Tensiuni în alianța NATO, din cauza conflictului cauzat de navele de război turcești și franceze în Mediterana – Cronica Externă

Europa

1. Tensiuni în alianța NATO, din cauza conflictului cauzat de navele de război turcești și franceze în Mediterana. (Politico)

2. Parlamentul European va examina săptămâna viitoare recentele ciocniri dintre aliați NATO și membri ai UE privind exploatarea gazelor și petrolului din Mediterană, precum și intervențiile Turciei în războiul civil din Libia. (Politico)

Rusia

Bonus: Rusia lui Putin a câștigat referendumul privind modificarea Constituției, pentru a-i permite actualului președinte să participe și în următoarele alegeri și pentru a interzice căsătoriile dintre persoane de aceleași sex. Opoziția rusă a semnalat mai multe nereguli ale votului. (DW)

SUA

3. Președintele Donald Trump a aprobat planurile de retragere a 9500 de soldați americani, din cei aproximativ 35.000 staționați în Germani. Un grup bipartizan de parlamentari a anunțat că face eforturi de a bloca retragerea, prin reținerea fondurilor necesare efectuării reducerii forțelor armate din Germania. (DW)

4. Ceremoniile de serbare a zilei naționale a SUA pe 4 iulie au fost anulate, iar oficialitățile au cerut oamenilor să stea acasă de Ziua Independenței, după ce s-au raportat cincizeci de mii de cazuri coronavirus ieri, cel mai ridicat număr într-o singură zi. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Arabia Saudită a început o nouă operațiune militară în Yemen, unde forțele coaliției coordonează zeci de raiduri aeriene împotriva rebelilor Huti. (AlJazeera)

Asia

6. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul său va înainta cu un plan pentru a oferi posibilitatea stabilirii în Marea Britanie rezidenților din Hong Kong, după ce China a impus o nouă lege privind securitatea națională (TheGuardian). Australia plănuiește de asemenea să ofere vize sigure și facilități rezidenților din Hong Kong. China a condamnat oferta lui Johnson și a spus că Marea Britanie va ”suferi toate consecințele”. (Link)

7. Tokio a raportat 107 noi cazuri de coronavirus, cel mai ridicat număr din ultimele două luni. Guvernul a spus că nu va declara stare de urgență, la acest moment. (JapanTimes)

Africa

8. Taiwan și Somaliland, o regiune autonomă din nordul Somaliei, au agreat să întărească relațiile diplomatice, cu deschiderea unor birouri de reprezentare în capitalele fiecăreia. Ambasada Chinei în Somalia a reacționat pe Twitter: ”Nu vom permite niciodată nimănui, oricărei organizații sau partid politic, să separe orice parte a unui teritoriu de China, în orice moment și în orice formă. Taiwan este o parte inalienabilă a Chinei”. (Link)

America Latină

9. Un judecător britanic a refuzat să ofere access Venezuelei la un depozit de peste 1 miliard de dolari, ținut într-un seif din Bank of England, pentru că Marea Britanie nu îl recunoaște pe Nicolas Maduro ca președinte al Venezuelei. (AP)

Global

10. Ghislaine Maxwell, partenera lui Jeffrey Epstein, a fost arestată joi de FBI în statul american New Hampshire. Aceasta este acuzată că a atras tinere femei și fete minore în cercul lui Epstein, care au fost abuzate sexual, fiind foarte multe acuzații împotriva ei, pe care aceasta le consideră ”gunoi absolut”. (DW)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul german de Externe: Pentru noi, securitatea Israelului şi securitatea tuturor evreilor din Germania nu sunt negociabile – Cronica Externă
Directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA: Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău