Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană – Cronica de Mediu

1. India își propune să reducă producția de energie provenind de la 81 de centrale pe cărbune, în decurs de 4 ani. Planul urmărește să maximizeze potențialul de energie verde și să reducă costurile, se arată în scrisoarea trimisă oficialilor departamentului de energie al guvernului de stat și federal, dar nu va implica închiderea centralelor electrice vechi și scumpe. India are 173 de centrale pe cărbune. (Reuters.com)

2. Compania MacRebur, cu sediul în Scoția, construiește drumuri din deșeuri de plastic, cu 60% mai rezistente și care se estimează că vor dura de aproximativ zece ori mai mult decât drumurile asfaltate. Un kilometru de drum folosește echivalentul a aproximativ 684.000 de sticle de plastic. (Twitter / @Massimo)

3. Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă este cu peste 50% mai mare decât măsurătorile preindustriale. Dioxidul de carbon măsurat la Observatorul Atmosferic de Referință al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) a atins apogeul pentru 2022 la 421 părți per milion (ppm) în mai, întorcând atmosfera într-un stadiu nemaivăzut de milioane de ani, potrivit NOAA și Instituției de Oceanografie Scripps de la Universitatea din California. (Biziday.ro)

4. MIT a inventat un dispozitiv de desalinizare solară în valoare de 4 dolari. Ar putea face suficientă apă de băut pentru o familie cu patru membrii. Apa acoperă mai mult de două treimi din suprafața Pământului, dar 97% din ea este apă sărată nepotabilă. Inginerii au creat nenumărate dispozitive de desalinizare solară, dar pentru ca dispozitivele să facă diferența în locurile care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie să fie nu doar ieftine și eficiente, ci și durabile. Acest nou dispozitiv de desalinizare solară ieftină folosește convecția gravitațională pentru a purifica apa. (Bigthink.com)

5. Poluarea reduce speranța medie de viață cu peste 2 ani pentru fiecare persoană. Impactul este comparabil cu cel al fumatului și mult mai grav decât HIV/SIDA sau terorismul. (Spotmedia.ro)

6. Noi tipuri de panouri solare, create din deșeurile alimentare, pot genera energie fără lumina soarelui. Panourile solare sunt piatra de temelie a revoluției energiei curate. Și totuși, au un mare defect: atunci când apar norii, productivitatea lor scade dramatic. Acum, un nou tip de panou solar a fost dezvoltat de un student la inginerie electrică de la Universitatea Mapua, care recoltează lumina ultravioletă nevăzută de la soare, care reușește să treacă chiar si printr-o acoperire densă a norilor. (Thebrighterside.news)

7. Mașina solară Lightyear 0 ar putea funcționa luni de zile fără încărcare. Compania olandeză Lightyear a dezvăluit ceea ce pretinde că este prima mașină solară gata de producție din lume. Lightyear 0 este un sedan de familie cu 5 mp de panouri solare încorporate, capabil să genereze energie pentru 70km. (Newatlas.com)

8. Oamenii de știință se luptă pentru a crea un tip de grâu care să reziste la încălzirea globală. Scopul final este de a crea soiuri care să se adapteze și să prospere în condiții imprevizibile, fără fungicide scumpe și dăunătoare ecologic pe care semințele comerciale sunt proiectate să le necesite. (Motherjones.com)

9. Apă potabilă curată scoasă din aer, 24 de ore pe zi, fără aport de energie. Cercetătorii de la ETH Zurich au dezvoltat acum o tehnologie care, pentru prima dată, le permite să recolteze apă 24 de ore non-stop, fără aport de energie, chiar și sub soarele arzător. Cu tehnologiile pasive actuale, precum foliile de colectare a rouei, apa poate fi extrasă doar noaptea. Acest lucru se datorează faptului că soarele încălzește foliile în timpul zilei, ceea ce face imposibil condensul. Noul dispozitiv constă, în esență, dintr-un geam de sticlă tratat care reflectă radiația solară și, de asemenea, radiază propria căldură. (Thebrighterside.news)

10. Ghețarul masiv Thwaites din Antarctica de Vest conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării la nivel global cu 65 cm dacă s-ar prăbuși complet. Thwaites este un râu înghețat de dimensiunea Marii Britanii. Contribuie deja cu aproximativ 4% la creșterea globală a nivelului mării. Din 2000, ghețarul a avut o pierdere netă de peste 1000 de miliarde de tone de gheață și aceasta a crescut constant în ultimele trei decenii. Viteza curgerii sale s-a dublat în 30 de ani, ceea ce înseamnă că în ocean ajunge de două ori mai multă gheață decât în anii 1990. Ghețarul Thwaites, cel mai lat din lume, cu o lățime de 129 de km, este reținut de o platformă plutitoare de gheață numită platformă de gheață, care reține ghețarul și îl face să curgă mai lent. Dar oamenii de știință tocmai au confirmat că această platformă de gheață devine rapid destabilizată. Partea de est are acum crăpături care îi traversează suprafața și s-ar putea prăbuși în zece ani, potrivit Erin Pettit, glaciolog la Universitatea de Stat din Oregon. (Theconversation.com)

Ți-ar mai putea plăcea
Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan – Cronica de Mediu
Defrișările pădurilor din Amazonul brazilian au atins cel mai înalt nivel anual din ultimii zece ani – Cronica de Mediu