Ministrul Muncii: Probabilitatea creșterii speranței de viață în România e aproape zero – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că vârsta de pensionare nu va crește în România, pentru că este condiționată de creșterea speranței de viață, iar „probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero”. (G4Media)

2. 70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească anul viitor, unul dintre cele mai mari procente la nivel global, arată raportul „Monitorul global al inflației” realizat în 33 de țări de către compania de cercetare Ipsos. Doar 6% din români spun că „trăiesc confortabil” în ziua de astăzi, iar 43% sunt că „se descurcă bine”. 28% au declarat că „abia se descurcă”, 16% spun că „le este greu”, iar 6% spun că le este foarte greu, în actualele condiții. (Economedia)

3. Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat ca fiind datorate suplimentar, în urma controalelor derulate în primele zece luni din acest an, sume totalizând 5,32 miliarde de lei, în creștere cu 570% față de perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

4. Un cutremur de 4,7 pe scara Richter s-a produs luni, la ora 00:05, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit și în București.

Din Cronica de Carte: „Mai mult ca trecutul”, de Ana Blandiana, carte apărută la Editura Humanitas, a fost desemnată „cea mai râvnită carte a târgului”, la ediţia Gaudeamus Radio România cu numărul 30, iar premiul pentru traducere „Antoneta Ralian” i-a revenit Alexandrei Coliban pentru „Crossroads” de Jonathan Franzen, carte apărută în colecţia „Biblioteca Polirom”. (News.ro)

5. Fondurile de pensii facultative (pilonul III) aveau active în valoare de 4,42 miliarde de lei, la finalul lunii octombrie, în creștere cu 32% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior. (Profit.ro)

6. Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că, până în 2032, va fi arsă huilă la termocentrală Paroşeni şi aceasta nu va fi închisă până atunci. Liberalul a menţionat că trebuie găsite variante pentru ca aceasta să îşi continue activitatea şi după 2032. Paroșeni este ultima centrală pe cărbune rămasă în funcțiuni în Valea Jiului. (News.ro)

7. Un total de 8,54 milioane de chinezi, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, sunt oficial pe lista neagră a autorităților, după ce au ratat plata ratelor la creditele contractate. Numărul, echivalent cu aproximativ 1% dintre adulții chinezi activi, este în creștere de la 5,7 milioane, câți erau la începutul lui 2020. (FT)

8. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un atac la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu. El a făcut apel la onestitate cu privire la adevărata situaţie a Ucrainei în urma invaziei ruse. „Zelenski plăteşte acum pentru greşelile pe care le-a făcut”. „Bineînţeles că ne putem minţi euforic oamenii şi partenerii, dar nu poţi face asta la nesfârşit”, a afirmat el, situându-se de partea comandantului-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, care a suscitat critici la Kiev în urmă cu o lună când a spus că războiul a ajuns într-un impas. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin a României a învins în al doilea meci din grupa E, reprezentativa Serbiei, scor 37-28 (19-13) şi s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial.

9. Pentru prima oară din Mai 2022, Bitcoin a depășit cotația de $40.000. De la începutul acestui an, criptomoneda a crescut cu 146%. (Bloomberg)

10. HBO a lansat un trailer pentru cel de-al doilea sezon al serialului „House of the Dagon”. La începutul lunii noiembrie, Casey Bloys, CEO-ul HBO, a confirmat că sezonul 2 al serialului dramatic fantasy va avea premiera la „începutul verii” 2024. Adaptat după „Fire & Blood” de George R. R. Martin, „House of the Dragon” are loc cu aproximativ 200 de ani înainte de evenimentele din „Game of Thrones”, în timpul apogeului dinastiei Targaryen. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un urs polar doarme pe o banchiză în largul coastelor norvegiene. Nima Sarikhani/Wildlife Photographer of the Year/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul cazurilor de infectare cu noul virus a depășit 11 milioane la nivel global – Cronica dimineții
Comisia Europeană: România va fi singura țară UE care nu va putea ține sub control îndatorarea în 2021 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău