Republica Moldova a cerut ajutor României și Ucrainei ca să-i protejeze spațiul aerian – Cronica serii

Un ciclon care va aduce precipitații, mai întâi sub formă de lapoviță care se va transforma în ninsoare, va intra în țara noastră începând din această noapte. Temperaturile vor fi semnificativ mai mici. Vineri, ninsorile vor fi prezente în mare parte din țară. (Digi24)

1. Salariul minim se va majora la 3.000 lei, de la 1 ianuarie 2023, arată un proiect de hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de Ministerul Muncii. Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Proiectul Ministerului Muncii nu conține mențiuni cu privire la deductibilitate, deorece taxarea, care implică modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern. În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022. (Profit.ro)

2. Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal va da­tora contribuabiluiui penalităţi și majorări de întârziere din ziua imediat următoare expirării termenelor legale de restituire, prevede un proiect legislativ inițiat de PSD. De asemenea, proiectul prevede măsuri pentru scurtarea duratei de ridicare a popririi asupra sumelor indisponibilizate, dar şi pentru evitarea blocării nejustificate a conturilor contribuabililor. (Profit.ro)

3. Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat că măsura supraimpozitării muncii part-time este „o anomalie fiscală” din cauza căreia mii de oameni au fost forţaţi să muncească la negru „fără drepturi de pensie şi fără asigurări sociale, bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, pierzând pe termen lung milioane de lei anual şi tot mai mulţi agenţi economici români sunt împinşi către dispariţie”. Deputata PNL a mai spus că a iniţiat amendamente, la Senat, dar şi la Camera Deputaţilor pentru a elimina această „măsură păguboasă”, însă Parlamentul a adoptat acest proiect de lege. (News.ro)

Din Cronica de Business: Guvernul Marii Britanii a anunțat cele mai mari creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli din ultimul deceniu, devenind prima economie majora care a decis să limiteze creșterea costurilor după mai mulți ani de stimulare fiscală care s-a intensificat în timpul pandemiei și recent, cu subvențiile pentru energie. (WSJ)

4. Neutralitatea nu te apără de rachete, dar ea trebuie apărată şi, prin urmare, suntem obligaţi să ne apărăm spaţiul aerian, a declarat preşedintele legislativului de la Chişinău, Igor Grosu, care a anunţat că autorităţile moldovene au cerut României şi Ucrainei să monitorizeze şi să protejeze spaţiul aerian al Republicii Moldova. (Digi24)

5. Meta/Facebook a concediat sau luat acțiuni disciplinare împotriva câtorva zeci de angajați sau colaboratori, în ultimul an, acuzându-i că au accesat conturile anumitor utilizatori, iar în unele cazuri chiar au vândut informații confidențiale despre aceștia pentru mii de dolari. Unii dintre cei concediați erau colaboratori responsabili cu securitatea datelor, ei primind acces la softurile interne pentru a-i ajuta pe utilizatorii care aveau probleme. (WSJ)

6. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu îşi poate imagina negocieri publice cu Ucraina, acesta acuzând Kievul că modifică obiectivele unor eventuale tratative de pace. (Hotnews)

7. Dmitro Saharuk, directorul operatorului ucrainean de energie electrică DTEK, a declarat pentru televiziunea ucraineană că ”în medie, aproximativ 40% dintre consumatorii ucraineni nu au curent electric la ora actuală”. (News.ro)

8. Specialiștii ucraineni se vor alătura comisiei internaționale mixte de investigație la locul din Polonia unde marți a căzut o rachetă ucigând două persoane, a anunțat președintele Volodimir Zelenski. (Hotnews)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană Emirates a anunțat că începând din 2023 pasagerii internaționali vor avea posibilitatea să utilizeze noile tehnologii biometrice la terminalul 3 al aeroportului internațional din Dubai. Pentru asta, pasagerii internaționali trebuie să-și exprime acordul în aplicația oficială Emirates sau la ghișeele de check-in ale operatorului pentru prelucrarea datelor faciale, care vor fi apoi utilizate în procesul de boarding și la birourile de imigrare și vor fi conectate la datele din pașaportul biometric. (Business Traveller)

9. Un tribunal din Haga a condamnat joi trei bărbați, doi ruși și un separatist ucrainean, pentru doborârea zborului MH17, al companiei Malaysia Airlines, care survola Ucraina în 17 iulie 2014. Un al patrulea bărbat a fost achitat. Prăbuşirea avionului a cauzat moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord. (WSJ)

10. Peste 50% dintre români cred că situaţia din ţară este mai rea decât în 1989, potrivit unor sondaje realizate de INSCOP Research, în cadrul proiectului „România Agenda 2050”. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – suntem pe locul 5 in lume dupa viteza serviciilor de internet fix
Cronica serii – Fondatorii Dedeman au cumpărat, de la ruși, 23% din acțiunile Alro, cu peste 100 milioane euro

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău