Tensiuni in Orientul Mijlociu după ce Iranul a doborât o dronă spion americană – Cronica serii

1. Iranul a doborât o dronă spion americană. Americanii susțin că drona nu se află pe teritoriul Iranului, în timp ce iranienii au anunțat că aparatul era in spațiul aerian al țării. Președintele Trump a spus că Iranul „a făcut o mare, mare greșeală”. Iranul a depus o plângere oficială, pentru violarea teritoriului, la ONU, împotriva Statelor Unite. Prețul petrolului a crescut cu 5% pe fondul tensiunilor din SUA și Iran. Un recurs la forţă al SUA împotriva Iranului ar fi ”o catastrofă”, după doborârea unei drone americane de spionaj la Marea Oman, avertizează Vladimir Putin.

2. Adrian Zuckerman, nominalizat ambasador al SUA la Bucureşti, a declarat astăzi, la audierile în Comitetul de relaţii externe al Senatului american, că România trebuie să continue lupta anticorupţie, care, alături de independenţa justiţiei, este vitală pentru prosperitatea şi securitatea pe termen lung. (News.ro)

3. Liberalii şi socialiştii din Parlamentul European nu îl vor susţine pe conservatorul Manfred Weber pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a anunţat liderul Verzilor, Philippe Lamberts. Informaţia a fost confirmată şi de liderul Renew Europe, Dacian Cioloş. Weber este susținut de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. (News.ro)

4. Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru național și monitorizați de Poliție, inclusiv prin vizite la domiciliu. (Hotnews)

5. Vârsta medie a parcului de autoturisme din România era de 15,4 ani, în 2018. Media în Uniunea Europeană a fost de 11 ani. (Economica)

6. În fiecare săptămână consumăm 5 grame de plastic, adică aproximativ 250 de grame pe an, conform cercetătorilor australieni. Studiul comandat de World Wide Fund arată că doar din consumul apei înghițim 1.769 de particule și fibre de plastic pe săptămână. Europa și Australia sunt continentele cu cele mai mici doze de plastic ingerate – 1,9 fibre la 500 de mililitri de apă. (PDF)

7. Avuția personală mondială a înregistrat o creștere de doar 1,6%, până la 205.900 de miliarde de dolari în 2018, acesta fiind cel mai mic avans din ultimii cinci ani, arată un raport publicat joi de firma de consultanță Boston Consulting Group (BCG). Avansul de 1,6% înregistrat în 2018, este mult sub creșterea de 7,5% înregistrată în anul 2017 și sub ritmul mediu anual de creștere de 6,2% înregistrat din 2013 și până în 2017. (Profit.ro)

8. Top 5 țări, în 2050, după numărul locuitorilor:
1. India – 1,5 miliarde
2. China – 1,1 miliarde
3. Nigeria – 733 milioane
4. SUA – 434 milioane
4. Pakistan – 403 milioane

9. Companiile de tehnologie care dezvoltă proiecte în domeniul inteligenței artificiale sunt foarte interesate să angajeze cercetători care studiază animalele și păsările, în special neurologi. Aceștia pot avea o contribuție importantă în diverse tipuri de antrenare a AI-ului, precum recunoașterea imaginilor și a sunetelor. (Bloomberg)

10. Moderatorii Facebook lucrează sub o presiune imensă, pusă de oficialii companiei pentru atingerea obiectivelor. Stresul este atât de mare încât s-a înregistrat deja un deces, iar cei mai mulți moderatori se tem pentru propria sănătate. (The Verge)

Fotografia serii – O recomandare de carte:

Ți-ar mai putea plăcea
România este ţara UE cu cea mai mică dependenţă de importurile de gaze naturale – Cronica serii
Guvernul a mai împrumutat 2,5 miliarde euro de pe piețele externe – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău