faptului că a fost enunțat pentru prima oară de Albert Einstien înainte ca acesta să descopere teoria relativității. Efectul de “lentilă gravitațională” apare ca urmare a faptului că lumina are o traiectorie curbilinie prin câmpul gravitațional generat de structuri cosmice precum stele, galaxii sau găuri negre. Imaginea surprinsă de telescopul spațial Hubble reprezintă un cerc aproape perfect cu ceea ce par să fie patru puncte luminoase de-a lungul marginii exterioare, la care se adăugă două puncte aurii în zona centrală. (Science Alert)

2. Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine spectaculoasă în care se pot observa mai multe stele tinere care s-au format într-un nor de praf. Imaginea a fost realizată în constelația Gemini, iar norul de praf este cunoscut sub numele AFGL 5180 și este una dintre numeroasele regiuni în care se formează stele: aici, densitatea prafului și gazelor este adecvată pentru ca materia să se transforme treptat în stele. (NASA)

3. Astronomii au descoperit un asteroid cu cea mai rapidă orbită detectată până în prezent: 113 zile în jurul Soarelui. În plus, asteroidul 2021 PH27 cu un diametru de aproximativ un kilometru are o orbită eliptică care îi permite să se apropie de Soare la o distanță de numai 20 de milioane de kilometri, mai puțin decât distanța de la Soare la prima planetă a Sistemului Solar, Mercur. (Hotnews)

4. Un studiu preliminar arată că, în așa-numita regiune Norul lui Oort, obiectele cosmice interstelare ar putea fi mai numeroase decât obiectele cosmice cu origini în Sistemul Solar. Norul lui Oort este o teorie emisă de astronomul olandez Jan Oort potrivit căreia există un “nor” de obiecte cosmice care se rotesc în jurul Soarelui la distanțe mai mari decât planeta Neptun. (Universe Today)

5. Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge susțin că au identificat o nouă clasă de exo-planete (planete din afara Sistemului Solar) care sunt capabile să susțină viața. Noua clasă a primit numele “hycean”, iar planetele incluse în această categorie sunt caracterizate de temperaturi foarte ridicate, o suprafață acoperită de oceane și o atmosferă bogată în hidrogen. (ZME Science)

Bonus: La o lună după zborul în spațiu al lui Jeff Bezos, Blue Origin a efectuat un nou zbor suborbital cu capsula New Shepard, de data aceasta fără echipaj uman. În schimb, capsula a avut la interior tehnologie lunară pentru NASA și echipamente pentru alte 18 experimente științifice. (CBS News)

6. Astronomii care au analizat ultimele imagini surprinse de telescopul Atacama Large Millimeter Array din Chile au observat pentru prima oară un disc de materie în jurul unei exoplanete. În interiorul discului s-a format deja o planetă care a primit numele PDS 70c, iar din discul de materie se vor forma, în decursul timpului, luni ale acestei planete. (Astronomy Picture of the Day)

7. China a anunțat că rover-ul Zhurong și-a îndeplinit cu succes misiunea primară de 3 luni pe Marte, după ce a trimis 10 GB de date. Întrucât toate instrumentele funcționează în parametri optimi, chinezii au decis să prelungească misiunea în speranța că rover-ul va descoperi dovezi ale existenței unui ocean antic în Utopia Planitia, o regiune plată cu diametrul estimat la 3300 de kilometri. (Space)

8. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că o misiune umană spre Marte trebuie să aibă o durată maximă de 4 ani până la revenirea pe Pământ, pentru ca astronauții să nu fie afectați de cantitatea de radiații pe care o vor suporta pe parcursul misiunii. De asemenea, echipa de cercetători consideră că cel mai bun moment pentru plecare este atunci când activitatea solară este la un nivel maxim. (Phys)

9. Astronauții chinezi Nie Haisheng și Liu Boming au efectuat recent a doua activitate extravehiculară pe modulul spațial Tianhe din cadrul Stației Spațiale Chineze. Cei doi astronauți au lucrat la un braț robotic și au făcut o serie de pregătiri pentru sosirea altor două module din cadrul Stației Spațiale în 2022. (SpaceNews)

10. China a anunțat că va trimite în luna septembrie o capsulă spațială Tianzhou 3 cu echipamente pentru stația spațială Tiangong pe care o construiește pe orbita Pământului. Ulterior, în luna octombrie, China va trimite o capsulă cu echipaj uman spre stația spațială, care va rămâne pe orbita până în aprilie 2022. (The Guardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit pentru prima oară vapori de apă în jurul unei comete din centura de asteroizi – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău