Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lunii august – Cronica dimineții

1. România va continua să sprijine robust şi constant demersurile Republicii Moldova de aderare la UE, conform Declaraţiei comune a Parlamentelor R.Moldova şi României adoptată sâmbătă, la Chişinău. ”Exprimăm profunda noastră preocupare faţă de evoluţiile de securitate din regiune în contextul invaziei militare declanşate de Rusia împotriva Ucrainei”, se mai arată în document. (News.ro)

2. Moldovagaz, compania dominantă de pe piața furnizării, transportului și distribuției gazelor naturale din Republica Moldova, la care cel mai mare acționar (50%) este gigantul rus de stat Gazprom, le-a recomandat oficial consumatorilor casnici să ia mai multe măsuri de eficiență energetică, pentru reducerea consumului de gaze, printre care se numără menținerea în locuințele încălzite cu centrale individuale a unei temperaturi de maximum 19 grade. (Profit.ro)

3. Primul referendum organizat vreodată în România care are ca obiect demiterea din funcţie a unui primar are loc duminică, la Dumbrăviţa, în judeţul Braşov. Locuitorii comunei sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor sau nu ca edilul Zachiu Popa, aflat în funcţie de peste 16 ani, să conducă în continuare localitatea. Peste o mie dintre locuitori au semnat iniţiativa USR privind organizarea referendumului. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Compania MacRebur, cu sediul în Scoția, construiește drumuri din deșeuri de plastic, cu 60% mai rezistente și care se estimează că vor dura de aproximativ zece ori mai mult decât drumurile asfaltate. Un kilometru de drum folosește echivalentul a aproximativ 684.000 de sticle de plastic. (Twitter / @Massimo)

4. Fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal Valeriu Stoica este de părere că Nicolae Ciucă este „o variantă posibilă” de candidat din partea PNL pentru funcţia de preşedinte al României. Stoica subliniază că înainte ca acest lucru să devină realitate trebuie rezolvate unele probleme precum cea legată de comunicare sau performanţa la guvernare, în condiţiile în care PNL deţine cea mai importantă funcţie din Executiv. (News.ro)

5. Matematica la Universitatea “Ovidius” din Constanța, „Teologia ortodoxă didactică” la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Fizica la Universitatea din Oradea, Marketingul la Universitatea din Pitești se numără printre specializările care intră în lichidare pentru forma de învățământ cu frecvență, la instituțiile de învățământ superior începând de anul viitor, potrivit unor schimbări puse în consultare pe site-ul Ministerului Educației. (Edupedu)

6. Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Rusia până la sfârşitul lunii august, după ce va desfăşura operaţiuni de contraatac. Ucraina se va afla atunci într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Cercetătorii chinezi au creat cea mai detaliată hartă geologică a Lunii de până acum. Noua hartă are scara de 1:2.500.000 (1 centimentru de pe hartă echivalează cu 2.500.000 de centimetri în realitate), de două ori mai bună decât harta geologică standard a Lunii creată de agenția americană USGS. Pe hartă sunt vizibile 12.341 de cratere de impact, 81 de bazine de impact, 17 tipuri de roci și 14 structuri diferite. Harta poate fi descărcată gratuit de aici. (Universe Today)

7. Rusia pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi, a acuzat, sâmbătă, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. (Digi24)

8. Francezii votează, duminică, în al doilea tur al alegerilor legislative franceze din 2022. Potrivit ultimelor sondaje, coaliţia președintelui Macron, Ensemble!, ar putea ieşi pe primul loc la aceste alegeri, în faţa celor de la Nupes, condusă de Jean-Luc Mélenchon. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa U19 a României a cedat contra Italiei, cu scorul de 2-1, în meciul de debut de la Euro. Învingătorii au marcat prin Baldanzi ’47 şi Volpato ’68. Pentru România a înscris Andronache, în minutul 53.

9. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA a recomandat folosirea vaccinurilor anti Covid-19 dezvoltate de Pfizer și Moderna oentru copiii cu vârsta de minim 6 luni. (Reuters)

10. Cotația bitcoin a scăzut, sâmbătă, sub $20.000, ajungând un nivel minim al zilei de $17.601.58. Bitcoin a pierdut 74% din valoare comparativ cu vârful înregistrat în noiembrie anul trecut. (WSJ)

Fotografia dimineții – Președintele Biden a căzut de pe bicicletă în timp ce se plimba în zona casei sale de vacanță. Sarah Silbiger/The New York Times:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Prezența foarte slabă la vot în prima zi de referendum
România are cei mai ieftini carburanți din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău