Testarea sistemului Patriot în poligonul de la Capul Midia a înregistrat un eșec – Cronica dimineții

1. Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele nouă luni cu deficit de 3,69 de miliarde de lei, cel puţin dublu faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2022. (Economica)

2. Ministerul Finanțelor anticipează că impozitul pe cifra de afaceri introdus recent va aduce la buget 1,8 miliarde de lei anul următor, 2,5 miliarde de lei în 2025 și alte 2,8 miliarde de lei în 2026, astfel că, pentru perioada de estimare de trei ani, se ajunge la 7,1 miliarde de lei. (Profit.ro)

3. Testarea sistemului Patriot în poligonul de la Capul Midia a înregistrat un eșec după ce a fost pierdută legătură cu unul dintre lansatoare. În cadrul evenimentului, sistemul de lansare a pierdut legătura cu una dintre rachete, aşa că a lansat automat o altă rachetă. Probleme au fost şi la cea de-a treia lansare, amânată timp de o oră. (Adevarul)

4. Directorul general al companiei NuScale Power Corp şi-a apărat proiectul cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, spunând că lucrările continuă în SUA şi în alte două ţări, între care România. Anunțul vine după ce compania şi-a anulat prima astfel de instalaţie într-un laborator guvernamental american, pe fondul creşterii costurilor. (News.ro)

Știrea Hope.ro: Un medicament experimental reduce cu 94% unul din factorii de risc al bolilor de inimă

5. Președintele chinez Xi Jinping a declarat, după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, că “pentru două țări mari, precum China și Statele Unite, să-și întoarcă spatele nu este o opțiune. Planeta Pământ este suficient de mare pentru ca cele două țări să aibă succes, iar succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă.” (WashingtonPost)

6. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat, la a cincea încercare, un proiect de rezoluţie propus de Malta, care solicită pauze umanitare în luptele din Gaza şi eforturi mai mari pentru a permite accesul ajutorului umanitar în teritoriul devastat de război. Statele Unite, Rusia şi Marea Britanie, care au drept de veto în cadrul Consiliului, s-au abţinut de la vot. Restul de 12 membri au votat în favoarea rezoluţiei. (News.ro)

7. Jumătate dintre americanii care ar vota pentru realegerea președintelui Joe Biden spun că sunt motivați mai mult să-l împiedice pe Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă decât să îl susțină pe actualul președinte pentru un nou mandat, arătă un sondaj Reuters/Ipsos. (Hotnews)

8. Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid a cerut, miercuri seară, plecarea imediată a premierului Benjamin Netanyahu fără a aştepta încheierea operaţiunii militare împotriva islamiştilor palestinieni ai Hamas în Fâşia Gaza. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Elveția a remizat în deplasare, scor 1-1, cu echipa națională a Israelului, într-un meci din grupa I a calificărilor pentru Euro 2024, din care face parte și România. Naționala noastră trebuie să obțină un egal, în meciul de sâmbătă cu Israelul pentru a se califica la Euro 2024.

9. Organizația Mondială a Sănătății a definit singurătatea ca o prioritate globală în domeniul sănătății și a anunțat lansarea unei Comisii pentru Conexiune Socială. (CNN)

10. Sinodul General al Bisericii Angliei a votat, într-un program pilot, binecuvântarea nunților cuplurilor de același sex. Acest lucru înseamnă că partenerii de același sex, creștini, vor putea să-și invite familia și prietenii la o slujbă specială, care ar putea avea loc sâmbătă, pentru a binecuvânta și a sărbători nunta lor. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Klaus și Carmen Iohannis au vizitat Parcul Național Nairobi, din Kenya:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Parlamentul britanic: Facebook se comportă ca un gangster digital
Geoană: Nu există „niciun risc” ca România, membru NATO, să fie târâtă într-un război – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău