Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti s-au ridicat la peste 50 de miliarde de euro în 2022 – Cronica serii

1. Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti s-au ridicat la peste 50 de miliarde de euro în 2022. Olanda (9,3 miliarde euro), Germania (5,4 miliarde euro) și Austria (5,3 miliarde euro) ocupă primele trei locuri după țara de provenienţă a investiţiilor, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. (News.ro)

2. Occidentul vede Moldova ca pe o „nouă Ucraină”, în timp ce preşedintele ţării, Maia Sandu, este „nerăbdătoare să adere la NATO” şi este gata pentru unirea Moldovei cu România, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov (News.ro). Diplomația de la Chișinău i-a transmis că Moldova vrea să fie parte a „lumii libere” și că a ales „drumul aderării la Uniunea Europeană”. (Digi24)

3. România este pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene la capitolul democraţie şi pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 – potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează anul acesta 167 de ţări. Cu un scor de 6,45, România se încadrează la „democraţii deficitare”, la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est (cu excepţia Austriei, considerată democraţie deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia şi Cipru. (News.ro)

4. În România, mortalitatea cauzată de cancer este peste media Uniunii Europene şi a crescut pentru şase tipuri de cancer din anul 2000, relevă un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). (News.ro)

5. Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a beneficiat de contextul internațional, caracterizat de o explozie a prețurilor în sectorul energetic, și a înregistrat în 2022 un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel de anul trecut, de 10,3 miliarde lei, este de 3,6 ori mai ridicat. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Netflix a bâlbâit puțin comunicarea modului în care va ataca account sharing -ul. După ce a publicat un set de noi reguli în acest sens, compania a șters pagina respectivă și spune acum că acestea nu au fost încă definitivate. Printre altele, regulile publicate pentru puțin timp de companie prevedeau că utilizatorii trebuie să se conecteze la conexiunea wireless principală cel puțin o dată pe lună pentru a nu fi blocați. (The Verge)

6. Dacia Sandero a fost în 2022 a doua cea mai vândută mașină din Europa, cu peste 200.000 de exemplare, într-un an cu totul special. Din 2008 până în 2021, Volkswagen Golf a fost cea mai vândută mașină din Europa, uneori la mare distanță de locul doi. Datele JATO din 30 de țări europene arată că Peugeot 208 a fost numărul unu anul trecut, detronând Volkswagen Golf, care a fost cea mai vândută mașină din Europa din 2008 până în 2021. (Hotnews)

7. Românii cheltuie pe alimente cei mai mulți bani dintre europeni, din 1.000 de lei, 250 reprezentând cheltuieli cu hrana, potrivit datelor Eurostat. Specialiștii spun că de vină sunt prețurile mari, raportate la salariile mici, combinate cu risipa de alimente care ne caracterizează. (Adevarul.ro)

8. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,5 puncte procentuale și a semnalat că ca continua să o crească cu încă jumătate de punct procentual în martie, deoarece creșterea economică rezistentă în zona euro și redeschiderea rapidă a economiei Chinei vor menține inflația ridicată. (WSJ)

9. Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din 2014. Jurnaliștii de la Politico scriu că reprezentanţii Pentagonului au comunicat aceste concluzii unei comisii a Congresului american, într-o reuniune secretă de informare. (Politico)

10. DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărotra prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. Procurorul-şef, Crin Bologa, a precizat că procurorii români au fost ”primii din lumea asta” care s-au sesizat pentru a verifica achiziţia de vaccinuri. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei – Cronica serii
Premierul Florin Cîtu: “Dragi români, o să fie bine!” – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău