Moody’s: România are cel mai redus pachet de sprijin din Europa Centrală şi de Est – Cronica dimineții

1. Guvernul României a acordat cel mai redus pachet de sprijin pentru economie din Europa Centrală şi de Est, în 2020, în contextul pandemiei, arată un raport al agenţiei de rating Moody’s, care care analizează opt state, respectiv România, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Cehia. România a alocat sprijin fiscal de numai 4% din Produsul Intern Brut (PIB) raportat la PIB din 2019, potrivit raportului. Documentul arată că jumătate din acest pachet a fost reprezentat de măsuri directe şi amânări sau scutiri de la plata unor taxe, în timp ce jumătate a fost acordat ca garanţii guvernamentale. (Adevarul)

2. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că 47% dintre cadrele didactice sunt înscrise în platforma pentru vaccinare, iar 60.000 de profesori sunt deja programaţi pentru imunizare. Procentul celor din personalul didactic auxiliar înscrişi sau programaţi pentru vaccinare este şi mai mare, iar 6.000 de angajaţi din sistemul de educaţie s-au vaccinat deja, precizează ministrul, adăugând că numărul celor care se arată dispuşi să se vaccinare a crescut peste aşteptările sale. (News.ro)

3. Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele și sălile de jocuri de noroc din București se pot redeschide la 30% din capacitate, începând de azi, urmare a unei decizii adoptate, vineri, de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Relaxarea vine cu condiția menținerii ratei de incidență sub 3/1.000 de locuitori. Capitala rămâne pentru a cincea zi în zona galbenă în ceea ce privește rata de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, după ce duminică a înregistrat 2,37 cazuri la mia de locuitori. (Hotnews)

Una din Cronica de Carte: Într-o listă interactivă a celor mai bune 50 de cărți de memorii din ultimii 50 de ani, pe primele trei locuri se află volumele ”Fierce Attachments”, de Vivian Gornick, ”The Woman Warrior”, de Maxine Hong Kingston și ”Casa veselă”, de Alison Bechdel (la noi, la Editura Grafic). Alți autori prezenți în top: Emmanuel Carrère, Amos Oz, J.M. Coetzee și Philip Roth. (New York Times)

4. Pentru prima oară, China a depășit SUA și a devenit prima țară din lume după volumul investițiilor străine. Conform raportului ONU pentru Comerț și Dezvoltare, investițiile străine au scăzut, anul trecut, în SUA cu 49%, până la $134 miliarde. În același timp, în China, investițiile străine au crescut cu 4%, până la $163 miliarde. (WSJ)

5. Companiile Vodafone, Orange, Thales, Genpact și NNDKP au scos la subînchiriat suprafețe semnificative din sediile pe care le ocupă cu chirie în cartierul corporatiștilor din Pipera și în vestul Bucureștiului, pentru a recupera din banii plătiți pe spațiile rămase aproape goale, ca urmare a muncii de acasă. Vodafone, Orange și Thales se pregătesc să și renunțe la o parte din spații, după expirarea contractelor. (Profit.ro)

6. Europenii au consumat anul trecut, pentru prima oară, mai multă energie din surse regenerabile decât cea produsă de combustibilii fosili. Conform unui raport, 38% din energia consumată la nivelul Uniunii Europene a provenit din surse regenerabile, în timp ce 37% a fost din combustibili fosili. Comparativ cu 2015, energia solară și eoliană aproape s-a dublat. (CNN)

7. Femeile vor deține aproape jumătate din portofoliile noului guvern din Estonia. Guvernul va fi condus de o femeie, Kaja Kallar, pentru prima oară în istoria țării (Bloomberg)

8. Ultimul sondaj publicat în Franța o arată pe candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen conducând în topul pentru președinția franceză, votul pentru primul tur. Le Pen are 27% din intențiile de vot în timp ce actualul președinte, Emmanuel Macron, e creditat cu 24%. Sondajul consemnează prăbușirea social democraților, posibilul lor candidat având doar 5%. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Știri proaspete din Australia: vor fi organizate turnee suplimentare atât la masculin, cât și la feminin, pentru jucătorii aflați în carantina strictă de la Melbourne, acei jucători care au avut ghinionul să se afle în avioanele în care au fost descoperite persoane cu Covid-19 și nu au voie să se antreneze. De asemenea, s-a anunțat că apelul Daianei Iastremska la suspendarea provizorie pentru dopaj a fost respins de ITF, lucru care înseamnă că Mihaela Buzărnescu a intrat pe tabloul principal de simplu. (The Guardian)

9. Poliția olandeză a folosit tunuri cu apă, câini și polițiști călare pentru a dispersa protestele care au avut loc ieri în mai multe orașe din țară. Peste 200 de arestări au fost făcute doar în Amsterdam. Protestatarii, care au criticat măsura interzicerii, pentru prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial, circulației pe timp de noapte, au jefuit și incendiat mai multe magazine și au aruncat cu pietre în polițiști. (Reuters)

10. Producătorul de ciocolată Godiva a anunțat că își va închide sau vinde toate cele 128 de magazine din SUA, vânzările urmând să fie făcute online. (CNN)

Fotografia dimineții – Provocările acestui an pe coperta revistei Bloomberg BusinessWeek:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Procurorul şef adjunct DNA: „cine a greşit în mod grav va răspunde”
Cronica diminetii – UiPath a fost evaluat la $3 miliarde

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău