Trump devine primul fost preşedinte al SUA care se confruntă cu acuzaţii penale – Cronica dimineții

1. Numărul mediu de pensionari a fost de 5,004 milioane de persoane în 2022, în scădere cu 75.000 de persoane față de 2021. Pensia medie lunară a crescut cu 11,3% până la valoarea de 1.855 lei, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

2. Un memorandum intitulat „Aprobarea propunerii de diminuare a alocării aferente contribuției financiare maxime (grant) și a sprijinului financiar (împrumut), în valoare de 2.110.858.750 EUR, a Planului Național de Redresare și Reziliență al României” a fost aprobat în ședința de guvern din 22 martie. O diminuare de 700 milioane euro ar fi cauzată de întârzierile în îndeplinirea unor ținte și jaloane trasate de UE pentru tranșă doi, iar 2,1 miliarde euro ar fi un minus cauzat de creșterea economică peste așteptări. (Libertatea)

3. Banca Națională a României (BNR) a notificat autorităților că trebuie să recupereze 2,3 miliarde de lei, reprezentând vărsăminte efectuate din veniturile sale nete. BNR trebuie să efectueze această operațiune după ce majorările de dobânzi, mai ales cele de pe piețele externe, au condus la reevaluarea în scădere a valorii portofoliilor de titluri de stat deținute de către bancă și au generat, astfel un impact negativ asupra rezultatelor financiare. (Profit.ro)

4. Fostul preşedinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, după o anchetă privind banii plătiţi starului porno Stormy Daniels în schimbul tăcerii privind o presupusă relaţie. Trump devine primul fost preşedinte al SUA care se confruntă cu acuzaţii penale. (News.ro)

5. Donald Trump este de așteptat să fie trimis în judecată marți, săptămâna viitoare, potrivit avocatului său Joe Tacopina. Biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a anunțat că este în contact cu avocatul lui Trump pentru a coordona predarea acestuia. Trump va fi ampretat și fotografiat, urmând ca un judecător să stabilească dacă va fi eliberat pe cauțiune sau nu. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Oţelul Galaţi a învins pe teren propriu, cu scorul de 3-2, pe CSA Steaua, într-un meci din etapa a doua a play-off-ului Ligii 2 Casa Pariurilor.

6. Guvernul ucrainean mai controlează o treime din orașul Bahmut, care a fost scena unor lupte violente timp de luni de zile în estul țării, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Serghei Lechcenko. (Hotnews)

7. Peste 7.000 de militari ucraineni au fost antrenați de către armata americană de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în urmă cu peste 13 luni, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului. În această săptămână, 65 de militari ucraineni, formaţi să folosească sistemul de apărare de tip PATRIOT, la Fort Sill, în Oklahoma, s-au întors în Europa. (News.ro)

8. Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari. Candidatura finlandeză este aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO. Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut. (Digi24)

9. Adrian Ghenie, cel mai bine cotat pictor român, vine în România pentru prima expozitie personală locală din ultimii 14 ani. Vernisajul are loc pe 20 aprilie la Pavilionul ISHO din Timișoara în prezența artistului. În străinătate, picturile sale sunt vândute pe milioane de euro. (Profit.ro)

10. Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan a avut intervenții atât la Realitatea Plus cât și la România TV, acuzând că se încearcă compromiterea sa prin intermediul unor cazuri de corupție anchetate de procurori. Bogdan a spus că cei care vor să vină la putere – indicând chiar și așa zise instituții „oculte” – vor că el să fie redus la tăcere, pentru că există nemulțumire „față de intervențiile sale avute la Bruxelles”. „Pe unii îi deranjează prezența mea în spațiul public”, a argumentat Rareș Bogdan. (G4Media)

Fotografia dimineții – Suporterii lui Donald Trump s-au adunat în jurul reședinței acestuia de la Mar-a-Lago. Chandan Khanna/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Dacian Cioloş a fost ales preşedinte al USR PLUS – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Dacian Cioloș va fi ales astăzi președintele PLUS

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău