Temperaturile din Antarctica de Est au fost cu 32 de grade mai mari decât de obicei – Cronica de Mediu

1. Evenimente unice, imposibile și simultane la ambii polii ai pământului. Numai în ultima săptămână, Washington Post a raportat că temperaturile din Antarctica de Est au fost cu 32 de grade mai mari decât de obicei. Câteva măsurători matematice sugerează că temperaturile ar fi putut chiar să fi urcat cu până la 50 de grade (Celsius) peste normal în puține zone. În același timp un „ciclon bombă” ar putea aduce temperaturile arctice aproape de punctul de topire, deoarece acestea au crescut cu 10 grade peste normal în ultimul weekend. Astfel ca – ambii poli ai Pământului se confruntă cu ceea ce experții numesc o încălzire fără precedent în același timp. „Este imposibil, am fi spus până acum două zile”, a spus cercetătorul în climatologie antarctică și jurnalistul Stefano Battista, vineri, pe Twitter. (Futurism.com & Washingtonpost.com)

2. Creșterea prețurilor la gaze: cum poate fi echilibrata acțiunea climatică cu securitatea energetică în timp ce războiul continua în Europa? Creșterea prețului petrolului și creșterea cererii de producție extinsă vin într-un moment în care oamenii de știință spun că națiunile trebuie să reducă drastic utilizarea combustibililor fosili. (nytimes.com)

3. Clima și sănătatea mintală: mai mult de două treimi dintre americani spun că sunt îngrijorați de încălzirea globală. Ei simt durere, furie și lipsă de speranță. Un sondaj efectuat în rândul persoanelor între 16 și 25 de ani din 10 țări, publicat în The Lancet, a constatat că trei sferturi erau speriați de viitor. Mai mult de jumătate au spus că omenirea a fost condamnată. Unii se simt trădați de generațiile mai în vârstă și de lideri. Ei spun că se simt furioși, dar neputincioși, în timp ce văd că oamenii de la putere nu reușesc să acționeze rapid. (nytimes.com)

4. Canada va emite primele obligațiuni „verzi” săptămâna aceasta pentru a ajuta la finanțarea planurilor de tranziție energetică ale țării, potrivit The Globe and Mail. (theglobeandmail.com)

5. Se estimează că 6.000 de tone de deșeuri de plastic curg din râul Gange în fiecare an. National Geographic a scris despre eforturile de a-l curăța. Din păcate, Gange a fost de multă vreme unul dintre cele mai poluate râuri din lume, contaminat de efluenți otrăvitori de la sute de fabrici, unele datând din perioada colonială britanică. Fabricile adaugă arsen, crom, mercur și alte metale pe langa sutele de milioane de galoane de ape uzate brute care încă curg zilnic. (nationalgeographic.com)

6. La poalele unui vulcan islandez, o fabrica proaspăt deschisă aspiră dioxid de carbon din aer și îl transformă în stâncă, eliminând principalul vinovat din spatele încălzirii globale. Orca, bazată pe cuvântul islandez pentru „energie”, își desfășoară activitatea de ultimă oră la centrala geotermală Hellisheidi din sud-vestul Islandei. (thebrighterside.news)

7. O enzima recent descoperită ajută la reducerea deșeurilor de plastic la o moleculă simplă. În ultimii cinci ani, am văzut câteva descoperiri importante care demonstrează modul în care enzimele pot fi folosite pentru a descompune plasticul obișnuit, cum ar fi PET-ul folosit pentru orice, de la sticle de băuturi la recipiente de șampon. În căutarea unei economii circulare pentru deșeurile de plastic, oamenii de știință au descoperit acum o nouă enzimă care descompune și mai mult unul dintre elementele cheie din plastic lăsate în urmă de acest proces, lăsând molecule simple care pot fi utilizare în produse noi. (newatlas.com)

8. Incendiile de pădure au ars peste 400 km2 în Texas în ultima săptămână, potrivit CNN. (edition.cnn.com)

9. Al doilea cel mai mare rezervor de apa din SUA scade la minime istorice, în timp ce o mega-secetă alimentată de climă continuă în vestul națiunii. Lacul Powell, care se află la granița dintre Utah și Arizona, a scăzut sub 1028 de metrii pentru prima dată de când rezervorul a fost umplut cu mai bine de 50 de ani în urmă pentru a crea barajul Glen Canyon, a raportat AP News. Există acum preocupări cu privire la capacitatea barajului de a continua să genereze energie în viitorul apropiat, deoarece nivelurile apei scad mai repede decât se anticipase. (ecowatch.com)

10. Cercetătorii dezvoltă un sistem pentru a produce energie, apă și alimente, toate într-unul. Peste 80% din energia recoltată de majoritatea panourilor solare comerciale este transformată în căldură în loc de electricitate. Un grup de oameni de știință lucrează la o modalitate de a transforma asta în apă curată și culturi. (flipboard.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Distrugerea barajului de pe Nipru este cel mai mare dezastru ecologic din Europa, de după Cernobîl – Cronica de Mediu
Războiul din Ucraina a provocat până acum pagube de mediu evaluate la peste $51 de miliarde – Cronica de Mediu
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău