The Economist: România se transformă dintr-o țară de emigranți într-una de imigranți – Cronica dimineții

1. Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns vineri seara la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis. Importurile în cele cinci ţări vor fi blocate, cu excepţia cazului în care vor tranzita către alte ţări din UE sau în ţări terţe.  (News.ro)

2. The Economist are un material dedicat României în care arată că economia în creștere transformă țara, la fel ca Italia în anii ‘70, dintr-o țară de emigranți într-una de imigranți, angajații străini, în special din Asia, venind aici pentru a lucra. (TheEconomist)

3. Datele Fiscului arată că marile companii au virat mai puțini bani la stat în primele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nu pentru că ar fi acumulat arierate, adică datorii restante, ci pentru că mediul economic a fost mai dificil. În primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arieratele mediului privat s-au redus cu circa 8%, în timp ce cele ale firmelor de stat au crescut cu peste 8%. (Digi24)

4. România a plătit jumătate de miliard de euro pentru achiziționarea a 35 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID. Peste un sfert dintre ele au fost declarate pierderi. (Libertatea)

Din Cronica de Tehnologie: Piața smartphone-urilor a scăzut cu 14,6% YoY în Q1 2023, la 268,6 milioane de unități livrate, fiind deja al șaptelea trimestru consecutiv pe minus. Dintre producătorii importanți, cele mai mari scăderi le-au înregistrat Samsung, Xiaomi și Vivo, în vreme ce Apple a scăzut cel mai puțin. (IDC)

5. Economia UE a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,1%, arată datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). (Profit.ro)

6. Rata anuală a inflaţiei a încetinit în SUA în luna martie, până la 4,2%, de la 5,1% în luna februarie, potrivit indicelui preţurilor de consum publicat vineri de Departamentul Comerţului. (G4Media)

7. Prim-vicepremierul şi ministru de externe sârb Ivica Dacic a declarat că, pe baza instrucţiunile primite de la preşedintele Aleksandar Vucic, a transmis clar în Consiliul de Securitate al ONU că Belgradul nu va recunoaşte niciodată Kosovo şi nu vota pentru admiterea sa la ONU. (Digi24)

8. Statele Unite au cumpărat, în februarie, o cantitate record de produse petroliere rafinate din India. Este cel mai mare volum înregistrat vreodată în condițiile în care India importa masiv petrol din Rusia. (Link)

Din Cronica Sportivă: Al Nassr, echipa lui Cristiano Ronaldo s-a impus clar, cu 4-0, contra celor de la Al Raed, grupare antrenată de Marius Șumudică, în etapa a 24 din campionatul Arabiei Saudite. Starul lusitan a deschis scorul.

9. Fondurile de investiții au pierdut $18 miliarde după ce au “pariat” pe scăderea acțiunilor companiilor de tehnologie americane. Valoarea celor mai mari cinci companii de tehnologie, Apple, Amazon, Alphabet/Google, Microsoft și Meta/Facebook, a crescut cu $1900 miliarde de la începutul anului. (FT)

10. Președintele Klaus Iohannis și soția s-au cazat la vila de protocol de la Neptun înainte de minivacanța de 1 Mai, după ce avionul cu care soții Iohannis au călătorit în turneul sud-american i-a adus la Constanța. (EuropaLibera)

Fotografia dimineții – Barack Obama, Steven Spielberg și Bruce Springsteen într-o fotografie cu angajații unui restaurant din Barcelona unde cei trei au luat cina joi seara. Pol Perello Franch/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Ponta: voi sprijini un candidat al unei coaliții de centru-stânga care să intre în turul 2 cu Iohannis
Germania ar putea legaliza consumul de cannabis în următoarele săptămâni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău