Un român angajat al Meta a identificat codul care a dus la descoperirea spyware-ul dezvoltat și vândut de NSO – Cronica de Tehnologie

1. Un român angajat al Meta, care lucra în 2019 într-o echipă ce se ocupa de infrastructura pentru apeluri audio și video a WhatsApp, a identificat codul care a dus la descoperirea spyware-ul dezvoltat și vândut de NSO, prin care erau vizați jurnaliști, activiști și politicieni. Claudiu Dan Gheorghe a contribuit și la dezvoltarea fix-ului pentru spyware-ul pe care-l caracterizează drept „sclipitor” ca și concept. (New Yorker)

2. Insteon, o companie care vindea electrocasnice smart, s-a închis brusc și a oprit infrastructura cloud pe care se bazau funcțiile smart ale produselor vândute. Drept urmare, funcțiile care foloseau o conexiune la internet nu mai pot fi folosite, iar utilizatorii nu primesc niciun răspuns de la suport. (ArsTechnica)

3. Politicienii catalani au fost spionați vreme de mai mulți ani cu Pegasus și Candiru, anunță Citizen Lab, susținut de Amnesty International. Principalul suspect este guvernul spaniol, căruia i se cere să permită realizarea unei ample investigații independente. (The Guardian)

4. EQXX, un prototip electric Mercedes, a reușit să atingă o autonomie de peste 1.000 km, devenind cel mai eficient automobil electric construit de producătorul german. Cu o greutate redusă și un profil aerodinamic eficient, EQXX a ajuns la această performanță cu o baterie pe jumătate față de cea folosită de EQS. (Bloomberg)

5. O tehnologie non-invazivă bazată pe ultrasunete a fost folosită cu succes pentru a distruge celule canceroase la șoareci. Distrugând în acest fel între 50% și 75% dintr-o tumoră, sistemul imunitar a putut să elimine restul, iar tumora nu recidivat în peste 80% din cazuri. (MedicalXpress)

6. Copierea informațiilor online publice este legală, a decis o instanță de apel din SUA în procesul prin care LinkedIn încearcă să blocheze rivalii de la copierea datelor disponibile public în paginile de profil ale utilizatorilor săi. De această decizie se bucură oamenii de știință, academicienii și jurnaliștii care pot folosi aceste date pentru cercetare. (TechCrunch)

7. Microsoft vrea să introducă reclame în jocurile gratuite pentru Xbox, dar nu pentru a-și crește astfel propriile venituri, ci pentru a motiva dezvoltatorii să producă mai multe jocuri gratuite. Compania americană nu va opri comision din reclamele despre care se crede că vor începe să-și facă apariția în jocuri începând cu al treilea trimestru al anului. (Profit.ro)

8. DuckDuckGo anunță că nu blochează site-urile care au legături cu pirateria, după ce au apărut mai multe știri care anunțau acest lucru. CEO-ul companiei spune că, dacă funcția de căutare pe domeniul unui anumit site nu funcționează, asta se datorează doar unor erori în funcționarea site-ului respectiv. (The Verge)

9. Un nou bug supărător a fost descoperit la Pixel 6, care duce la respingerea automată a apelurilor primite. Telefonul respinge apeluri ca și cum acțiunea ar fi veni ca urmare a comenzii utilizatorului și, drept urmare, nu afișează nicio notificare, iar utilizatorul nu-și poate da seama de acest lucru decât dacă începe să verifice manual istoricul apelurilor. (Profit.ro)

10. Waze a lansat o serie de teme retro, pentru anii ‘70, ‘80 și ‘90, pe care le numește Moods. Disponibile pentru engleză, franceză și portugheză, acestea vin cu elemente grafice și voci pentru ghidare caracteristice epocilor respective. De exemplu, ghidarea vocală în tema anilor ‘70 are vocea unui DJ, cu expresii și intonații specifice perioadei. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Datele personale a peste 419 milioane de utilizatori Facebook au fost descoperite pe un server expus – Cronica de Tehnologie
Google a extins recomandarea de a lucra de acasă tuturor angajaților săi din America de Nord – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău