UE a solicitat Netflix să oprească difuzarea filmelor la definiție înaltă pentru a preveni blocarea internetului – Cronica Externă

Europa

1. Șefa Băncii Europene, Christine Lagarde a anunțat pe Twitter că va aloca 750 miliarde de euro pentru un program de urgență a achizițiilor pentru pandemia COVID-19, cu scopul de a salva zona euro. (Twitter)

2. Organizația fermierilor europeni COPA-COGECA a cerut Comisiei Europene să asigure funcționarea optimă a producției agricole, incluziv lichidități de cash, având în vedere restricțiile viitoare care se anticipează a fi adoptate în săptămânile care vin pentru a stopa răspândirea noului virus COVID-19. (Euractiv)

SUA

3. Vânzările de arme au crescut în săptămânile recente cu până la 300% într-o singură zi, pe fondul panicii generate de COVID-19, a declarat directorul de afaceri publice al Centrului de Informații al FBI, exclusiv pentru Newsweek. (Newsweek)

4. Guvernul SUA se pregătește pentru o pandemie care va dura 18 luni sau mai mult și pentru multiple valuri de îmbolnăviri. (CNN)

Orientul Mijlociu

5. Arabia Saudită va reduce bugetul pe acest an cu 5%, fiind prima măsura de austeritate anunțată de ministrul de finanțe, în contextul prețurilor scăzute la petrol în războiul comercial cu Rusia și a extinderii virusului COVID-19. (Link)

6. Benjamin Netanyahu este acuzat că exploatează criza cauzată de pandemia COVID-19 în interes politic personal. În timp ce guvernul israelian a implementat o serie de măsuri de urgență, Netanyahu a reușit să își amâne procesul în care este acuzat de corupție, a autorizat o supraveghere electronică fără precedent a cetățenilor israelieni și a blocat Parlamentul care căuta soluții pentru a-l elimina din guvern. Analiștii consideră că acțiunile lui Benjamin Netanyahu subminează democrația, cu scopul de a-l menține pe acesta la putere. (AP)

Asia

7. Jens Stoltenberg, șeful NATO, a solicitat astăzi liderilor afgani să își resolve diferendele și să pacifice țara. El s-a declarat îngrijorat de haosul politic din Afghanistan, în pofida acordului de pace semnat între talibani și SUA pentru a se asigura că toate părțile vor coopera pentru restaurarea păcii. Reacția vine ca urmare a insistenței talibanilor de a fi eliberați prizonierii talibani deținuți de guvernul afghan. (Link)

8. Înalți oficiali ai Pentagonului au declarat că SUA vor continua retragerea trupelor americane din Afghanistan, în pofida riscurilor generate de răspândirea virusului COVID-19, fiind implementate proceduri și protocoale medicale pentru a testa membrii trupelor armate rămase în Afghanistan. Trupele americane sunt prezente în Afghanistan din 2001, după atacurile teroriste din 11 septembrie. Acordul încheiat cu talibanii la finalul lunii februarie prevede retragerea progresivă a forțelor armate americane, de la aproximativ 12.000-13.000 la 8.600, restul urmând a fi retrase în următoarele 14 luni, dacă acordul rămâne valabil (Link). Armata SUA oprește deocamdată mutarea oricăror noi trupe militare în Afghanistan și a instituit carantina pentru 1500 de militari și civili sosiți recent, pentru a-i proteja de contaminarea cu virusul COVID-19, a declarat comandantul militar care coordonează acțiunile din Afghanistan. (AP)

Africa

9. Organizația Mondială a Sănătății avertizează țările africane ”să se pregătească pentru ce e mai rău”, în contextul extinderii globale a noului virus COVID-19. Numărul de cazuri s-a dublat în Africa de Sud, iar Burkina Faso a raportat primul décès. (France24)

Global

10. Uniunea Europeană a solicitat Netflix și altor platforme online să oprească difuzarea filmelor la definiție înaltă pentru a preveni blocarea internetului, în acest moment suprasolicitat, cu milioane de oameni izolați acasă și școli închise. (Link)

Extra : Cazurile de infectați cu virusul COVID-19 a ajuns la 218.000 pe glob. Cazurile din SUA au crescut cu 40% într-o singură zi (CNN).  Spania a raportat 200 de decese într-o singură zi, iar Italia 475 decese miercuri, 18 martie. (AlJazeera)

Ți-ar mai putea plăcea
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis scuze Italiei, din partea Europei – Cronica Externă
Republica Cehă a primit un ajutor de urgență de la OMS – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău