Trump a ordonat un atac cibernetic împotriva Iranului – Cronica de Tehnologie

1. Președintele american a ordonat un atac cibernetic pentru a dezactiva sistemele de control ale rachetelor iraniene. Atacul, care a fost declanșat în noaptea de joi, se afla deja în pregătire de mai multe luni și a fost preferat unei riposte militare tradiționale ca răspuns la doborârea de către Iran a unei drone de supraveghere americane. (WhasingtonPost)

2. Doi senatori americani vor propune săptămâna asta o lege prin care marile companii de tehnologie sunt obligate să facă publică valoarea datelor personale ale propriilor utilizatori. Scopul legii ar fi acela de a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine importanța datelor personale. (Axios)

3. Guvernul american a impus restricții pentru companiile chineze care dezvoltă supercomputere, restricții care le împiedică pe acestea să mai intre în posesia tehnologiilor americane. În același timp, numărul de licențe acordate companiilor americane pentru angajarea cetățenilor chinezi în proiecte avansate a fost redus la jumătate. (WSJ)

4. iRobot a cumpărat Root Robotics pentru o sumă care nu a fost făcută publică. Producătorul celebrului aspirator circular va vinde în urma aceste tranzacții Root, un robot educațional însoțit de o aplicație care învață copiii să programeze robotul pentru ca acesta să realizeze diverse sarcini, de la desenare la crearea jocurilor. (VentureBeat)

5. FATF (Financial Action Task Force) o organizație interguvernamentală ce are ca scop lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului, a pus bazele unui set de recomandării pentru reglementarea monedelor virtuale. Printre altele, FATF vrea ca furnizorii de servicii să trimită și datele clienților împreună cu transferurile făcute de aceștia. (CoinDesk)

6. O analiză legată de Libra, viitoarea monedă virtuală a Facebook, care susține că scopul acesteia este să devină un fel de rezervă valutară globală pentru utilizatorii individuali ai aplicațiilor mobile din zona financiară. (TechCrunch)

7. Toate aplicațiile noi și update-urile aplicațiilor livrate prin App Store sunt analizate de angajații unei divizii numite App Review, care urmăresc ca acestea să respecte regulile magazinului de aplicații și să nu constituie o amenințare pentru utilizatori. Deciziile complicate sunt luate de un organism superior, numit Executive Review Board, condus de Phil Schiller. (CNBC)

8. Cea mai mare companie de ride-hailing din China, Didi Chuxing, și-a deschis platforma pentru serviciile rivale. Utilizatorii acesteia pot comanda acum și mașini ale altor servicii prin intermediul Didi. (SCMP)

9. Upgrade-urile pe care le-a făcut pentru trecerea la 5G au ajutat AT&T să devină cea mai rapidă rețea mobilă din Statele Unite. În ultimii 5 ani, această poziție a revenit rivalilor de la Verizon. (PCMag)

10. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Pennsylvania arată că postările de pe Facebook pot fi folosite pentru a îmbunătății acuratețea informațiilor demografice privind 18 categorii de afecțiuni medicale, în special diabetul și sănătatea mentală. (QZ)

Două din Cronica dimineții:

1. NASA a anunțat că a fost atacată de hackeri, prin intermediul unui device Raspberry Pi conectat neautorizat la rețea. Atacul a avut loc în aprilie anul trecut, iar hackerii au avut acces timp de un an la date. Detaliile misiunilor pe Marte au fost compromise. (ZDNet)

Trei sferturi dintre aplicațiile Android și iOS prezintă vulnerabilități de securitate care pun datele personale sub risc. (ZDNet)

Ți-ar mai putea plăcea
Peter Thiel: Bitcoinul ar putea fi folosit de China ca o armă împotriva Statelor Unite – Cronica de Tehnologie
Glovo devine “unicorn” – Cronica de Tehnologie

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău