Ucraina: Mulțumim României pentru cele 15 convoaie cu armament trimise – Cronica dimineții

1. Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizație oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a publicat un material de mulțumire la adresa României, inclusiv pentru cele 15 convoaie cu ajutoare militare trimise Ucrainei. (Link)

2. Liderii coaliţiei nu au ajuns, luni, la un acord privind comasarea alegerilor, astfel că este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen, au declarat surse politice. O nouă întâlnire a celor două partide ar urma să aibă loc vineri. (News.ro)

3. Rata cumulată de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care vor să se angajeze în România a ajuns anul trecut la aproape 30%, procent dublu față de anul 2022, indică date oficiale. Printre motivele refuzului s-au numărat lipsa documentelor care să ateste cunoașterea profesiilor, necunoșterea limbii engleze sau chiar suspiciuni de trafic de persoane sau risc la adresa securității naționale. (Profit.ro)

4. Compania canadiană Gabriel Resources cere statului român despăgubiri de până la 6,6 miliarde USD (30 de miliarde RON) pentru că i-ar fi blocat proiectul minier de la Roșia Montana. Suma, aproximativ 2% din PIB-ul pe 2023, este de 10 ori mai mare decât estimează statul că ar datora. (EuropaLibera)

Știrea Hope.ro: Cercetătorii de la MIT au dezvoltat doi algoritmi de învățare mecanică, ce pot identifica mai devreme decât tehnicile actuale cancerul pancreatic.

5. Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană, exclus din partid, a declarat că oficiali ai PSD, printre care Marcel Ciolacu, au mers la el ”în birou” să îi ceară să candideze pentru alegerile prezidenţiale, susţinut de PSD. El explicat gestul prin faptul că, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, PSD nu are capacitatea de aduna voturi pentru a câştiga scrutinul. (News.ro)

6. Uniunea Europeană va fi luată în serios doar dacă devine o putere militară, i-a spus premierul polonez Donald Tusk cancelarului german Olaf Scholz. (Politico)

7. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a criticat dur un pachet de ajutor de $95,3 miliarde pentru Ucraina, Israel şi alte ţări, punând la îndoială viitorul pachetului. Johnson a declarat că pachetul nu conţine prevederi privind securitatea frontierelor, numindu-l „tăcut în ceea ce priveşte cea mai presantă problemă cu care se confruntă ţara noastră” (News.ro). Elon Musk a spus că „nu există nicio varianta, nici măcar în iad” că președintele rus Vladimir Puțin să piardă războiul din Ucraina, adăugând: „Dacă ar da înapoi, ar fi asasinat”. Musk s-a declarat împotriva ajutorului militar pentru Ucraina, blocat în Congres. (Bloomberg)

8. SUA și Canada vor livra, împreună, 25% din petrolul consumat anul acesta, la nivel global. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Liga Campionilor se reia marți, cu primele meciuri din optimile de finală: RB Leipzig – Real Madrid și FC Copenhaga – Manchester City, ambele de la ora 22:00.

9. Super Bowl-ul din acest weekend a devenit cel mai urmărit program de televiziune din Statele Unite. 123,4 milioane de persoane au urmărit transmisia, conform CBS, cu 7% mai multe față de recordul precedent, care a fost tot un eveniment sportiv. (Bloomberg)

10. Președintele american Joe Biden încearcă să convingă Israelul să accepte un armistițiu în Gaza, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu „îi face viața un iad”, fiind imposibil de agreat ceva cu el. În cel puțin trei situații, Biden l-a făcut dobitoc pe Netanyahu. (NBCNews)

Fotografia dimineții – Richard Plaud a intrat în Cartea Recordurilor după ce a construit , din bețe de chibrit, cea mai înaltă replică a Turnului Eiffel. Plaud a folosit 706.900 de bețe de chibrit pentru a realiza structura care are o înălțime de 7,2 metri. Richard Plaud/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Facebook a făcut lobby în toată Europa pentru blocarea GDPR
Numărul persoanelor sărace din România era, în 2021, de 4,318 milioane – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău