Trec în online școlile și grădinițele cu rată de vaccinare a personalului mai mică de 60% din localitățile în care incidența cazurilor depășește 3 la mie – Cronica serii

1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că începând cu data de 17 ianuarie acele şcoli şi grădiniţe care au sub 60% dintre angajaţi vaccinaţi şi se află în localităţile cu o incidenţă a infectării de peste 3 la mie intră în sistem online. (News.ro)

2. Prima tranșă de vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani ajunge în țară în perioada 15-25 ianuarie. Este vorba despre 114 000 de doze, care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă vizată. Pentru aceștia a fost autorizat în UE vaccinul produs de Pfizer/ BioNTech. (Digi24)

3. Termenul pentru efectuarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi redus și în România, după modelul altor țări, și să fie mai scurt de 6 luni, cât este în prezent, au declarat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea. (Hotnews)

4. Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, a anunţat că Guvernul Ciucă a îndeplinit 13 reforme din cele 21 de ţinte şi jaloane pe care trebuia să le atingă până la data de 31 decembrie 2021. Ghinea susţine că în curând România va bifa absorbţia a 3,9 miliarde de euro din PNRR. (News.ro)

5. Rata de acoperire vaccinală a crescut în mediul rural de la 25% la peste 36% în ultima lună, în timp ce în urban aceasta stragnează, potrivit datelor publicate de platforma RO Vaccinare. În 5 ianuarie 2022, rata de acoperire vaccinală este:
-rural: 36.77%
-urban: 41.26%
-municipii: 43.05%
În urmă cu o lună, în 5 decembrie 2021, situația era astfel:
-rural: 25.05%
-urban: 40.53%
-municipii: 42.33% (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: Mai mulți posesori ai unor mașini Tesla descriu modul în care folosesc energia bateriilor din dotare pentru a mina criptomonede (pentru că este mai ieftin să încarci bateria mașinii, decât să consumi energia de acasă). Unul dintre aceștia susține că, în 2021, când prețul ETH atinsese cel mai înalt nivel, câștigand astfel $800 pe lună. (CNBC)

6. BNR a majorat dobânda cheie sub așteptările pieței, cu 0.25%, până la 2%, și rămâne cu cea mai redusă dobândă din regiune. În lunile următoare se așteaptă ca inflația să depășească chiar și valorile estimate în prognoza din noiembrie. (Profit.ro)

7. Exporturile României au crescut cu 19,4%, în primele 11 luni din 2021, până la 68,166 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 21,7%, la 89,536 miliarde euro, faţă de perioada similară din 2020, astfel că deficitul balanţei comerciale a fost de 21,369 miliarde euro, mai mare cu 4,929 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada ianuarie-noiembrie 2020, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). (News.ro)

8. Turbinele eoliene din România au produs, în această după amiază, electricitate cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă, ţara noastră fiind exportator de electricitate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrică. (Digi24)

9. Președintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria obținută în apărarea Kazahstanului de ceea ce el a descris drept „o revoltă teroristă susținută de străini” și a promis liderilor altor state ex-sovietice că o alianță condusă de Moscova îi va proteja și pe ei. (Reuters)

10. Ultimii şapte ani au fost ”de departe” cei mai calzi înregistraţi vreodată în lume, relevă într-un raport anual Centrul european de previziuni meteorologice pe termen mediu (CEPMMT), serviciul european privind modificările climatice din cadrul Copernicus. Anul 2021 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată, în care temperatura medie anuală a depăşit cu 1,1-1,2°C nivelul preindustrial din anii 1850-1900. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
De la 1 iulie scade pretul gazelor naturale pentru populaţie – Cronica serii
Orban: Miercuri prezentăm programul pregăti pentru revigorarea economiei – Cronica serii