Trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka pentru a evita încercuirea – Cronica dimineții

1. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat că încă nu s-a luat o decizie în coaliţia de guvernare cu privire la comasarea alegerilor. O nouă şedinţă a fost stabilită pentru duminică. (Digi24)

2. Ministerul Muncii acordă stimulente tinerilor care se angajează, prima de activare fiind de 1.000 de lei pentru angajare minimum trei luni. Stimulentul de 1.000 de lei este acordat tinerilor şomeri neîndemnizaţi care îşi găsesc un loc de muncă. (Economica)

3. Primarul Nicuşor Dan a admis faptul că în anul 2020 a „avut anumite naivităţi” în momentul în care a făcut unele promisiuni, dând ca exemplu trenul metropolitan. Primarul general a spus însă că, în ceea ce priveşte „chestiuni mari”, precum termoficarea, atragerea de fonduri europene sau începerea unor investiţii, s-au făcut paşi înainte. (Digi24)

4. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a spus, despre legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex din Grecia, că „nu comunitatea creştină a acestei ţări a votat şi legalizat nefirescul, ci politicienii influenţaţi de zgomotoasele nuclee ideologice care i-au impresionat mai mult decât adevărul însuşi”. (News.ro)

Știrea Hope.ro: O echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham încearcă să dezvolte un scaner portabil care să ajute la identificarea rapidă a leziunilor cerebrale traumatice.

5. Președintele francez Emmanuel Macron şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri seara, la Paris, un acord bilateral de securitate menit să garanteze un sprijin civil şi militar pe termen lung pentru Ucraina în plin război cu Rusia. Potrivit acordului, Franţa se angajează să acorde în 2024 „până la trei miliarde de euro” ajutor militar „suplimentar” Kievului, după un sprijin pe care îl estimează la 1,7 miliarde în 2022 şi la 2,1 miliarde în 2023. (G4Media)

6. Trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka pentru a evita încercuirea, a declarat șeful armatei, marcând cea mai mare schimbare pe front de când forțele ruse au capturat Bahmut, în mai anul trecut. Prin ocuparea a ceea ce a mai rămas din Avdiivka, Rusia va avea control total în zona din jurul orașului Donetsk. (TheGuardian)

7. Rusia a desfășurat o campanie intensă de dezinformare pentru a-i dezbinape ucraineni și pentru a-i submina autoritatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a portretizat ca fiind “isteric și incapabil”. (WashingtonPost)

8. Donald Trump a fost condamnat vineri, la New York, la plata unei amenzi de aproape $355 de milioane cu privire la o serie de fraude financiare ale grupului său imobiliar Trump Organization. Judecătorul i-a interzis, într-o hotărâre fără precedent, să mai administreze grupul, timp de trei ani, în New York. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Loredana Toma a câştigat două medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Sofia, la categoria 71 de kilograme.

9. Poliția din Rusia a luat măsuri represive împotriva persoanelor adunate pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnii, o grupare pentru drepturile omului susţinând că cel puţin 100 de persoane au fost arestate. (News.ro)

10. Air Canada a fost forțată să ofere o rambursare parțială unui pasager îndurerat, care a fost indus în eroare de un chatbot al companiei. Softul i-a dat detalii incorecte despre politica de călătorie în cazuri de deces. (ArsTechnica)

Fotografia dimineții – O rachetă Falcon 9 de la SpaceX este lansată de la Kennedy Space Center, din Florida. Malcolm Denemark/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Un număr record de persoane au fost vaccinate marți anti-COVID: 76.590 – Cronica dimineții
Alegătorii din Republica Moldova vor alege azi președintele țarii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău